Perilo iz sušilca smrdi po zatohlem

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Pri meni gre vedno gel direkt v boben, pa še to 2/3-3/4 normirane količine. Predali mi ne potegnejo, vedno kaj slabo spere itd, tudi pri pomivalcu naredim enako (tableta direkt v stroj). Mehčalec je absolutno no-go, se mi zdi to samo onesnaževanje okolja, denarnice in cunj. Pa še vedno stroj pogosto slabo splakne, ker ti novi stroji res porabijo premalo vode. Smrdi pa res nič, razen tega, da je moj nos zelo občutljiv na določene detergente, recimo oprano s Persilom mi smrdi po plesni, dokler ni suho, če je z Arielom, sploh ne voham nič.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.243
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Pri meni gre vedno gel direkt v boben, pa še to 2/3-3/4 normirane količine.

Točno to. Itak večina folka not daje 2x preveč praška, pol pa sluz pa zapacano pa ...
Smo bili pri nas na istem, dokler ni zadnji kupljen stroj imel indikatorja kdaj je bilo preveč praška dano noter. SMo se hitro natrenirali, za prašek pa (ob enako opranih cunjah) damo pol manj kot nekoč.

luciano

Guru
3. okt 2011
1.859
887
113
MB
Citat:
Uporabnik keber pravi:
tudi pri pomivalcu naredim enako (tableta direkt v stroj).

Pomivalni stroj vzame prvo vodo da namoči posodo, nakar jo izčrpa. Nato vzame vodo + tableto in začne prat..

Če ti daš tableto direkt v stroj, potem ti jo razstopi v prvi vodi, ki jo hitro izčrpa, pere pa ti potem na suho ( brez čistila ).

Citat:
Uporabnik luciano pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
tudi pri pomivalcu naredim enako (tableta direkt v stroj).

Pomivalni stroj vzame prvo vodo da namoči posodo, nakar jo izčrpa. Nato vzame vodo + tableto in začne prat..

Če ti daš tableto direkt v stroj, potem ti jo razstopi v prvi vodi, ki jo hitro izčrpa, pere pa ti potem na suho ( brez čistila ).

to kar si napisal velja za program, kateri imajo predpranje. To so razni intenzivni, eco, standardni 65, avto, čeprav včasih avto preskoči kar na glavno pranje (ne menja vode ampak sabo detergent vzame). Pa odvisno od količine, umazanosti posode.

Tisto kar piše keber tableta direkt v pomivalca se da izvest tam, kjer imaš takoj glavno pranje. Recimo hitri program, steklo (čeprav eni imajo predpomivanja) itd.

jst tud to prakticiram na e luxu, ko perem na hitri program. NIma predpranja,tako da je isto al gre tableta v ladlc al stroj. No jaz tablet ne rabim, rabim čist navadn COOPov prašek, katerega rabm tud za odstranjevanje oblog, obarvanosti iz keramike (lončki), včasih pa tudi iz kakih kozic.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Moj elektrolux ima predpomivanje na standardnem programu, vendar nadaljuje s tabletko brez črpanja. Pa še predal se običajno zatakne pri samodejnem odpiranju. Na splošno so današnji praški hudo močni in ne rabiš veliko, da bo dovolj oprano, tako za posode kot cunje.

luciano

Guru
3. okt 2011
1.859
887
113
MB
Glede predala,...pazi kako zlagaš pribor v košarico. Noži, vilice..., ne smejo biti čisto do vrat, ker so previsoki in zadržijo predal.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Pri meni pribor ni kriv, ker je na drugi strani predala - se pač zatakne, ne ugotovim, zakaj. Imam enega od cenejših elektroluxov pa bi mu bolj pasal naziv elektrolinglong, ker po kvaliteti uporabljene plastike in natančnosti izdelave bolj spada med najcenejše izdelke na Alibabi. Ampak to je druga tema.
Še to: včeraj sem bolj natančno preveril dva načina pranja - moja da praška v pralni stroj "po filingu" to je več kot je normalna merica ("za vsak slučaj"), jaz pa dobre pol od priporočenega.
Oprano je enako dobro, razlika je, da po mojem pranju cunje ne dišijo (torej smrdijo) po prašku, ko gredo iz stroja (njeno pranje diši=smrdi še cel dan v sobi za sušenje), pa v kopalnici nič ne smrdi po pranj, niti iz stroja, čeprav se še vedno najde kak zablodeli mehurček detergenta ob gumi.
Čemu je smisel mehčalcev, pa nikoli nisem ugotovil.

Citat:
Uporabnik keber pravi:
Pri meni pribor ni kriv, ker je na drugi strani predala - se pač zatakne, ne ugotovim, zakaj. Imam enega od cenejših elektroluxov pa bi mu bolj pasal naziv elektrolinglong, ker po kvaliteti uporabljene plastike in natančnosti izdelave bolj spada med najcenejše izdelke na Alibabi. Ampak to je druga tema.
Še to: včeraj sem bolj natančno preveril dva načina pranja - moja da praška v pralni stroj "po filingu" to je več kot je normalna merica ("za vsak slučaj"), jaz pa dobre pol od priporočenega.
Oprano je enako dobro, razlika je, da po mojem pranju cunje ne dišijo (torej smrdijo) po prašku, ko gredo iz stroja (njeno pranje diši=smrdi še cel dan v sobi za sušenje), pa v kopalnici nič ne smrdi po pranj, niti iz stroja, čeprav se še vedno najde kak zablodeli mehurček detergenta ob gumi.
Čemu je smisel mehčalcev, pa nikoli nisem ugotovil.

no glede praha ti lahk jaz mal svojih izkušenj povem:

prejšnji teden smo zaključili z DASHem Active pa še nekaj (modra škatla)...dozirali po predpisih mogoče kak pikič več (pri belem na 95) ampak perilo snežno belo. Sedaj uporablkjam SOLE, kjer že po dozirnai hkoličinah lahko vidim da j ešibkejši kot DASH. Ko sem ga doziral po predpisih (za iste pogoje kot DASH), belo perilo ni bilo snežno belo. Torej bo treba dozo dvigniti ali pa meti napol belo. Sicer super opere, ampak snežno belega zaenkrat še ni pričaralo. Tako da tudi detergenti niso vsi čist enaki, primerljivi med sabo in če hočeš imeti enak učinek je potrebno enega več dozirat, drugega pa manj.

robbus

Pripravnik
17. feb 2010
224
0
16
Ja, da ne bo pomote. Moje perilo iz pralnega stroja diši, ampak potem v sušilcu izgubi dišeči vonj in suhe brisače dejansko imajo vonj po zatohlem. Glede na to, da prej tega ni bilo, se je očitno nekaj spremenilo.
Oba stroja sta Bosch in sta višjega cenovnega razreda.
Ko jih vzamem iz pralnega stroja, dišijo po mehčalcu.