Lahko si ga izposodiš: https://www.elektro-energija.si/1/Gospodinjstva/Storitve/Poisci-potratneza.aspx?TabId=390
...za kak dan in primerjaš s svojim.
...za kak dan in primerjaš s svojim.
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
ker so navade take da je itak potrebno 30x dnevno odpirat hladilnik in notri iskat skritega polarnega medveda.
Lahko rečeš, da elektrika stane 0,08 €/kWh ne moreš pa ta znesek uporabljati za izračun, kdaj se ti investicija v manj potratni električni aparat povrne. Znesek s katerim lahko to računaš dobiš najenostavneje tako, da vsoto letnih plačil dobavitelju električne energije deliš s porabljenimi kWh in tako dobiš znesek tam 0,014 €/kWh ob ceni elektrike (enotarifno merjenje) 0,073 €/kWh.Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Ta štos koliko te pride kWh je spet stvar presoje in interpretacije posameznika.
Tako da..če ta 'nekdo' plačuje po 8 centov je veliko vprašanje če v resnici plačuje kaj manj od tebe..le sam sebi jo drugače zračuna.
Za moje pojme je najbolj merodajno da znesek na položnici zdeliš s porabljenimi kWh. To je tvoj strošek. Res je da višja kot je poraba cenejšia je kWh a dejstvo ostaja enako..porabo tekočega meseca plača s položnico...poraba se ve, znesek pa tudi.
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Lahko rečeš, da elektrika stane 0,08 €/kWh ne moreš pa ta znesek uporabljati za izračun, kdaj se ti investicija v manj potratni električni aparat povrne. Znesek s katerim lahko to računaš dobiš najenostavneje tako, da vsoto letnih plačil dobavitelju električne energije deliš s porabljenimi kWh in tako dobiš znesek tam 0,014 €/kWh ob ceni elektrike (enotarifno merjenje) 0,073 €/kWh.Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Ta štos koliko te pride kWh je spet stvar presoje in interpretacije posameznika.
Tako da..če ta 'nekdo' plačuje po 8 centov je veliko vprašanje če v resnici plačuje kaj manj od tebe..le sam sebi jo drugače zračuna.
Za moje pojme je najbolj merodajno da znesek na položnici zdeliš s porabljenimi kWh. To je tvoj strošek. Res je da višja kot je poraba cenejšia je kWh a dejstvo ostaja enako..porabo tekočega meseca plača s položnico...poraba se ve, znesek pa tudi.
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
včeraj ob 8h zvečer se všteknila PC, monitor, printer in skener v podaljšek, tega pa v tisti števec, ki sem ga omenjala. Po tem ni nihče več uporabljal računalnika. Po 12h, ko računalnika ni uporabljal nihče, bil je samo prižgan, je bila poraba na podaljšku 2kwh (se prav 4kwh/dan). Za crknit.
Po moje mi kompjuter ne gre v spanec (monitor je šel), ali je to običajna poraba? kateri programi (jaz vem samo za vlc, ki je bil zdaj ugasnjen) ne pustijo PCju spat - običajno, da vem v katero smer gledat? Drugo vprašanje - PC je prižgan tudi zato, ker je nanj priklopljen printer, ki ga potem preko mreže lahko uporabljamo tudi z drugih naprav. če gre PC v spanje, bo to še mogoče?
Si že kdaj videl račun za elektriko? Če si slučajno ga, si ga razumel?Citat:
Vsi "ugodni" ponudniki elektrike imajo enotno tarifo okoli 0.08 EUR (z DDV). Kaj ti vključuješ v te račune pavšalne stroške omrežja in ostalo je pa jasno samo tebi.
Da te tako vprašam, imaš ogrevanje na elektriko z TA pečjo. Poraba elektrike je 500kwh na mesec. Kako boš izračunal prihranek če peč vržeš čez okno? Lahko 3x obrneš in računaš pavšale in ne vem kaj še ampak na koncu boš prihranil ravno za 500x0.08EUR (40 EUR). Skratka pri prihranku šteje samo cena na kwh in nič drugega, o tem tudi debatiramo v tej temi.
(pa ne se sedaj obešat na dejstvo da za TA peč rabiš močnejše varovalke [priključna moč] ali pa da padeš v višji razred "obračuna")
Za delo si nabaviš prenosnik, pa boš prišel skozi < 50 W. Za torrente pa NAS disk in boš operiral s tam 15 W, prenosnik pa takrat, ko ga ne uporabljaš izključiš.Citat:
E8400 imam sam in spada pod kategorijo varčnih procov, ima mislim da max. TDP 65W. Cel sistem pri meni s solidno grafično 2ma diskoma in 2ma monitorjema med delom porabi 150W, ko stoji pa kaj dela (torrenti recimo) pa okoli 80W. To je (po telex-ovi predostavki) da stane energija pri gen-i na ET 0.072 + 0.051 = 0.12eur/kwh skupno okoli 8-10EUR na mesec.
Pomnoži še s DDV (22%) pa boš imel pravo ceno 0,11 €/kWh za dvotarifno merjenje in brez upoštevanja zneska za moč glavnih varovalk.Citat:
Aja glede cene, sam plačujem 0.113EUR VT in 0.075EUR MT to je z omrežnimi dajatvami in ostalimi variabilnimi stroški na kwh. Povprečna cena za kwh glede na razporeditev mt/vt je tako 0.093 oz. če upoštevamo še da je števec pameten in pozna praznike lahko rečemo da je cena 0.090EUR. Sam v kalkulacijah za naprave ki so ves čas online uporabim to ceno.