Poklici in „dobre plače”?

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.398
384
83
Vse je na dostopno na internetu. Za potrebe razprave tu velja, kar sem napisal. Razpon stalnega osebja z univerzitetno izobrazbo je od ad 5 (pripravnik) do ad 16 (generalni direktor). Ad 5 začne pri 5 k, ad 16 ima 20 k. Poleg tega se plače redno indeksirajo na podlagi mehanizma ene organizacije v Parizu. Za lani je znašal 6,2 %.
Plače so indeksirane na način, da če je npr. Bruselj indeks 100, je v Romuniji 60, v Skandinaviji 120.
Khm, ti to resno iz izkusenj ali iz neke statistike? Debata o zaposlenih v komisiji ali zaposlenih v agencijah pod komisijo?

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
244
192
43
Khm, ti to resno iz izkusenj ali iz neke statistike? Debata o zaposlenih v komisiji ali zaposlenih v agencijah pod komisijo?
Saj sem zgoraj pripel povezavo. Ne delam v evropskih ustanovah. Delam pa že skoraj tri desetletja na mednarodnem področju, tako da lahko rečem, da nekaj vem o tem.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.223
3.626
113
Poglej malce presek JS po plačilnih razredih, pa potem vzemi neko sredino, kje so najvišje plače.

Na "žalost" JS zaposluje tudi daleč najbolj strokoven in šolan kader na svojih področjih. En z 10.000€+ mesečno 10im na minimalcu dvigne povprečje nad tem v gospodarstvu.

Drugače se pa načeloma strinjam, ogromno uradov in ministerstev samo sebi namen.

P.S.
JS tudi fajn zaposluje, poslovna priložnost za nadobudne dela neželjneže.
Mi lahko prosim razložiš kako ima nekdo v JS lahko "redno" plačo 10 k€, če ima PV, koliko, 6 k€?
Se tudi popolnoma strinjam, da so plače PV in ministrov prenizke in bi morale biti x2, ker kdo normalen bi se pa šel tako izpostavljati za dobre 3 k€ neto... ...razen seveda, če ni zraven še kakšnih piškotkov. Kar pa, to je menda vsem jasno, itak da so - od "stalne pripravljenosti" naprej.
.
P.S.
Upam samo, da so v tabeli, ki jo je objavi Ferdo za JS upoštevana vsa izplačila in da niso to samo cifre "osnovnih plač", ker potem je razlike vsaj 50 % :zavijazocmi: .
.
P.P.S.
Da plač v monopolnih državnih firmah aka Gen-I, kjer je imel Golob plačo 40 k€ sploh ne omenjamo...

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
91
28
Presenečen sem, da se je začela četrta stran teme, pa še noben ni omenil programerjev. Poznam precej programerjev, ki živijo v Sloveniji in imajo plače 5k+, enega poznam, ki se mu plača vrti okoli10k in ima svoj s.p. in enega začetnika, ki je takoj po opravljeni praksi na faksu začel delat in ima plačo 2k.
Tako da jaz vem kaj bom otrokom težil, edino vem tudi, da bo na koncu verjetno nekaj tretjega, tko da ne bom težil :valjamse:

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
S to AI zadnje čase, medicina in programerji bodo prvi odleteli.

Se so roboti že, samo možgane jim morajo dati.

Jaz ne vidim problema, v 10-15 letih, če bo interes. Pa tudi za diagnostiko, bi verjetno že sedaj bolj zaupal AI kot kakem dedku, ki hodi na šiht dnar vlečt.

1683392851516.png

• Haha
Reactions: ales85

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.398
384
83
Saj sem zgoraj pripel povezavo. Ne delam v evropskih ustanovah. Delam pa že skoraj tri desetletja na mednarodnem področju, tako da lahko rečem, da nekaj vem o tem.
Z povezavo nic narobe, z tvojim tolmacenjem pripravnistva in visine AD5 je pa hudo narobe. Poznam nekaj ljudi z faksom pa vec kot 5let delapa lahko samo sanjajo AD5..bolj tam CA3.... Visoke funkcije so itak delegirane po politicni liniji oz lobiranju drzav...tako da faks, stroka ipd je fajst diskutabilna tema. Pa v osnovi sljakeri pridejo iz mlajsih clanic EU..zakaj? Placa malo vecja kot doma, zahodnjakov te sluzbe kaj dosti ne zanimajo. Dobijo na trgu vecjo placo. Pa kot napisal sluzba v komisiji je nekaj drugega kot v agencijah. Enako velja za " vstopnino".

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.228
1.366
113
Programer. Prednost vidim predvsem v tem, da dela za katero koli firmo in delas iz Slovenije.

Brat se pocasi vraca v Slovenijo, ker v Nemciji dela od doma. Placa? 100+ k€ bruto letno. Ko kretno cez 100k.

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.693
556
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
Z povezavo nic narobe, z tvojim tolmacenjem pripravnistva in visine AD5 je pa hudo narobe. Poznam nekaj ljudi z faksom pa vec kot 5let delapa lahko samo sanjajo AD5..bolj tam CA3.... Visoke funkcije so itak delegirane po politicni liniji oz lobiranju drzav...tako da faks, stroka ipd je fajst diskutabilna tema. Pa v osnovi sljakeri pridejo iz mlajsih clanic EU..zakaj? Placa malo vecja kot doma, zahodnjakov te sluzbe kaj dosti ne zanimajo. Dobijo na trgu vecjo placo. Pa kot napisal sluzba v komisiji je nekaj drugega kot v agencijah. Enako velja za " vstopnino".
Sanjajo pač zato ker niso naredili "konkurja". Recimo nekateri direktno uspejo naredit za AD7.
Sicer pa drži, da je na agencijah mal drugač, tam dobiš za določen čas in potem se vsi trudijo naredit "taprav konkur " da se prestavijo na komisijo....

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
lahko samo sanjajo AD5..bolj tam CA3.... Visoke funkcije so itak delegirane po politicni liniji oz lobiranju drzav...tako da faks, stroka ipd je fajst diskutabilna tema.

Irwin, ti se pa očitno spoznaš. CA so kontraktorji? Misliš CA III (ali CA3 v grupi I)?

Jaz nisem razmišljal o zaslužkih v agencijah, ker je trenutno precej težko priti vanje. Zlata doba je bila pred 20 leti, ko je Slovenija vstopila v EU in je veliko sposobnih šlo tja.

Morda morava malo pojasniti kdo so sploh te Inštitucije in koliko je teh možnosti. Za ”komisijo“ dala 25-30.000 ljudi (to so AD in AST), Po ”agencijah“ je še toliko ali več kontraktorjev. Npr: za Evropsko Medicinsko Agencijo v Amsterdamu dela 600 ljudi na plačilni liste komisije in 3000 kontraktorjev. OZN ima pa Evropi tudi okoli 20-30.000 ljudi, največ v Švici in na Dunaju, pa tudi npr v Rimu (FAO) in še kje… NATO, OPEC, OSCE….Evropska vesoljska agencija (ESA) Sistem evropskh sodišč (vključno s sodišem v Haagu), Uradi za intelektualno lastnino (Evropski, Nordijski, Višegrajski, EUIPO) - vsega skupaj 100.000 ljudi za populacijo ki ne pokriva samo EU ampak še malo širše. Ni nemogoče priti zraven, amapk ja pa precej težko (za komisijo moraš narediti “konkurs” - neke vrste sprejemce).

Ampak ravno na primeru EMA je ravno stroka tisto kar šteje - rabijo medicince, biologe, farmacevte, kemike. ESA rabi računalničarje in fizike, itd.
Če te vzamejo s strokovnim profilom, tudi nisi na AD5, ampak začneš pri AD7 in z dodatki in otroci imaš hitro kot expat 10-12K neto.

Moje osnovno vprašanje je bilo bolj kaj je bolj realističnih opcij, ki jih svetujete svojim otrokom in mladim.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.477
1.848
113
na temni strani lune
Mi lahko prosim razložiš kako ima nekdo v JS lahko "redno" plačo 10 k€, če ima PV, koliko, 6 k€?
Se tudi popolnoma strinjam, da so plače PV in ministrov prenizke in bi morale biti x2, ker kdo normalen bi se pa šel tako izpostavljati za dobre 3 k€ neto... ...razen seveda, če ni zraven še kakšnih piškotkov. Kar pa, to je menda vsem jasno, itak da so - od "stalne pripravljenosti" naprej.
.
P.S.
Upam samo, da so v tabeli, ki jo je objavi Ferdo za JS upoštevana vsa izplačila in da niso to samo cifre "osnovnih plač", ker potem je razlike vsaj 50 % :zavijazocmi: .
.
P.P.S.
Da plač v monopolnih državnih firmah aka Gen-I, kjer je imel Golob plačo 40 k€ sploh ne omenjamo...

Dodatki za nedeljo, nočno, praznik, izmensko delo, deljen urnik,....
Zdravniku, medicinski sestri, policistu, reševalcu,....lahko dodatki prinesejo tudi tretjino plače ali več.

Glej JS ima najnižjo kilometrino, malico, regres. Božičnice in nagrade so neobstoječe. Skorajda tretjina JS je pod oz malenkost nad JS (kuharji, čistilke, hišniki, vzdrževalci, strežniki,...). Ogromno poklicov v JS štarta krepko pod 26 plačilnem razredu kateri ni niti minimalec. Sedaj se mi ne ljubi iskati preseka števila javnih uslužbencev po plačilnih razredih, vendar verjemi da je polovica na tisočaku ali celo manjši plači. Pa to relativno strokovni kader z veliko odgovornostjo.

Je pa res, da v določenih sektorjih hudo pretiravajo z plačami in zaposlitvami, na drugem koncu pa ni in ni kadra kljub ponavljajočim razpisom.

Moje mnenje pa je, da v JS ne boš obogatel samo od plače. Morda kak zdravnik ali kaj podobnega, pa še tam dvomim. Bo treba ali krast ali v privat.

Na drugi strani pa veliko privatnikov prikazuje minimalca kljub dobrim do zelo dobrim dohodkom. Plačila pod mizo in kreativno računovodstvo....JBG, težko je posploševati na vedno in vse....

• Všeč mi je
Reactions: bizi

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.398
384
83
...........
...........
Moje osnovno vprašanje je bilo bolj kaj je bolj realističnih opcij, ki jih svetujete svojim otrokom in mladim.
Se strinjam z tvojim zapisom.
Zlati casi institucialnega zaposlovanja so mimo. Ziveti kot student ceprav z visjo placo v tujini oz za pisanje CV-ja je farbanje samega sebe.
Svetovanje? Solanje (ce je interes-visji nivo ala faks) doma ali v tujini, enako bivanje v tujini zaradi pridobitve izkusenj, street school in predvsem pridobiti sens za real life. Pri slednjem stars lahko ogromno prispeva. Sem spada tudi neforsiranje starsev za visjesolski studij.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Strinjam se, da je bolje iti delat po srednji šoli, kot pa diplomo packati od 18-tega do 28-tega leta. Študij ima 8 semestrov (razen medicine) in normalno bi moral spisati diplomo v pol leta absolventa in v drugi polovici petega leta iskat službo.

Morda selahko vse skupaj potegne za eno leto - če ga pametno vložiš - ampak ne 10 let. 28 let je na skrajni meji za postdoc ali vrnitev s specializacije. Pri tej izobrazbi pa bi tudi moral vedeti kaj in kje lahko delaš, koliko si vreden in koliko materialnih dobrin si pripravljen žrtvovati za predanost znanosti.

Iz moje osnovne šole nas je kar nekaj šlo študirat. Nekaj jih je pa začelo služit svoj denar pri 14-15tih. Ko sem jaz šel v srednjo šolo je tak že imel avto, ko sem jaz diplomiral, je on pridno popoldne zidal in me pri 23 povabil v "novo" hišo...

Pa ni dolgo trajalo...

Želel sem vzbuditi diskusijo o realnih možnostih - kaj realno lahko pričakujem za enega ali dva v mojem razredu in ne kaj lahko doseže eden iz moje srednje šole...

Jaz bi svetoval staršem nekaj zelo težkega: realno ovrednotiti pridnost in nadarjenost svojih otrok in podpirati študij samo če ima predispozicije. Je pa res težko "obsoditi" otroka na "ne-napredovanje"

Pomaga tudi realnost pri izbiri študija - vedeti moramo kateri študiji mi bodo omogočili preživetje na minimalcu če bom imel stečo, ampak mi bodo zaradi narave (npr. Primerjalna dalnjevzhodna književnost) nudili kljub revščini veliko veselje

disc

Guru
4. feb 2011
2.432
549
113
Jaz tukaj bolj vidim problem v tem, da more iti otrok nekaj študirat, kar starši hočejo in ne kar si sam želi. Pol pa ni čudno, da pavzira, ali pa sploh ne dokonča faksa, ker ga vpisana smer niti malo ne zanima.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Kamele0N

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.228
1.366
113
In ker mora vsak studirat, so ze poklici kot so keramicar recimo noro iskani. In tako bo naprej. Sem dobil za hodnik in kopalnico predracun 1700+€, brez materiala. Me malo ni kap. Pa sta dva opravila v treh dneh, lagano, brez naprezanja.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.594
9.813
113
40
MB
S to AI zadnje čase, medicina in programerji bodo prvi odleteli.

Se so roboti že, samo možgane jim morajo dati.

Jaz ne vidim problema, v 10-15 letih, če bo interes. Pa tudi za diagnostiko, bi verjetno že sedaj bolj zaupal AI kot kakem dedku, ki hodi na šiht dnar vlečt.

Poglej priponko 67320

veš kaj mi je rekel en programer, če hoče nas ai zamenjat, more stranka točno vedet kaj hoče ... tak da ni problema. :D

zoom

Fizikalc
14. maj 2014
687
240
43
2k ima tudi učiteljica s tedensko obveznostjo 23 šolskih ur. Je to malo?

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Strinjam se, da je bolje iti delat po srednji šoli, kot pa diplomo packati od 18-tega do 28-tega leta. Študij ima 8 semestrov (razen medicine) in normalno bi moral spisati diplomo v pol leta absolventa in v drugi polovici petega leta iskat službo.

Problem je, da je sistem pri nas tako naštiman da lahko greš samo v proizvodnjo z srednjo šolo. Za pisarno hočejo vsi zveze ali pa faks.

Čeprav kaka tehnična srednja šola, ti že da dobre osnove. Še posebaj kaka vegova (vsaj včasih).

Foreigner

Fizikalc
18. nov 2019
116
76
28
predracun 1700+€, brez materiala. Me malo ni kap. Pa sta dva opravila v treh dneh, lagano, brez naprezanja.
Se mi sploh ne zdi drago. 3 dni 2FTE je 48 delovnih ur. V Nemčiji bi za vsak dan računali 100 EUR pavšala za potne stroške in dodatno 100 EUR za odvoz gradbenih odpadkov.

Ravno zaradi majhne razlike med lastnimi dohodki in cenami mojstrov pa mnogi opravljajo obrtniška dela v lastni izvedbi.

Zakaj pa nisi prosil za 1 teden ali 10 dni neplačanega dopusta in položil ploščic sam? Na YouTube je dovolj navodil in v Bauhaus si lahko izposodiš orodje?

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.398
384
83
Hehehe, FTE profi deformacija ;) ...bos moral v prevodu :) daj napisi raje BRU tarifo