keber:
1. Kava je cca en evro, marsikje tudi manj. 1,5 € je že kar fini lokal. 1,5€-1,6€ kamor koli grem...edino zanč v Mercator Kranju Supernova me je presentilo 1,20€...
2. Pivo je res 2 evra, vendar najdeš tudi manj, tudi v LJ. Pod 2 € v Kranju ne najdem.
3. bencin je res dražji, ampak to je po celem svetu. Si predstavljaš, da bencin celo v državah, kjer je povprečna plača 50 evrov, stane preko evra za liter? Ok recimo, da je OK.
4. kaj in kako zapravljaš v diskačih, ne bi vedel, ti pa povem, da sem 7 let nazaj za diskač rabil 5 jurjev samo zase, če sem bil zelo šparoven. Kralj si bil pa lahko samo ulice, nikakor pa ne med kolegi. 5 jurjev je bilo veliko 20 let nazaj, ne pa 7.
pred uvedbo €, ajde recimo slabih 10 let. Dejstvo dobiš veliko manj danes, nihče ne upa 20€ ven v disko, ti upaš?
5. stanovanjski stroški so res višji, vendar ne 2-3x. So 2x 100%
6. Kino karte so bile po jurja, danes so po 5 evrov, ni neka razlika. Kje so po 5€? Tuš Kranj 6-7€, razen ob torkih 2 za 1.
7. Jaz za 20 evrov lahko dobim nabasani dve veliki vreči. Hrane. Plato piva pa tudi nekje 20 €. Krompirja?
Seveda je pod evrom nominalno dražje, dejansko pa cene niso višje glede na plače. Ker so tudi plače višje kot pod tolarjem, če nočeš verjeti, tvoj problem ali pa še kaj bolj caplastega. Standard je v povprečju boljši kot 20 let nazaj in pika, tukaj sploh ni debate. Standard ni samo cena hrane (pa še te dobiš več kot včasih za povprečno plačo). Standard je tudi boljše prometne povezave, standard je možnost nakupa cenejše tehnike (vsi omenjate računalnike, a pralni stroj pa nihče ne omenja), standard je tudi cenejša in dostopnejša medsebojna komunikacija, standard je možnost preživljanja cenejših in boljših dopustov itd itd.