Pivo (obicno, tako z alkoholom :D )

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Ni slabo, vseeno pa spada bolj med "desert", preveč alkohola in dosti izrazit okus. Kot je bilo omenjeno dosti podobno Clubu s tem da je še vse malce bolj izrazito.

Ga je pa samo 1825 hektolitrov, tako da je potrebno pohitet!
evil.gif
 

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Jubiljenik mi je kar doberega okusa in lepo paše
smile-1.gif


Drugače zadnje leto pijem temni Budwieser. (točeni)

Pred tem (dokler nam niso gostilne zaprli) pa sem pil temno Laško. (točeno)

Temna piva so mi zakon .. je pa res, da potem ko greš nazaj na svetlo, ti manjka tisti izrazit okus.
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Vi ste pravi majstri glede pirov. V naših gostilnah in bifejih tega ni. Pijemo laško, union. Zjutraj je isti [cenzura]. Kdaj pa kdaj corono ali pa staropramen
 

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Brez večjih težav se dobi tudi močnejša piva. Nekje (ne spomnim se kje) sem pred kratkim videl v ponudbi Sink the Bismarcka.


V Ljubljani je nekaj s pivom dokaj dobro založenih štacun (vrstni red je random):
- Pivoljub oz. London Pride na Slovenski
- Pivoteka Za popen't v Stari Ljubljani
- BeerShop zraven Gas Stationa (nasproti DURSa)
- Leclerc
Pogojno menda še KZ Metlika, a tam še nisem bil.

Se pa da kupit za domov še na par placih, npr. Irish Pub na Prečni, pa Williams na Tavčarjevi, v Bunkerju na GR.


Poleg tega pa se res splača skočit do Vrhnike v pivovarno Human Fish. Tam imajo ob petkih / sobotah / nedeljah organizirane oglede s pokušino, mogoče pa je kupiti res dobra craft piva (Stout, Pale Ale ali IPA) tudi za domov. Sam tam redno nabavljam, točne ure kdaj so odprti pa redno objavljajo na Facebooku.
 

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.450
3.766
113
Po novem je tudi Tuš pivo iz Laškega.
Se pravi Spar/Mercator/Tuš ... vse isto. samo da ima Spar dve znamki eno polni Union eno pa Laško
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
KSZ.

A kdo vari domače pivo?

Jst se sedaj trudim z osnovnimi beer kiti.

Če kdo ne ve kako stvar zgleda. V osnovi se lahko doma čisto lepo vari pivo. Najbolj enostavno za začetek je uporaba beer kitov, ki so sicer recimo temu "instant pivo" omogočajo pa nabiranje izkušenj za resno delo. Moj cilj je v cca. 3h letih priti do celovitega domačega bio pridelanega piva (od surovin do požirka)!
cheer.gif


Za beer kite se rabi:
- pripravljen ekstrakt (ki že vsebuje pravo izbiro sladu in pa hmelja za izbran okus)
- ustrezne kvasovke (so priložene piksni ekstrakta)
- sladkor ali nadomestke [med, čisti ječmenov slad] (načeloma poenostavi [in poceni] cel proces, gre tudi brez z uporabo večjega dela ekstrakta)
- vodo

Ekstrakt se skuha z dodatkom vode + sladkorja, nato se ga zlije v fermentacijsko posodo in ohladi z dodatko mrzle vode. Doda se kvasovke, postavi na ustrezno temperaturo in počaka da prevre (teden ali dva). Ko je pivo prevreto se ga napolni v steklenice kamor se doda še sladkor za sekundarno fermentacijo (to ustvari CO2 v flaškah). Zaprte flaške se pusti na toplem še teden do dva in potem se da pivo starat v hladen in temen prostor (načeloma 1-2 meseca, odvisno od tipa piva).

Aja cenovno, ekstrakt + 1kg cukra + 20l vode pride med 15-20EUR. Iz njega pride 20l piva (dve gajbi). Cena na en pir je torej okoli 40-50 centov.

No če se kdo zanima ali pa mogoče že dela tole (mogoče že advanced verzije piva iz sladu?), lahko načnemo nov topic!
nahrung002.gif
 

mistique

Guru
16. jun 2009
13.778
1.594
113
Emona / Carnium
KSZ
Z izleta na Češko:






Najbolj mi je teknil Karel četrti. Ostali piri so tudi dobri, niso pa nič posebnega. Na zadnji fotki je combo (- K IV.), ki sem ga vzel, da sem se znebil kron
grin1.gif
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
recimo če bi si zažele malo bolj kakšnega zeliščnega okusa. kakšna zališča pašejo? pa slišal sem, da je med bolj kot ne dodatek. tisto medeno pivo je še vedno ječmenov slad medu je malo za okus.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Čisto medeno pivo je medica (skoraj identičen postopek varjenja), je pa medica še bolj zajebana ker moraš pustiti nekaj sladkorja in ne sme prevret do konca. Ko je gostota ustrezna moraš kvasovke ubit (recimo z žvepljanjem).

Pri pivo z medom gre za to da sladkor zamenjaš z medom s čimer se dobi na barvi in pa delno na okusu. Pri temnih pivih sicer to ne pride do izraza.

Kar se tiče okusov. Sam nisem ljubitelj piva z "okusi". Načeloma pa bi lahko sladkor delno zamenjal z recimo malinovcem (unim pravim iz fruktala) pa dobiš Framboos-a!
grin1.gif
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
medica je medeno vino in ne pivo. včasih je res imela bolj malo alkohola, nekje na stopnji piva. vseeno pa to ni pivo.
 

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Si pil Bernarda? Me zanima kako je
smile-1.gif
Bernarda dobiš pri nas v KZ Metlika v Savljah.
Temni Bernard je po moje najboljše temno pivo dobavljivo pri nas, medtem ko ima svetlo res zanič okus.
Jaz sem se enkrat zaj... in sem vzel gajbo svetlega.
uf-1.gif