Poraba električne energije

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
A mi lahko kdo tu pove kaj bi lahko bilo, pri nas neglede a imamo nove porabnike ali stare poraba ista se mi zdi da se števec sam od sebe vrti ker je poraba konstantno približno ista. cca 94 Eur/mes 2 gospodinjstva.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Zakaj bi čakal, naj pošlje trenutno stanje števca svojemu dobavitelju elektrike in bo poračun narejen v istem mesecu.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.637
727
113
vzameš excel in redno zapisuješ stanje števca,
pazi, da bodo intervali približno enaki

očitno je hiša. Katere večje električne porabnike imate?

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Treba je gledati kilowate! V firmi sem si enkrat vzela čas in popisala poraba (iz položnic) za ene 5 let nazaj. Rezultat? Vsako leto smo glede na porabo varčnejši, položnice paa enakeali višje. Elektrika gre gor, pa prispevki po so dodatni itd..

Drugače pa kupite kakšen merilec za porabo in pomerite porabnike. Vsi stand by-i, adapterji v vtičnicah na koncu niso tako nedolžni.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Na splošno je potrebno ugotoviti, da ste potratni.

Zgollj to je.

Bo pa najbolj merodajno če napišeš koliko kWh v povprečju porabite na mesec.

(malo v razmislek
wink-1.gif
...naša hiša, skupna poraba za mesec november 600 kWh, dvo družinska hiša, 200 m2...vsa elektrika + ogrevanje hiše + sanitarna voda...pa nismo na nobene 'šparovnem programu').

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
kzs...

sej to je čist normalna poraba za dva gospodinjstva v starejši hiši... mi tudi tok plačujemo.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
No ja - starost same hiše ni direkt povezana s porabo elektrike.

Treba je pogledati starost porabnikov in pač ustrezno (predvsem smisleno) menjati.

Pri nas - dve stanovanji - 3 osebe (2 od tega večinoma doma) - ca. 400 kWh / mesec (= ca. 65,- EUR) - bili pa že tudi na 600 kWh - vendar po menjavi hladilinka, 2 TV, 1 bojler in 1 pralni stroj smo pri porabi padli. Najbolj se pa je poznalo ko smo nehali redno uporabljati 3 fazno cirkularko in 3 fazni mlin.
tongue-1.gif
(No - ko je bilo tisto v uporabi smo z lahkoto prebijali 800 kWh.

Aja - ogrevanje peleti / olje, sanitarna (1 gospodnijstvo) pozimi preko centralne, poleti električni bojler (plan prehod na toplotno), v eni kuhinji "mali kuhinjski" bojler, v eni kopalnici svoj električni bojler, dve skrinji, dva hladilnika, 2 TVja, 2 pralna stroja - in "uporabnike", ki jih zelo stežka pripraviš do "varčevanja". Aja - pa že kar nekaj žarnic menjanih za "varčne" in sedaj sekvenčni prehod na LED. Plus seveda PC, tablica 3 x mobilni telefon, 2 x fiksni prenosni telefon in seveda mali kuhinjski aparati (kruhomat, toaster, ... ).

Pa še moje osebno mnenje - preden se "potratni še delujoči porabnik" menja za "energetsko sprejemljivejšega" se je treba vprašati ali ni takšna menjava celo bolj obremenilna za okolje in seveda kdaj se bo/bi menjava ekonomsko izplačala.

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.987
17
38
Bled
Da bi šel stare "potratne" aparate menjat samo zaradi prihranka je bedarija. Menjaš takrat ko crkne. Naša skrinja je stara 20 let in porabi 1.1 kWh/dan, kar letno znese 400kWh. Nova skrinja A++ razreda stane 320€ in porabi 186kWh na leto. Če vzamem srednjo vrednost cene elektrike 0,08€ za kWh, se nakup nove skrinje povrne v 18ih letih...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.272
7.051
113
Lahko da je kak TV glavni porabnik, plazme prve generacije ali pa LCDji so imeli porabo par 100W, in če to cel dan gori...

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.601
489
83
idealen je mesečni obračun po dejanski porabi

paziti je treba, ali gre za 10kW ali za 7kW (3x25A ali 3x20A varovalke) priklop
Namreč, to pišem zaradi tega, ker sem plačeval 10 let 3x25A varovalke in prejšnji mesec dal zahtevek za zmanjšanje na 3x20A.
Glej ga zlomka, vrli monter je ugotovil, da že imam vgrajene 3x20A, pri čemer sem glede na njegov pošten (ja, še so pošteni električarji) zapisnik prejel od ponudnika energije poplačilo za tri leta nazaj (to je max časovni okvir po zakonu). Tako sem prejel v dobro 160€. Koliko časa je bila zadeva preplačana, z moje strani skoraj 10 let, koliko časa pa pri prejšnjem lastniku, ne morem vedeti.

Zanimivo, da se to ni ugotovilo pred cca 5 leti, ko se je menjal števec zaradi umerjanja števca.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik EkoKaprica pravi:
Treba je gledati kilowate! V firmi sem si enkrat vzela čas in popisala poraba (iz položnic) za ene 5 let nazaj. Rezultat? Vsako leto smo glede na porabo varčnejši, položnice paa enakeali višje. Elektrika gre gor, pa prispevki po so dodatni itd..

En članek na to temo: http://www.finance.si/8813826/Bomo-po-bankah-re%C5%A1evali-energetiko

@Hondi: če bi bilo kontra, bi opazili, brez skrbi.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.161
6.970
113
pri taščici
Vincent: kuhate na elektriko? Če da, potem ste šparovni. Seveda če si se grel s tč in ne na drva.
Koliko oseb?
Če je manj kot 10 evrov po glavi, potem je malo.

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Kuhamo na plin, vodo grejemo na drva, ker jih pač mamo veliko, novi LED TV (Samsung/PHilips) menjani pred kratkim, cca 5 prenosnih računalnikov in en stacionarc 24/7, 2 Hladilnika A+/++ in Ena škrinja A. To je načeloma vse pa še ene 3 ruterji. LED Razsvetljava zunanja in notranja. Dva pralna stroja 5 in 7 let stari. TO je vse kar premoremo od porabnikov

Peče se enkrat na teden večinoma za vikende. Predno sem menjal plato iz steklo keramične na plin in stare TV z novimi je bila ista poraba. Javljam pa porabo sproti mesečno zato vem da je skoz isto pa mi ni nič jasno.

Nazadnje urejeno:

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.524
7.043
113
ne vem, jest si sploh ne znam misliti, da bi bilo pod 550kwh/mesec. SV je v to všteta. Kaj pa so največji uporabniki od naštetega:

- indukcija
- mikrovalovka
- pečica
- pomivalni
- MČN
- Tista črpalka, k odplake pošilja en štuk višje (MČN je nad nivojem kleti)
- SV na toplotno črpalko
- rekuperacija (ta popapca 50kWh pri 300m3/h)
- pralni
- sušilni
- luči
- sesalec
- kalorifer
- luči (nimamo samo ledic)
- TV
- PC
- filanje laptopa, tablice, dveh telefonov
- fen
- modem, router

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.161
6.970
113
pri taščici

Stacionarc ti lahko odnese cca 20 evrov na mesec(to je bilo še v času CRT lcd najbrž porabijo manj) . Zmeri njegovo porabo, oziroma probaj ga za kak dan izklopiti in potem primerjaj porabo.
Ker za šest oseb pa niste ravno varčni.
podoben primer kot pri vas, s tem da kuhajo na elektirko, pa je položnica 80 evrov pri 4 odraslih in 5 otrocih. Pa se bojim da bi z menjavo kakkšnih navadnih žarnic, ugašanjem PC, zamenjavo 15 let stare skrinje in hladilnika najbrž še za kakšnih 10 evrov zbili porabo.
(2 skrinji, 3/4 hladilniki)

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
@Hondi: če bi bilo kontra, bi opazili, brez skrbi.
Drek bi opazili, jaz niti po enem letu nisem še dobil ene položnice za elektriko. Kolikokrat so bili na to opozorjeni, sploh ne bi govoril.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik baldrick pravi:
en stacionarc 24/7,

tega zmeri.

Zakaj pa lavfa 24 ur dnevno?

Načeloma število aparatov niti ni tako pomembno..vprašanje je koliko se jih uporablja. Najbolj potratni so ti, ki imajo kakršne koli grelce..pa običajno velik delež k skupni porabi prinesejo računalniki ki meljejo 24 ur dnevno..sploh kaka malčk strarejša izvedenka.

Gledam sodelavko..identično kot pri nas...hiša, dva gospodinjstva, enako število članov (še po spolu
grin1.gif
)..mesečno 100 EUR. Pa jamra. Drago. Itak da je. Menjamo temo..govorimo o posodi..in pribije da ona da vsakič prat ko se nabere malo posode..vrže noter tudi velike lonce..te npr. mi operemo na roke..ker vemo kako je..dva daš noter pa ga lahko že zalavfaš. Jo to omeniš...eeee..ona pa že ne bo na roke prala. Identično s cunjami...pri nas ko je vreme sušimo cunje zunaj, ona ne..se ji ne da, pa nima časa, pa ful ima dela (bejž no)..iz stroja ven pa v sušilca. Spet..komfort. A komfort stane. Al pri računu pa jokca. Sej je kul da si komot..al potem spremi dejstvo da to tudi stane.

Navade ljudi.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.524
7.043
113
jaz imam en tisti merilec porabe elektrike, ki se je v hoferju za par evrov dobil. a je to dovolj natančno? zdaj imam rekuperator not všteknen, ampak bom res drug mesec mrbit prestavila k PC, ki je prižgan 24/7. pa še nikdar v spanje ne gre, ker moji fantje puščajo vlc prižgan, kar seveda pomeni, da PC nikdar ne gre v spanec in monitor nikdar ne ugasne.