KSZ.
A kdo vari domače pivo?
Jst se sedaj trudim z osnovnimi beer kiti.
Če kdo ne ve kako stvar zgleda. V osnovi se lahko doma čisto lepo vari pivo. Najbolj enostavno za začetek je uporaba beer kitov, ki so sicer recimo temu "instant pivo" omogočajo pa nabiranje izkušenj za resno delo. Moj cilj je v cca. 3h letih priti do celovitega domačega bio pridelanega piva (od surovin do požirka)!
Za beer kite se rabi:
- pripravljen ekstrakt (ki že vsebuje pravo izbiro sladu in pa hmelja za izbran okus)
- ustrezne kvasovke (so priložene piksni ekstrakta)
- sladkor ali nadomestke [med, čisti ječmenov slad] (načeloma poenostavi [in poceni] cel proces, gre tudi brez z uporabo večjega dela ekstrakta)
- vodo
Ekstrakt se skuha z dodatkom vode + sladkorja, nato se ga zlije v fermentacijsko posodo in ohladi z dodatko mrzle vode. Doda se kvasovke, postavi na ustrezno temperaturo in počaka da prevre (teden ali dva). Ko je pivo prevreto se ga napolni v steklenice kamor se doda še sladkor za sekundarno fermentacijo (to ustvari CO2 v flaškah). Zaprte flaške se pusti na toplem še teden do dva in potem se da pivo starat v hladen in temen prostor (načeloma 1-2 meseca, odvisno od tipa piva).
Aja cenovno, ekstrakt + 1kg cukra + 20l vode pride med 15-20EUR. Iz njega pride 20l piva (dve gajbi). Cena na en pir je torej okoli 40-50 centov.
No če se kdo zanima ali pa mogoče že dela tole (mogoče že advanced verzije piva iz sladu?), lahko načnemo nov topic!