popoldanski s.p. - normiranec

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Možnost imam delati na študentsko napotnico (neto izplačilo) ali pa odprem popoldanski s.p. (bruto izplačilo). Razlika je od 1.2. občutna.

Zanima me slednje:

-kakšni so prispevki za študente, ki imajo popoldanski s.p.? Kolikor sem bral so študenti zdaj izenačeni z navadnimi s.p.-ji. Pred tremi leti sem imel "študentski" s.p. in so bili prispevki pod 100 eur, če se prav spomnim.

-kako je z normiranim obračunavanjem prihodkov/dobička in akontacije dohodnine? Kolega mi je zadnjič razlagal, da od januarja 2015 naprej plačuješ 20% od 20% prihodkov. To se mi zdi drobiž in malo verjetno. Dohodnino verjetno potem še plačaš posebej ali kako?

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik karamarko pravi:-kako je z normiranim obračunavanjem prihodkov/dobička in akontacije dohodnine? Kolega mi je zadnjič razlagal, da od januarja 2015 naprej plačuješ 20% od 20% prihodkov. To se mi zdi drobiž in malo verjetno. Dohodnino verjetno potem še plačaš posebej ali kako?

Je kar zelo verjetno. Plačaš 4% dohodnine na dohodek iz dejavnosti, torej 4% od vsote izdanih računov. To je cedularni davek (dokončni), zato se taki dohodki ne štejejo v dohodnino.
zmaga.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
- Prispevki izenaæeni s "kladičnim s.p.-jem".

- Sistem normiranih idhovkov je pa tak kot si opisal. 20% od 20%(prihodkov) davčne osnove. Torej 4% od prihodkov, ki jih dosežeš.

imi

Pripravnik
30. sep 2011
264
5
18
Študent ne more imeti več "popoldanskega" s.p., temveč se mora zavarovati kot "redni" samostojni podjetnik in plačati približno 320 EUR prispevkov.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Če je to tvoj prvi s.p. imaš možnosti koriščenja oprostitve plačila prispevkov za PIZ.
V prvem letu 50% v druge letu poslovanja 30%.....prispevki so torel lahko nekoliko nižji.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
220€ + odvisno od napovedanga dobička? in smo nekje tam kot je @imi napisal?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Napovedanega ne.....prvo leto so tako ali tako minimalni prispevki.
Potem pa kasnejša leta pa glede na dosečen dobiæek in obračunane prispevke v preteklem letu.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
pri odpiranju so me vprašal koliko planiram, na podlagi tega so mi izračunal, koliko na mesec plačujem.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Akontacije davka iz dejavnosti.

Prispevki so predpisani minimalni.....potem kasneje pa glede na dosežen dobiæek in obračunane prispevke v preteklem letu.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ja no sej. sam kaj pomeni "minimalni" pa ne pove nič. zato sem gor napisal da so prispevki 220€+akontacija odvisna od dobička, kar je fajn računat na cca 100€

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Napoveš ga minimalno oz. mislim, da lahko napišeš 0 in boš pač potem več plačal.

Drugače pa hvala za info
zmaga.gif

Če npr. študent na napotnico dobi 1300 neto izplačila, kar znese 2057.54 bruto ali 2171.74 bruto z ddv. Potem se mu bolj splača odpret s.p. normiranca. Ali pač?

Firma študentskemu servisu plača bruto + ddv ali samo bruto in si ddv poračuna? Ne spoznam se na to.
confused-1.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik karamarko pravi:

Firma študentskemu servisu plača bruto + ddv ali samo bruto in si ddv poračuna? Ne spoznam se na to.
confused-1.gif

Firma študentskemu servisu plača bruto bruto + DDV.
Če je zavezanec za DDV s 100% pravico do odbitka DDV-ja si DDV poračuna.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
lahko napoveš 0, samo bo potem položnica tik pred poletjem vrjtno odvzela tudi še zimski dopust;)

bruto, neto, ddv gor al dol... najprej moreš povedat kaj bo delal oz ali misli "šmuglat" s stroški (prevoz, malca, material, telefon, oprema ...) al bo sedel v pisarni od druge firme ali pa kelnaril? Ker s slednjim dvema bo bolj težko z računi nabijal stroške.
Če ne posluje z ddv in se ne misli ukvarjat s stroški, potem na trr dobi pač kar dobi, od tega da cca 300€ državi, ostalo pa zapravlja po svoje.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ok, počas se sprašujem al sem debilen, al so me nategenli, al pa živim v drugi galaksiji in se zato ne razumemo...

šel sem na vs eune pof... ustanove. na eni so me vprašal, kolk mislim, da bom zaslužu. Pa sem reku 2000x12=24000. Aha ok, to boš potem na mesec plačeval 150€.
Na edavkih vnesem v en okenček 780€ in mi na konc zračuna, da morem plačat 220€ na menda 5 različnih trr-jev.
Torej skupaj je to 370€/mesec.
Na račun morem napisat "DDV ni obračunan na podlagi 1. odstavka 94. člena Zakona o davku na dodano vrednost (nismo zavezanci za DDV)"

Kolk je blo men razloženo, da če unih 150€/na mesec ne bom plačeval, bom pa pol pri napovedi dohodnine naenkrat plačal. Sedaj pa mi baje ne bo treba nič.

To je vse kar jst dam posredno državi. Sem normiranc in Ne zbiram nobenih račaunov, Ne kupujem nič na firmo, Ne dajem nič stroškov na firmo... Kar mi ostane na trr-ju trošim po mili volji

p.s. številke so mal na prbližno.

Ok, se zdej štekamo??

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Tako je. Če boš zaslužil 24k na leto, potem ti ne bo potrebno nič več plačat, če presežeš, doplačaš, če si pod tem zneskom, dobiš nazaj. Ampak jaz osebno rajši sam dajem na kupček, kot pa da kreditiram državo. Ta denar dam lahko sproti vezat in dobim nekaj obresti. Če zaslužiš 20k€ na leto in boš zaradi jurja ostal brez poletnega in zimskega dopusta, potem ne znaš z denarjem...

Torej izračun bi bil sledeč:

-zaslužek 12 x 2k€ = 24k €
-državi naslednje leto plačam 24k x 0.04 = 960€ (lahko plačuješ sproti ali na koncu skupaj)
-prispevki: 220€ x 12 = 2640€

24k - 960 - 2640 = 20.400€

In to je moj čisti zaslužek v tem primeru. Pravilno?

karamarko

Pripravnik
29. sep 2014
365
0
16
Če si normiranec si verjetno ne obračunavaš stroškov. Ni to smisel tega?

Plačaš 4% prihodkov in to je to. Ni potrebno skrbet za stroške, vodit računovodstva itd.