Plača leta 1991

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.637
215
63
Kranj
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Smo pa na občutno slabšem danes, kot pred leti, to je DEJSTVO.
To ni dejstvo. Mogoče za nekatere, večini je pa standard lepo narasel, tako da ne stresaj nebuloz.
Si isti kot moj žlahtnik, samo jamra, kako je oblast katastrofa, pa cene gor, pa država razpada pa ne vem kaj, hkrati pa se v novem passatu odpelje na nov kupljen vikend v Dalmaciji, pa za to ni nič stradal.

Pred uvedbo € 7 ali 8 let nazaj.

KAVA 160 SIT, DANES 1,5€+
PIVO DO 300 SIT, DANES 2€ +
PICA 800-1000 SIT, DANES 5/6€'+
BENCIN 200 SIT in manj, DANES 1,4€
PETEK IN SOBOTO imel s sabo jurja do 5, z 10 jurji sem bil KRALJ in sem lahko častil 2-3 rund z 4-5 kolegi, DANES če nimaš 20€ te še povohajo ne, s 50€ komaj kaj spiješ. Upaš iti ven v diskoteko s 4-5 kolegi in 50€ za vse? yeah, right. Razen če srpate vodo po slamici.
KOMUNALA, STANOVANJE vse je bilo vsaj 2-3x cenejše......danes položnice nanesejo 150-200€ takoj.
KINO karta 700/800 sit, danes 5/6€+
Trgovina hrana občutno ceneje, kaj dobiš danes za 20€? Prazen voziček....

Edina stvar, ki se je resnično pocenila, je računalniška oprema itd....in to občutno....takrat za 100.000 SIT si dobil en jajc od laptopa, danes za 400€ že solidnega....potem TV in bela tehnika, to se je pocenilo za 50%.

Pa ne mi z nebulozami, ja pa si folk kupuje gsm po 600€....naj si ga, jaz vzamem rabljenega po 200€ max na 2 leti+....

Povej mi, kje je standard boljši? KJE, LEPO TE PROSIM KJE????? Mi pojasniš?

Da imamo sto+ nakupovalnih centrov?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.209
3.572
113
Marlbor
Ne pozabi, da si v debati na internetnem forumu, kjer je višji standard marsikateremu že to, da ima unlimited internet, prej se je pa na dial-up povezavi vlekel.
evil.gif

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.356
3.041
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Jado pravi:

Pa ne mi z nebulozami, ja pa si folk kupuje gsm po 600€....naj si ga, jaz vzamem rabljenega po 200€ max na 2 leti+....

Nazadnje sem kupil telefon pred tremi leti za 20 eur brez kakšne vezave na mobitel ali si mobil...
wink-1.gif

Citat:
Uporabnik Jado pravi:

Trgovina hrana občutno ceneje, kaj dobiš danes za 20€? Prazen voziček....

Ampak vozički danes so ogromni v primerjavi s tistim pred dvajsetimi leti, ki bi bil že trikrat polen medtem, ko je danes samo dno pokrito
wink-1.gif

Sploh pa jaz bolj malo nakupujem v trgovini, večinoma jem v restavracijah. Včasih si tega nisem mogel privoščiti.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Smo pa na občutno slabšem danes, kot pred leti, to je DEJSTVO.
Bo treba nalimat kakšno uradno statistiko, kava in kino vstopnice pač ne zadostujejo za resno primerjavo:

npr. število prvič registriranih avotmobilov od leta 1972 konstantno raste:
http://kazalci.arso.gov.si/print?ind_id=418&lang_id=302
spet brihtn?
rolleyes-1.gif

javni prevoz ne deluje več, službe so pa bolj različnoizmenske, kot kdajkoli prej, zato v vukojebini vsaj, vsak zaposlen član družine potrebuje svoj avto, pa če za hrano ni, avto mora bit izpraven, ker drgač pa sploh za hrano več ne bo,.....
-nekaj najbolj samoumevnega danes, a ti pa spet nekaj po svojem
bonk.gif

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
ja, ta bo: ljudje po sloveniji stradajo, da si lahko kupijo avto. ja. se razume.
bom še enkrat poskusil.....
avo pomeni hrana....
brez avta hrane ni...

lej, v vukojebini vidimo avtobus enkrat ali dvakrat na dan , čez vikend pa sploh ne, ampak tudi takrat nas ima veliko službe...
lahko si zelo komot brez avta v večjem mestu, v LJ se pa sploh samega sebe zajebavaš, če ga imaš, ampak Lj je samo mali del Slovenije.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.356
3.041
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik capl pravi:

lej, v vukojebini vidimo avtobus enkrat ali dvakrat na dan , čez vikend pa sploh ne, ampak tudi takrat nas ima veliko službe...
lahko si zelo komot brez avta v večjem mestu, v LJ se pa sploh samega sebe zajebavaš, če ga imaš, ampak Lj je samo mali del Slovenije.

Ampak prav zato, ker se vsak raje pelje s svojim avtom se avtobusu ne splača pogosteje vozit. Jaz se spomnim, da smo v Jugi imeli dva avtomobila (stoenka in fiat126 aka bolha) pa sta foter in mat vseeno uporabljala javni potniški promet za pot v službo, ker sta tako kaj prihranila za druge bolj nujne stvari. Fotr je nekaj časa bil celo brez avta. Je pa res, da je v Sloveniji javni potniški promet porazen. Nekako za silo deluje le LPP pomojem pa še ta je bolj sranje. Evropska mesta imajo tako učinkovit javni prevoz, da mnogi sploh ne pomislijo na avto, tudi, če ga imajo ga ne uporabljajo vsakodnevno. Pri nas je žal vse zmešano.
V glavnem ni vse tako črno belo. V sloveniji imamo danes višji standard, kot nekoč to je dejstvo! Imamo pa drug problem, vsa slovenija je ena velika šalabajzerska ciganija. Vse propada po zaslugi nacionalnega interesa, gospodarstvo je poden, nič ne štima...in hitro se lahko zgodi, da nam bo standard začel strmo padati (oziroma je že začel ). Cene bodo še vedno počasi lezle gor plače pa dol, če sploh bodo plače.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
http://www.siol.net/novice/poglobljeno/2011/06/osamosvojitev_rebernik_statistike.aspx

Citat:
Večino dohodka za opravljeno delo dobimo izplačanega v obliki plač. Povprečna mesečna neto plača, ki jo je prejel zaposleni leta 1991, je znašala 43 evrov, leta 2010 pa 967 evrov; med letoma 1991 in 2010 se je torej povprečna mesečna plača nominalno povečala za 2.144 odstotkov, realno pa za 79 odstotkov.

Leta 1991 si lahko tako s povprečno plačo kupil cca 307 piv (0,14 € eno pivo), danes lahko s povprečno plačo cca 1000 € kupiš 555 piv (1.8 € pivo) - podatki o ceni piva s Patriotevega posta na prvi strani.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Ni čist tolk enostavno tole z javnim prevozom v službo, tudi če bi vsi delali kot včasih, -od 6h-2h, nas ni več niti za mini bus....
frown-1.gif

bi pa lahko razmišljali v smeri organiziranega prevoza na borzo in socijalno,
frown-1.gif

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
http://www.siol.net/novice/poglobljeno/2011/06/osamosvojitev_rebernik_statistike.aspx

Citat:
Večino dohodka za opravljeno delo dobimo izplačanega v obliki plač. Povprečna mesečna neto plača, ki jo je prejel zaposleni leta 1991, je znašala 43 evrov, leta 2010 pa 967 evrov; med letoma 1991 in 2010 se je torej povprečna mesečna plača nominalno povečala za 2.144 odstotkov, realno pa za 79 odstotkov.

Leta 1991 si lahko tako s povprečno plačo kupil cca 307 piv (0,14 € eno pivo), danes lahko s povprečno plačo cca 1000 € kupiš 555 piv (1.8 € pivo) - podatki o ceni piva s Patriotevega posta na prvi strani.
Ni res, to je zavajanje ljudi, kak se nam je standard zvišal...
če sn jst takrat imel v fabriki, ko smo bili vsi na 80%ih plačah . okol 250DEM, to bi blo rečmo okol 125€, pa poudarjam -80% plače so bile to.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Ne vem, kaj kravakonj hoče povedat s temi podatki.
Zakaj enostavno kmečko logično ne razmišlja?
Poglej - še 1x. Leto 2000. Moja izkušnja. Urna postavka 800SIT/h - v oštariji je bil DRAG pir 250. Se pravi nekje normalno je bilo 4pivake/uro dela.
Danes za isto delo max 4EUR/h - v oštariji je to koliko pirov?
To apeliram na kravakonj, ker je neke pire ven potegnil iz raziskav.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Poznam ljudi, ki so pred 30-imi in več leti hodili več kot uro do avtobusa, da so lahko šli na šiht. In doma imeli še 4-5 ali več krav. Za katere je bilo potrebno pripravit seno za čez zimo. Nekateri so ga domov vozili na vozu.

Zdaj je pa problem, če nimaš garažnih vrat na daljinski el. pogon, ker se lahko v dežju zmočiš, ko jih zapiraš/odpiraš.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
No, pa saj sem to malo prej izpostavil, da pač vsi hočejo met neke "gadgete" in dejansko so dostopni. Sicer pod kakšnimi pogoji je vprašanje(puf, obroki itd). Ampak možno je... To odžira denar za "prave" stvari. Ampak kakorkoli obrneš - za moje pojme manj "življenjskih stvari" dobiš za enako količino denarja danes.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
8 let nazaj s 5000 SIt v žepu nisem šel dalj kot do lokalne gostilne.

15 let nazaj je bilo 10 jurčkov komaj zadosti za en večer v diskaču. Če si se hotel izkazat s kakim nebotičnikom itd, je bilo premalo. Kake školjke&Co. na recimo Korčuli za 4 osebe so bile minimalno 200 DEM.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Poznam ljudi, ki so pred 30-imi in več leti hodili več kot uro do avtobusa, da so lahko šli na šiht. In doma imeli še 4-5 ali več krav. Za katere je bilo potrebno pripravit seno za čez zimo. Nekateri so ga domov vozili na vozu.

Zdaj je pa problem, če nimaš garažnih vrat na daljinski el. pogon, ker se lahko v dežju zmočiš, ko jih zapiraš/odpiraš.
Poznam, -nekaj takratnih sodelavcev iz fabrike in nekaj današnjih sosedov, veliko jih sploh nikoli ni imela izpita za avto, kdor je imel moped, je bil že kr na konju.
Ampak šihti so bili ob rednih urah, prva smena 6-14, pa 14-22 in 22-6 in vozni red je bil prilagojen, da se je dalo komot še iz postaje do fabrike pravi čas pridit, v večini primerov pa so bile postaje pred fabrikami.
Ne rečem, tudi danes bi se dalo z mopedom ali biciklom, ampak jst ne bom pri mojih letih se jebal, mularija bo pa doma na socijalni.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
se poskušam spomnit višino plač za takrat
mislim, da je bla delavska v normalni fabriki okol 400-500DEM
se pravi bi lahko bla povprečna plača nekje okoli 800-900DEM,.....če se prav spomnim so imeli babe na SDK 1300-1600DEM...
tak da si upam rečt, da je bila takrat povprečna plača preko 400€