Plača leta 1991

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Ker tudi že osem let dlje delaš, ane? Če pa sedaj začneš delati, si pa v riti, kar vprašaj mladino.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Jap, časi se spreminjajo. In (tudi) zaradi vašega žuranja v ranjki Jugoslaviji, danes najebemo mladi.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
Jap, časi se spreminjajo. In (tudi) zaradi vašega žuranja v ranjki Jugoslaviji, danes najebemo mladi.
bonk.gif

za nesposobne in lenuhe je vsak izgovor dober

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
keber:

1. Kava je cca en evro, marsikje tudi manj. 1,5 € je že kar fini lokal. 1,5€-1,6€ kamor koli grem...edino zanč v Mercator Kranju Supernova me je presentilo 1,20€...
2. Pivo je res 2 evra, vendar najdeš tudi manj, tudi v LJ. Pod 2 € v Kranju ne najdem.
3. bencin je res dražji, ampak to je po celem svetu. Si predstavljaš, da bencin celo v državah, kjer je povprečna plača 50 evrov, stane preko evra za liter? Ok recimo, da je OK.
4. kaj in kako zapravljaš v diskačih, ne bi vedel, ti pa povem, da sem 7 let nazaj za diskač rabil 5 jurjev samo zase, če sem bil zelo šparoven. Kralj si bil pa lahko samo ulice, nikakor pa ne med kolegi. 5 jurjev je bilo veliko 20 let nazaj, ne pa 7.

pred uvedbo €, ajde recimo slabih 10 let. Dejstvo dobiš veliko manj danes, nihče ne upa 20€ ven v disko, ti upaš?
5. stanovanjski stroški so res višji, vendar ne 2-3x. So 2x 100%
6. Kino karte so bile po jurja, danes so po 5 evrov, ni neka razlika. Kje so po 5€? Tuš Kranj 6-7€, razen ob torkih 2 za 1.
7. Jaz za 20 evrov lahko dobim nabasani dve veliki vreči. Hrane. Plato piva pa tudi nekje 20 €. Krompirja?
smile-1.gif

Seveda je pod evrom nominalno dražje, dejansko pa cene niso višje glede na plače. Ker so tudi plače višje kot pod tolarjem, če nočeš verjeti, tvoj problem ali pa še kaj bolj caplastega. Standard je v povprečju boljši kot 20 let nazaj in pika, tukaj sploh ni debate. Standard ni samo cena hrane (pa še te dobiš več kot včasih za povprečno plačo). Standard je tudi boljše prometne povezave, standard je možnost nakupa cenejše tehnike (vsi omenjate računalnike, a pralni stroj pa nihče ne omenja), standard je tudi cenejša in dostopnejša medsebojna komunikacija, standard je možnost preživljanja cenejših in boljših dopustov itd itd.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu

Citat:
Se pravi, v kolikor bi trošarine na alkohol ostale na nivoju leta 1991, potem bi lahko z današnjo plačo kupil še nekaj deset piv več. Enako s cigareti - bottom line je, da si danes lahko Slovenci privoščijo več kot nekoč.
A res nisi sposoben dojet, da samo zavajajo in hočejo prepričat ljudi, da se jim je standard zvišal za tisoče procentov...
pa vprašaj starejše, kolk je bla v resnici takrat plača....
računalnik, telefon, avto pa ne moreš danes prištevat k standardu, ker je potreba ne pa luksuz,.....sj ja veš, da ti vsepovsod govorijo samo ,,imate na netu, poslali vam bomo na mail,,......a je to pol luksuz?
...še Albanci, ki so kopali luknje so bli prek telefona na vezi s šefom,.....
ampak vse to so v resnici dodatni stroški, ki jih včasih ni bilo, se prav, če se št. položnic zviša, mi je standard padel.-logika

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
jezen.gif

tole si zdajle nakracal po kablih, ki smo jih mi plačali na račun manjših plač in samoprispevkov, pa zjutraj si se tuširal iz vodovoda na račun nas, mogoče še stanuješ v našem bloku.........
pa še bi lahko našteval...
kaj se je pa [cenzura] zgradilo zadnjih 20let razen trgovskih centrov in oddajnikov za telefone?
dej povej, kaj ste naredili
10.gif

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
Citat:
bonk.gif

Je napisal človek, ki mu je država financirala študij z izdatnimi štipendijami, ki je po študiju dobesedno padel v službo, kjer je bilo razmerje med opravljenim delom in plačo obratno sorazmerno, ki sedaj za svojo penzijo zahteva nekajkrat višjo vsoto, kot so znašala njegova vplačila v pokojninsko blagajno, ki je vsakoletno smučanje in dopust na morju štel pod 'univerzalne človekove pravice'. Seveda, mladi so pa lenuhi.

spanspan

Fizikalc
9. nov 2007
3.111
28
48
Leta 89, v času največje inflacije sem delal prek študentskega in za mesečno plačo, ki sem jo takoj pretopil v DEM, sem dobil natančno 400 dojčmark in po 2 mesecih dela sem kupil 7 let star fičo za 800 dem. Natančno se tudi spominjam leta 1990, v času dinar =šiling, da so omenjali elan, kjer imajo delavci dobre plače, okrog 500 nemških mark.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
6. Kino karte so bile po jurja, danes so po 5 evrov, ni neka razlika. Kje so po 5€? Tuš Kranj 6-7€, razen ob torkih 2 za 1.

Po novem imaš PON TOR SR - 3.90€ karto, namesto 1 gratis v torek.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.356
3.041
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Ker tudi že osem let dlje delaš, ane? Če pa sedaj začneš delati, si pa v riti, kar vprašaj mladino.

Delal sem tudi že prej, od leta 91 naprej. Vmes sem večkrat ostal brez službe. Nazadnje lanskega septembra in bil do letošnjega februarja brez službe. In kaj naj zdaj vprašam mladino?

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Tu je tudi zastonj hrana za kače, če jo ima kdo. Hrčki, miške, zajčki...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.553
7.069
113
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
A je danes možno s plačo 1k (da ti dejansko kapne na račun) dobit puf, da si nekaj sam ustvariš?

Z 1k€ kapnenga na račun lahko dobiš pufa od 0-420€ mesečne anuitete? Pa če gre za stanovanjskega, pa ga vzameš na 30 let kolikor je maksimum, to pomeni danes od 0-97k€ stanovanjskega kredita.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
To mi je jasno,kar si napisal, samo če ti dejansko dajo puf je pa druga. Pa če si ga upaš vzet za 30let...

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
Citat:
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
Citat:
bonk.gif

Je napisal človek, ki mu je država financirala študij z izdatnimi štipendijami, ki je po študiju dobesedno padel v službo, kjer je bilo razmerje med opravljenim delom in plačo obratno sorazmerno, ki sedaj za svojo penzijo zahteva nekajkrat višjo vsoto, kot so znašala njegova vplačila v pokojninsko blagajno, ki je vsakoletno smučanje in dopust na morju štel pod 'univerzalne človekove pravice'. Seveda, mladi so pa lenuhi.
stupid-1.gif

ti pa si bolan. preveč pravljice bereš

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik titov pravi:
Pa šel je v penzijo pri 45ih ali najkasneje 50ih.
če je bil policaj
eni celo prej, ker so jih administrativno upokojili, ker niso bilo po volji novi ablasti.
še danes mi je žal, da nisem šel za policaja. bi se že potrudil, da me administrativno upokojijo . in sedaj bi že 20+ let užival sadove socializma
evil.gif

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.628
3.996
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
S pomočjo sodobne tehnike se da priti do zastonj sveže hrane. Stane samo bencin:
Če daš filtriraj samo aktivne oglase ti ne pokaže v bistvu nič.