Plačilo s kartico - diskrecijska pravica lokala?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.220
113
nisem zdaj bral vse solate, razen prvo stran.

No v Pohorki v MBju imajo celo 3% popust na NLB maestro nad nekim zneskom se mi zdi. Sem bil presenečen.

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Pa še en kveščen, Jado... A če se prisvaljkam s kešem, a mi boš dal popust vsaj v vrednosti provizije na Eurocard ali drugi kartici? Namreč, gotovina ni poceni...
Kot so že drugi omenili, kar pogosto imajo "gotovinski popust". Ampak... a niso nekaj let nazaj "ukinili" gotovinske popuste?

Včasih je kar na etiketi pisalo "1,5% popusta pri plačilu z gotovino" potem pa je ponehalo. Nekaj v smislu, da cena mora biti enaka ne glede na način plačila.

Kaki trgovec bi se moral spomniti. Jado?

Nazadnje urejeno:

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik rajko0028 pravi:
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Ksz

Zdej sem ze 2x slisal da v Hoferju zavracajo kovance. Nek gospod hotel placati z nevem koliko kovanci in mu je prodajalka zatezila da hocejo kartico da je to praksa hitre prodaje.
Zaradi tvojega posta sem pred pol ure nesel 32,45€ v drobižu na blagajno - in ne boš verjel niti grdo me ni pogledala kaj šele kaj rekla drugega kot hvala in na svidenje.
To itak spada v temo "Resnica o Hoferju"... (če še ni odprta, bi morala biti)

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik dem pravi:
Ko smo ravno pri karticah; ali je možno na hrvaškem plačevati z mastercardom ali pa z navadno nlb kartico?
Po celem svetu je možno.
smile-1.gif

So kraji, kjer sicer Maestro pri plačilu ne sprejemajo pogosto (še vedno pa dela na bankomatih).
V Evropi in "bližini" pa bi rekel da v 99% prodajnih mest sprejemajo Maestro (torej tam, kjer imajo POS terminale in sploh sprejmejo kako kartico).

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Imam mal več kot 10€ na računu, pa sem vseeno plačal sladoled s kartico v lidlu za 1€, ker pač ni blo druzga.
Ja v 99% sem res brez gotovine.

@Jado
sej lahko ukineš kartice, pa boš vidu kaj imaš od njih;) Ti osebno jih ne smeš. Lahko pa stranki rečeš, da pos ne dela, da samo gotovino sprejemaš. Pa pol sporoč reakcije;)

Gostilna Lovec tik pod pokljuko tut ne sprejema kartic. Najbližji bankomat je pa kje? Mater s(m)o mel srečo, da smo napraskal gotovino na kup.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.761
6.537
113
Citat:
Uporabnik pleXwriter pravi:
K smo že pr karticah in plačevanju, ...nek sem bil na pici in sem reku, če lahko s kartico, pravi, da lahko, da je pa 1.5€ al 2€ višiji račun, če plačam z njo. Lahko to nardi? K če lahko je potem rešitev na dlani za plačevanja s kartico. Mi je blo pa mal čudno, da ti plačaš zarad tega višiji račun, ampak tko ma ta gostinec
frown-1.gif
Danes sem bil tam in so rekli, da je cena enaka.
confused-1.gif
Ali si morda vzel tudi kaj za domov (škatlo)?

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.389
318
83
Hm...prou ne? Pa sej bi blo isto, pol, al kartica al gotovina, posod bi mi embalažo računala. Sem hotu zanč tja, pa magar prašat, sam so na dopustu
frown-1.gif
Mi je pa res čudn zakva mi je to pol rekla, sm sto posto, ker vem, da me je čez dolenko pošiljala na bankomat, pa sm reku da ne grem. Hm...???

Nazadnje urejeno:

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
počakte da si banke omislijo provizijo za vsako plačilo
grims-1.gif

Bomo videli kako dolgo še boste s karticami plačevali

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.462
580
113
44
Še vedno Rdeči revirji
No tudi plačevanje z gotovino ima za trgovca določene stroške. Nekaj časa nazaj je oče v Bigbangu v BTC ju kupoval televizor, pa je za štos trgovca vprašal za popust na BA maestro kartico. Odgovor je bil sledeč, da imajo rajši kartice, ker je manj stroškov z njimi. Ko sem ga malce začudeno pogledal, je rekel, da operirajo s tako količino gotovine, da rabijo varnostno službo, pa varnostnike, pa ne vem kaj še vse. Oče je dobil popust, čeprav je plačal s kartico.

Je pa to odvisno od dnevnega prometa trgovca. Pri majhnem prometu je kartica za trgovca dražja, če pa ima velik promet potem pa je kartica celo cenejša.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Tok neumne niso, da bi to prevalil na končnega kupca. Tisti, ki bo to storil prvi se pa lahko nadeja upada prometa...
Sodelavec je govoril (bil pred kratkim v NY in a Floridi) da se vse plačuje s plastiko, gotovina laufa samo pri nigrih in mafijcih. 50U$ bankovec so pregledali kot da je apriori ponaredek...
Kmalu bo tudi pri nas tako...

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Tok neumne niso, da bi to prevalil na končnega kupca. Tisti, ki bo to storil prvi se pa lahko nadeja upada prometa...
Kaj pa če se zmenijo in naredijo vsi naenkrat?
grims-1.gif

Razen tega so to že imeli: "popust na gotovino", z drugimi besedami "podražitev na kartico"

erikson

Guru
25. avg 2007
22.761
6.537
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Sodelavec je govoril (bil pred kratkim v NY in a Floridi) da se vse plačuje s plastiko, gotovina laufa samo pri nigrih in mafijcih. 50U$ bankovec so pregledali kot da je apriori ponaredek...
Razlog je delno tudi v stroških. V ZDA so zelo nizki, tako za trgovce, kot za uporabnike. Evropska komisija se že nekaj mesecev prepira z MasterCardom in Viso glede znižanja provizij za trgovce.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:

A zdaj se bomo zgledovali po butastih američanih, kaj bo naslednje, obvezno vsak tehtati 100kil?