Kakšni so stranski učinki m RNA?mRNA smo gledali kot shortcut genski terapiji, pa izgleda, da bo uspešna tam kjer so stranski učinki nepomemebni.Na primer pri terminalnem raku.
Kakšni so stranski učinki m RNA?mRNA smo gledali kot shortcut genski terapiji, pa izgleda, da bo uspešna tam kjer so stranski učinki nepomemebni.Na primer pri terminalnem raku.
Sicer off topic ampak bom poskusil razložiti poenostavljeno.Kakšni so stranski učinki m RNA?
Imaš prav, da mRNA terapije še niso dovolj raziskane. Toda proti kovidu so nekaj milijard ljudi cepili z mRNA cepivi, pa zaradi tega ni nekaj milijonov ljudi pomrlo zaradi stranskih učinkov.Sicer off topic ampak bom poskusil razložiti poenostavljeno.
mRNA se v celici prinaša do ribosomov in kodira sintezo proteinov. Dokler je kaj mRNA, bo sinteza tekla v nedogled. Zato je v telesu vedno ogromono enzimov, ki razgrajujejo mRNA, takoj ko jo zaznajo. mRNA v terapevtske namene mora biti zato dovolj stabiliziran, da prevara te enzime. Ta stopnja stabilizacije zelo vpliva ba mehanizme v celici. Same kemikalije uporabljene za stabilizacijo so škodljive in povzročajo močne avtoimunske odzive.
mRNA terapije so zelo neraziskane. Vemo, da mRNA kodira določene proteine ali dele proteinov. Vemo da so ti deli lahko nepopolni in vemo, da lahko pride do “misfoldinga” Ni dovolj raziskano, da bi izklučili, da se pod določenimi pogoji ti deli proteinov nabirajo kot prioni in lahko vodijo do določenih hudih patologij.
Ne razumite me narobe: mRNA in genska terapija z vektorji in še nekaj je zelo obetavnih smeri, ampak jaz še ne bi stavil vsega nanje.
Imaš prav, da mRNA terapije še niso dovolj raziskane. Toda proti kovidu so nekaj milijard ljudi cepili z mRNA cepivi, pa zaradi tega ni nekaj milijonov ljudi pomrlo zaradi stranskih učinkov.
Vem, da je v Nemčiji drugače in hudo mi je ko vidim mnoge prijatelje iz srednjega sloja, ki finančno stagnirajo ali izgubljajo, še manj pa so sposobni vsaj malo pomagati svojim otrokom, da bi se postavili na noge. Vidim ljudi, ki se bližajo penziji pa imajo 25 letne otroke z lastno službo živeti doma, ker si enostavno ne morejo ničesar privoščiti.
ne razumem tega o 25 letnih otrocih ki jim starsi ne morejo pomagat se na noge postavit. Ce pri 25ih nisi sposoben zasluzit za svoje prezivetje je nekaj narobe s teboj. Razumem da nekdo zavestno ne dela ker studira (npr kaka medicina), ostali pa nimajo kaj starsev cakat.
starsi s 25 letnimi otroci naj hodijo okoli in se imajo lepo. Mulce so vzgojili in edino kar si zasluzijo je da uzivajo zivljenje.
Ne pa da se mulci se 10 let kasneje svaljkajo naokoli, starsi se selijo na vikende da majo otroc stanovanja, vsi pa beremo kako ne gre in se ne da. Ne se hecat no.
ne razumem tega o 25 letnih otrocih ki jim starsi ne morejo pomagat se na noge postavit. Ce pri 25ih nisi sposoben zasluzit za svoje prezivetje je nekaj narobe s teboj. Razumem da nekdo zavestno ne dela ker studira (npr kaka medicina), ostali pa nimajo kaj starsev cakat.
Jaz ti na osnovno vprasanje nisem odgovarjal ker so ti ze zelo veliko napisali in se bi verjetno ponavljal… lahko ti pa na siroko spisem svoje razmisljanje, vprasanje pa ali ti bo kakorkoli koristilo ob vsem ze napisanem.pa tudi jello
Moje osnovno vprasanje je bilo kaj svetovati in kako podpreti otroke pri izbiri zivljenske in poklicne poti. Precej komentarjev je bilo v smer "ne siljenja" in predvsem "ne studirat za vsako ceno".
V moji generaciji smo marsikaj dobili od starsev. Pomagali so nam s sorazmerno majhnim prispevkom, ki pa je kar pripomogel k prvi garsonjeri. Diploma pri stiriindvajsetih, prva sluzba za prezivetje, malo zuranja pri zivljenju doma se dve leti in v teh dveh letih sem lahko dal na stran dovolj, da je bil kredit stanovanjskega sklada za prvo garsonjero skupaj z pomocjo od starsev (v vrednosti enega Clio-ta) dovolj.
Kot smo mi dobili za certino prve garsonjere od starsev, bi radi tudi mi otrokom nekaj takega omogocili. Razen redkih izjem pa vecina tega ne more. Se manj bodo pa nasi otroci lahko kaj nudili nasim vnukom.
Ehmmm....zakaj pa umsko manj zmozen in nesocializiran ne bi mogel biti uspesen obrtnik?? Za štancat kake podložke rabiš ful obojega....
Lahko pa seveda dela v delavnici kakega obrtnika. Ampak, če ni socializiran, ga tudi tam ne bodo gledali.Če si obrtnik (keramičar, vodovodar, električar...), se moraš znati prodati. Večkrat dnevno. In če nimaš te sposobnosti ali pa je komunikacija "zmečkana", potem zna biti kar težava.
Ti je igi odgovoril. Ker za bit obrtnik moras sprejemat smiselne in zahtevne odlocitve. Pa mors s strankami komunicirat itd… za stancat podlozke mas danes robote oz avtomatizirane linije. Na njih je lahko operater. Ki pa ni obrtnik ampak zaposleni/delavec.Ehmmm....zakaj pa umsko manj zmozen in nesocializiran ne bi mogel biti uspesen obrtnik?? Za štancat kake podložke rabiš ful obojega....
Ja sam pol je delavec, ne obrtnik. In se poslovimo od velikopoteznih nacrtov starsev o dobri placi.Lahko pa seveda dela v delavnici kakega obrtnika. Ampak, če ni socializiran, ga tudi tam ne bodo gledali.
Tako je, na Visoko upravno, potem mu pa mamica zrihta eno službico na občini, da se lahko zabubi v eno pisarno.Mar bi sel studirat