Citat:
Uporabnik capl pravi:
se poskušam spomnit višino plač za takrat
mislim, da je bla delavska v normalni fabriki okol 400-500DEM
se pravi bi lahko bla povprečna plača nekje okoli 800-900DEM,.....če se prav spomnim so imeli babe na SDK 1300-1600DEM...
tak da si upam rečt, da je bila takrat povprečna plača preko 400€
Mislim da bi lahko bilo nekje okol med 500 in 400DEM ,, ker je marka počasi rastla in si imel vsako leto nekaj manj,Citat:
Jaz se spomni, da sem imel plačo od leta 91 do 93 natanko 50.000sit za cca60 urni delavnik tedensko. Koliko mark je to bilo takrat ne vem.
1. Kava je cca en evro, marsikje tudi manj. 1,5 € je že kar fini lokal.Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Pred uvedbo € 7 ali 8 let nazaj.
KAVA 160 SIT, DANES 1,5€+
PIVO DO 300 SIT, DANES 2€ +
PICA 800-1000 SIT, DANES 5/6€'+
BENCIN 200 SIT in manj, DANES 1,4€
PETEK IN SOBOTO imel s sabo jurja do 5, z 10 jurji sem bil KRALJ in sem lahko častil 2-3 rund z 4-5 kolegi, DANES če nimaš 20€ te še povohajo ne, s 50€ komaj kaj spiješ. Upaš iti ven v diskoteko s 4-5 kolegi in 50€ za vse? yeah, right. Razen če srpate vodo po slamici.
KOMUNALA, STANOVANJE vse je bilo vsaj 2-3x cenejše......danes položnice nanesejo 150-200€ takoj.
KINO karta 700/800 sit, danes 5/6€+
Trgovina hrana občutno ceneje, kaj dobiš danes za 20€? Prazen voziček....
Edina stvar, ki se je resnično pocenila, je računalniška oprema itd....in to občutno....takrat za 100.000 SIT si dobil en jajc od laptopa, danes za 400€ že solidnega....potem TV in bela tehnika, to se je pocenilo za 50%.
Pa ne mi z nebulozami, ja pa si folk kupuje gsm po 600€....naj si ga, jaz vzamem rabljenega po 200€ max na 2 leti+....
Povej mi, kje je standard boljši? KJE, LEPO TE PROSIM KJE????? Mi pojasniš?
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
Ne vem, kaj kravakonj hoče povedat s temi podatki.
Zakaj enostavno kmečko logično ne razmišlja?
Poglej - še 1x. Leto 2000. Moja izkušnja. Urna postavka 800SIT/h - v oštariji je bil DRAG pir 250. Se pravi nekje normalno je bilo 4pivake/uro dela.
Danes za isto delo max 4EUR/h - v oštariji je to koliko pirov?
To apeliram na kravakonj, ker je neke pire ven potegnil iz raziskav.
Citat:
Uporabnik laksikon pravi:
jaz se še spomnim, da sem dobil za 500 SIT velik pir in pizzo.
pa da je bencin bil 95SIT in 98SIT - to se spomnim, zato ker je bilo isto SIT z št. oktanov.
Pa da ne omenjam, da nisem nikoli razmišljal, koliko mi avto pije, vozil sem športne bencinarje, CRX, GTI-ji,... vozjakali smo se na izlete s puncami, čez vikende na morje itd., jedli in pili pa še privarčeval sem dovolj. Pa zagonu sem tudi dosti denarja za motorje.
Pa da smo požrli v gostilni po 10 rund in ni bilo problema plačat.
Zdaj pa je čisto drugače...
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
Citat:
jaz se še spomnim, da sem dobil za 500 SIT velik pir in pizzo.
pa da je bencin bil 95SIT in 98SIT - to se spomnim, zato ker je bilo isto SIT z št. oktanov.
Pa da ne omenjam, da nisem nikoli razmišljal, koliko mi avto pije, vozil sem športne bencinarje, CRX, GTI-ji,... vozjakali smo se na izlete s puncami, čez vikende na morje itd., jedli in pili pa še privarčeval sem dovolj. Pa zagonu sem tudi dosti denarja za motorje.
Pa da smo požrli v gostilni po 10 rund in ni bilo problema plačat.
Zdaj pa je čisto drugače...
Seveda je drugače, zdaj si star pa zatežen, ker te mama nič več ne financira
Citat:
Uporabnik QBR pravi:
Evo vam malo adaptirane razlike po Capljevi logiki:
Leta 1991, je ob sobotah srednjeslojaški delavec, s polnimi žepi deviz, z avtom stal na mejnem prehodu v koloni, ter se počasi pomikal proti Avstriji ali Italiji.
Leta 2013, ta isti slovenski delavec stoji praznih žepov v vrsti, pred Rdečim križem ali Karitasom ter čaka na prehrambene pakete s pretečenim rokom trajanja.
Ampak, to srednjeslojaši (po atu in mami), bolj težko zastopite.
Se pravi, v kolikor bi trošarine na alkohol ostale na nivoju leta 1991, potem bi lahko z današnjo plačo kupil še nekaj deset piv več. Enako s cigareti - bottom line je, da si danes lahko Slovenci privoščijo več kot nekoč.Citat:
Uporabnik titov pravi:
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
Ne vem, kaj kravakonj hoče povedat s temi podatki.
Zakaj enostavno kmečko logično ne razmišlja?
Poglej - še 1x. Leto 2000. Moja izkušnja. Urna postavka 800SIT/h - v oštariji je bil DRAG pir 250. Se pravi nekje normalno je bilo 4pivake/uro dela.
Danes za isto delo max 4EUR/h - v oštariji je to koliko pirov?
To apeliram na kravakonj, ker je neke pire ven potegnil iz raziskav.
Pivo ni ravno realna primerjava.... Trošarina na alkohol so se v tem času 4x zvišale (2000, 2009, 2010, 2012).
Aja, seveda bencin tudi ni primerljiv. Globalno se cena dviguje, hkrati je država tudi tu dvigovala trošarine.
Bo kdo še cigarete vmešal?
Citat:
ja pa kaj še, sem še iz Titovih časov in bilo je veliko boljše in pogrešam stare čase. Nisem mamin sinko, mogoče si ti, ko takšne bedarije pišeš. Sam sem si služil denar med počitnicami v srednji šoli, pa tudi med faksom sem delal, čeprav je bilo pri hiši dosti denarja. Glej tako so me vzgojili, da nisem razvajen otrok, ko misli, da denar pade z lufta, ter sem hvaležen staršem za takšno vzgojo.
Veš, včasih so skoraj vsi imeli službo, firme so delale na polno, ljudje so bili srečni, družili smo se veliko bolj, poštenja je bilo veliko več. Če je kdo naredil kakšno guljufijo, je šel po hitrem postopku v čuzo. Razmerja med delavci in šefi je bilo od oka 1:3, v današnjih časih si pa talajo nagrade po milijon eurov??? Na koncu si pa nakradejo, spravijo firme v stečaj, potem še nakradejo do državnih pomoči za reševanje firme itd.
Lej v mojem kraju nisem prej nikoli videl klošarjev, zdaj pa fehtajo pred trgovinami in javnimi objekti. Baje imamo lačne otroke v našem kraju - ja prav si slišal, se zbira pomoč, ker so podhranjeni, saj nimajo rednih in zadostnih obrokov. Sploh si ne predstavljam, da kdo trpi lakoto...Ampak to se dogaja v naši deželi.
Družine je pa sram prositi za pomoč, otroci pa kost in koža.
Kaj pa je zdaj? Samo slabo, hinavščina, zahrbtnost, goljufije, kriminal, siromaštvo, beda, korupcija,...in to ti je Slovenija.