Ponev za jajca

I

Izbrisan uporabnik #9334

To so pač trendi, ki jih narekujejo prehrambeni kvazi strokovnjaki. Danes zelo oglašujejo med kot nekaj izjemno zdravega. Čez par let bo proglašen za hujši strup kot je sam beli sladkor.

Tako kot paradajz nekoč, ko so pisarili po časopisih, kako da je kancerogen itd. :nigladek:
Ali puter. Seveda, ko se ga ni dalo dobit, zaradi planskega gospodarstva. In je bila margarina čudežno prehrambeno sredstvo ... čez 20 let pa ugotovili, da človeško telo sploh nima encima za razgradnjo tistih trans maščob, ki so v umetnem maslu. Posledično epidemija poapnenja žil ... :obesise:
 
  • Všeč mi je
Reactions: 8888

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.190
1.197
113
www.adriamedia.si
Zelezna posoda od EMA in drugega velikana Metlaca iz beograda je postala zadnjih nekaj let popularna iz preprostega razloga, dobro se obnese na indukciji za klasicno kuhanje. Ljudje se vracajo preverjeni klasiki. Posoda je vecna in ne crkne, se ne razmaze, pobledi itd kot raznorazni "rostfrei" kompleti ki se valjajo po policah megamarketov, lidlov za par deset eurov v akcijah.

Sicer email in jajca mi ne deluje neka posrecena kombinacija, sploh v danasnjem casu teflona, ampak ok si probral. Jaz mislim da je teflon se zmeraj na prvem mestu, in to tisti bolj kvalietni za par 10 eur vec. Ker te entry varjante po nekaj rundah ze zacnejo bledet, se zvijat, in od "kvalitete" ponve bolj malo ostane. Kolega recimo preferira tefalovo palacinka ponev za jajce. Zelo zadovoljen.

Pred casom je bila o ponvah zanimiv prispevek v slovenskem prevodu oddaje Galileo (planet TV).

Sorry ampam EMO email je najbvečji poden za pečt, tudsi na indukciji. Ni šans, da se ne prime. Za kuhat ga pa ne rabim, je rostfraj ok. Skratka, prste stran. Kupil ponev in kozico, vsako uporabil 2x, obeje letelo stran.
Ponev za jajca? Katerakoli. Ne moreš zaj... Ne kupujem pa več teflona, ker premalo zdrži. Tiste "kamnite" prevleke je pa vsak ponev za 30 € OK.
Palačinka ponev? Ja, to mamo ločeno. Ker ima veliko nižji rob, pa lažja je. Lažje obračamnje, pa če obračaš z lopatko ali mečeš. Ampak ziher ne emajl.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

:cheer: Emajl je bolj varen kot rostfrej. V emajlu se ne sme uporabljati pigmentov na bazi svinca in kadmija, potem je varen. Za rostfrej pa ni nihče predpisal, da ne sme vsebovati niklja, ki je hitro dostopen z ocetno kislino (kis za solate) ali žveplove kisline ( priprava vina ) in ni ustrezno stabiliziran v leguri.

Ne nabijajte v takih detajlih. Emajl je steklasta prevleka in preverjeno pod nadzorom. Rostfrej pa ni. Ne moreš primerjati steklaste emajlirane prevleke in brušenega rostfreja, ker je , ravno rostfrej - brušen. Torej še bolj odprt za reakcijo s kislinami,ki ga topijo.

V razmislek. :fredi: Ko tako radi uporabljate NR cisterne za vino, namesto klasičnih hrastovih sodov. Seveda je luštno, ko jih ni treba tako zelo prati itd ... :confused:
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Iz piksne. In to aluminijaste, ki je znotraj prebarvana z barvo, da ne bi pir zreagiral z osnovno kovino (aluminijem).
Embalaža ni čisto nedolžna reč. Pri višjih temperaturah pa še slabše. Kar spada k ponvam za kuhanje.
 
Iz piksne. In to aluminijaste, ki je znotraj prebarvana z barvo, da ne bi pir zreagiral z osnovno kovino (aluminijem).
Embalaža ni čisto nedolžna reč. Pri višjih temperaturah pa še slabše. Kar spada k ponvam za kuhanje.

o ne....morettija pijem sam iz 0,33 ali 0,66 flaše. Radensko iz litrske steklenice...okus..amerika Ni šans da grem pri teh 2 zadevah pa alu...bom prej rdeče volu kt moretija iz piksne pil, da o radesnki sploh ne govorim
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

To je v redu. Ni pa vredu, če je sod iz kvalitete 1.4301, v njem pa imaš vino, ki je seveda žveplano. Mora biti v kvaliteti 1.4404, ta pa naj bi zdržal klor in žveplo. Pravim - naj bi, ker stoprocentno jih ne. V tem smislu je emajl boljši.
 

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Sorry ampam EMO email je najbvečji poden za pečt, tudsi na indukciji.

Za klasicno kuho je ta posoda po JUSu odlicna, samo kuhat je treba znat. Ni za instant kuharje in kuhanje. Vedno vec ljudi tudi opusca indukcijo, ker pac plin je plin. Tam EMO se bolj pride do izraza. Pa tudi kaksna litozelezna ponev ali wok.
 

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.417
2.581
113
#demz Dvomim, da BMC nima pojma o teh spojinah!
Po tvojem opisu je treba pazit tako kot pri emajlu tudi pri rostfreju.
Še mojih 5c. Pa lončene posode tudi niso nedolžne. No ampak to je že druga godba :)
Nadaljujmo o jajčkih.
Ko sem čakal na rezultate SVIT-a, je ven prišel preplašen starejši moški in tolažila ga je žena.
Pojavi se zdravnik in moški ponižno vpraša: Doktor, ali bom lahko jajčka jedel?
Torej, poznam in razumem željo po jajčkih. Samo 50€ za tak pisker je pa prehuda!
 

milos621

Pripravnik
29. apr 2008
913
10
18
Zaenkrat razočaran nad EMO ponvami. Jajca pekel že nekajkrak in tudi 1x mesni sir. Vedno se je prijelo na full.
Danes za test še palačinke, da vidim, a je res to kar je prodajalka rekla, da je to top ponev za palačinke. Dopuščam možnost da je za to posodo potreben čas, ali pa da kaj ne delam prav. Samo, kot sem že napisal, ne maram jajc, ki plavaju v maščobi. Sem pa danes za hec vprašal mamo glede te EMO posode in mi je rekla, da se je že včasih vedno prijemalo, razen če kaj pražiš. Samo se pa spomnim tudi stare mame, ki je imela neko črno, zažgano, mogoče še kakšno od Hitlerja, pa je bilo BP. Če bo tudi danes rezultat porazen, jutri pokličem v EMO in povprašam kako in kaj.
Res pa je, da posode še nisem mazal z lanenim oljem, ker ga zaenkrat nimam doma.

Laneno olje se uporabi za pripravo železne poneve, ne emajlirane. Je pa impregnacija (seasoning) železnih ponev (Cast-Iron) cela znanost :)
Tule razlogi za laneno olje: http://sherylcanter.com/wordpress/2010/01/a-science-based-technique-for-seasoning-cast-iron/
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Fadil Tista črna ponev od tvoje babice je bla železna, po vsej verjetnosti Debuyer. Sam da rata črna in se na njej nikol ne prijema so potrebna leta uporabe. Žal so ženske generacija moje name te stare bljak črne težke ponve pometale stran in nabavile emajl in kasnej teflon. Da so lohk pomile s cetom. Stara res stara črna ponev je vredna zlata. Mojim debuyerkam še mal manjka. Najbljižje tej stari je srednja, ki je stalno v uporabi ene dve leti, tud za steak jo nakurim brez težav ko majmuna.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Fadil

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Laneno olje se uporabi za pripravo železne poneve, ne emajlirane. Je pa impregnacija (seasoning) železnih ponev (Cast-Iron) cela znanost :)
Tule razlogi za laneno olje: http://sherylcanter.com/wordpress/2010/01/a-science-based-technique-for-seasoning-cast-iron/
V bistvu je tole mal bulšita in so zdej hipsterji nardil celo znanost. Tud vzdrževanje ni nič posebnega. Topla voda, gobica, pol pa mal oljčka gor, ni nujno lanenga, lohk je repično, ga mam za wok na zalogi, da zakadi, ohlajeno obrišeš okol in okol in pospraviš. Podobno kot z gorenčevo žar plato, al pa klasičnim plehnatim wokom. Najlepša patina se nardi, ko steake pečem, za famozna jajca ni nikol tok vroča.
 

milos621

Pripravnik
29. apr 2008
913
10
18
jaz sem namazal z lanenim oljem in dal v pečico na 300 za 20 minut.. in to 5-6 zaporedoma (no v nekaj dneh).. .je dobila tako lepo in kvalitetno prevleko.
Seveda se pa pere samo z vodo in ščetko. Najboljše takoj po uporabi, še vročo.

Ti pa v članku lepo razložijo zakaj s kakšnim oljem in kaj je efekt vsega skupaj:

The seasoning on cast iron is formed by fat polymerization, fat polymerization is maximized with a drying oil, and flaxseed oil is the only drying oil that’s edible. From that I deduced that flaxseed oil would be the ideal oil for seasoning cast iron.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.725
6.734
113
pri taščici
Jebeš vino, pije se pir z flaše
Ampak veš da jenpirbres čisto drugačen iz flaše. Pa nisem noben poznavalec piva niti ljubitelj, niti oboževalec. Ampak kdor ne loči piva iz piksne in steklenice, potem.... Probal Union, neko Lidl varianto piva....zase ga raje kupujem v steklenicah(če je možno). Kolikor ga pač popijem.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.725
6.734
113
pri taščici
Fadil Tista črna ponev od tvoje babice je bla železna, po vsej verjetnosti Debuyer. Sam da rata črna in se na njej nikol ne prijema so potrebna leta uporabe. Žal so ženske generacija moje name te stare bljak črne težke ponve pometale stran in nabavile emajl in kasnej teflon. Da so lohk pomile s cetom. Stara res stara črna ponev je vredna zlata. Mojim debuyerkam še mal manjka. Najbljižje tej stari je srednja, ki je stalno v uporabi ene dve leti, tud za steak jo nakurim brez težav ko majmuna.
Se bojim da so babice na teh "debuyer" posodah v celem življenju manj ceta ponucale kot ga danes gospodinja v enem dnevu.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Ampak veš da jenpirbres čisto drugačen iz flaše. Pa nisem noben poznavalec piva niti ljubitelj, niti oboževalec. Ampak kdor ne loči piva iz piksne in steklenice, potem.... Probal Union, neko Lidl varianto piva....zase ga raje kupujem v steklenicah(če je možno). Kolikor ga pač popijem.
Ampak verjel ali ne, je sodobna piksna najboljša embalaža za pivo. Takoj za rjavo steklenico, zelene, v katere Union pakira so katastrofa.
 

Podobne teme