Perilo iz sušilca smrdi po zatohlem

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Perilo mi je giftalo za popizdit. Vzel novo majico in čez pol ure giftala, da me je bilo sram. S partnerko nisva več vedela kaj narest. Prebral sem 100 forumov, tudi tule na Alterju sem spraševal, kaj narest. Potem smo spucali pralni stroj s kisom in sodo bikarbono na 90st 2X in začeli dodajat dodatno vodo (sem si inštaliral pipico s cevkico zraven predla in samo noter vtaknem in dotočim) Uporabljam samo suh prašek, ker tekoči tudi dela probleme in sluz. Od teh posegov naprej ne smrdi čisto več nič ampak celo lepo diši.
Ene 3x na mesec zaženemo samočistilni program pralnega stroja, da se spucajo obloge in sluz, če jo je sploh kaj.

picolo

Pripravnik
23. maj 2009
287
1
18
loče
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Pa vn uzami predal za praške in spucaj vso umazanijo tam (zasušeni praški...vodni kamen)... Pri vratih po končanem pranju obriši tesnilo vrat (z notranje strani med gubami)...

Izvedi eno dezinfekcijsko pranje brez perila na 90`C in pri tem dodaj koncentriran kis za vlaganje (alkoholni)
na koliko časa pa to ponoviš?

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
To je predvsem odvisno, koliko pranj imaš čez teden in ni splošno pravilo, na koliko časa se čisti. Zdej sem vprašal ženo, na koliko ona čisti, pa je rekla, da 1x na mesec, s tem, da imamo 9kg pralni stroj in peremo vsak drugi dan (2 mulca)

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Jeba je s temi "eko" pralnimi stroji - vsak manj vode porabi, ampak ne moreš oprat brez vode... pa operi 9kg perila z 18l vode:-/. Jaz po defaultu vklopim dodatno izpiranje običajno (en gumb še stisnem zraven), pa naredi še en cikel izpiranja. To s kisom pa moja prakticira vsake toliko.

I

Izbrisan uporabnik #9334

ksz-

- eno vmesno vprašanje: Pa pustite vratca stroja odprta, po pranju? Tudi cel teden, če ni vmesnega pranja
grims-1.gif
??
- pa še drugo: Perete vedno in izključno samo na nizkotemperaturnem režimu, kot se proizvajalci pralnih praškov hvalijo, da je treba, - ali vsaj belo perilo kuhate do 90 C?

Pa tiste trgovinske mehčalce lenoro itd zamenjajte z navadnim alkoholnim kisom 9% (včasih smo dobili celo 11% , zlati stari časi
rolleyes-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
ksz-

- eno vmesno vprašanje: Pa pustite vratca stroja odprta, po pranju? Tudi cel teden, če ni vmesnega pranja
grims-1.gif
??

Vrata vedno odprta (bolj točno: priprta) da se stroji sušijo (bi bilo zanimivo izvedeti ali ima Robbus odprta ali ne...)

Kje si pa ti to z dolivanjem vode pobral?
wink-1.gif

Saj če jo ti natočiš 5 litrov, jo bo stroj toliko manj. Natoči jo pa itak vedno ko vklopiš stroj.

MieleFan

Fizikalc
7. sep 2014
1.044
84
48
Pr men do zdej še ni Nikoli nč smrdelo.Normalno uporabljam tekoči in v prahu pralni prašek+mehčalec redno.Stroj po pranju,vedno pustim vrata priprta in izvlečni predal, kjer dajemo mehčalec noter in ostalo.Nikoli, Ne dajem pralnih sredstev v predal.Vedno v boben.Na vrhu dam samo mehčalec.Vode mi vzame na vseh programih dovolj.Ker sem naštimal,na vseh programih več vode+dodatno izpiranje
smile-1.gif
.

Citat:
Uporabnik Cash pravi:
To je predvsem odvisno, koliko pranj imaš čez teden in ni splošno pravilo, na koliko časa se čisti. Zdej sem vprašal ženo, na koliko ona čisti, pa je rekla, da 1x na mesec, s tem, da imamo 9kg pralni stroj in peremo vsak drugi dan (2 mulca)

rabi predpranja, višji nivo vode , če maš opcijo izbire nastavitve načina pranja izberi allergie, tud pti tempreraturah ne šparat itd. Na tak način ne boš mel težav

Citat:
Uporabnik Demz pravi:
confused-1.gif

novejši stroji so velikokrat prevarčni, torej natankajo premalo vode in posledično se detergent ne raztopi. Zato se v takih primerih ima zraven pralca maš recimo plastenko od fruca, kakega tekočega detergenta itd.(prazno in očiščeno se razume) S to plastenko potem preko predala (zliješ v predal) "dodaš, doliješ" vodo v stroj da se potem lahko perilo normalno opere. Dodaš pa po občutku, oz vidiš kaj se s perilom doagaja in kokiko dodatne vode še rabi

to so pač eu predpisi, ki so v tem primeru kretenski, saj naredijo precej več škode kot dobička. Ampak če rečejo v bruslju potem je to sigurno super zadeva in se mora narest in uvest.

Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
ksz-

grims-1.gif
??

Vrata vedno odprta (bolj točno: priprta) da se stroji sušijo (bi bilo zanimivo izvedeti ali ima Robbus odprta ali ne...)

Kje si pa ti to z dolivanjem vode pobral?
wink-1.gif

Saj če jo ti natočiš 5 litrov, jo bo stroj toliko manj. Natoči jo pa itak vedno ko vklopiš stroj.

vodo dotočiš ko stroj neha točiti vodo. Ja eni pralci so daleč preveč varčni in potem je kar pač je

Citat:
Uporabnik picolo pravi:
Citat:
Pa vn uzami predal za praške in spucaj vso umazanijo tam (zasušeni praški...vodni kamen)... Pri vratih po končanem pranju obriši tesnilo vrat (z notranje strani med gubami)...

Izvedi eno dezinfekcijsko pranje brez perila na 90`C in pri tem dodaj koncentriran kis za vlaganje (alkoholni)

odvisno koliko pereš, katere detergente rabiš, kako pereš (način pranja programi, temperature). V navodilih od gorenja piše da recimo če ne pereš na 95 se tako čiščenje naj bi izvedlo 1x na mesec. če maš male otroke pomeni toliko več pranj, V tem primeru mogoče 2 na mesec

sicer je fajn prat na primernih temperaturah, ne samo zaradi izoigibanja prepogostemu čiščenju stroja, ampak tudi zato ker tako perilo bolje opereš, s tem zmanjšaš možnosti neželenih ostankov kateri lahko zapacajo sušilc ali pa pridejo v stik s kožo (alergije in podobno)

picolo

Pripravnik
23. maj 2009
287
1
18
loče
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
Citat:
Uporabnik picolo pravi:
Citat:

odvisno koliko pereš, katere detergente rabiš, kako pereš (način pranja programi, temperature). V navodilih od gorenja piše da recimo če ne pereš na 95 se tako čiščenje naj bi izvedlo 1x na mesec. če maš male otroke pomeni toliko več pranj, V tem primeru mogoče 2 na mesec

sicer je fajn prat na primernih temperaturah, ne samo zaradi izoigibanja prepogostemu čiščenju stroja, ampak tudi zato ker tako perilo bolje opereš, s tem zmanjšaš možnosti neželenih ostankov kateri lahko zapacajo sušilc ali pa pridejo v stik s kožo (alergije in podobno)
problem je v tem ,ker se premalo pere.Pere se samo za dva.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Vincent, ja, vodo natočim za tem, ko stroj neha točit svojo porcijo vode. In ko jo dotoči in konča s točenjem, vode še vedno ni videti skozi vratca in je videti, kot bi suho perilo pral. In dotočim zato, ja, da se prašek dobro raztopi in da sploh ima kaj vode in ker vsaka molekula praška rabi za optimalno delovanje dovolj molekul vode okoli sebe, ker drugače ne deluje dobro. Vrata in predal puščamo odprta. Perilo sušimo v sušilcu.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.405
5.661
113
Citat:
Uporabnik picolo pravi:
Citat:

Dihtungo na vratih prebrisem vsakic ker na spodnjem delu vedno ostane za stamprle vode ki bi se drugace usmradila...

Predal za praske potegnem vsakic ven in izlijem iz njega vodo iz predalckov in obrisem eventuelne ostanke gela...

Pranja na 90C z kisom se nisem rabil ponovit

2min dela vse skupaj ko potegnes vso perilo vn
wink-1.gif

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
Vincent, ja, vodo natočim za tem, ko stroj neha točit svojo porcijo vode. In ko jo dotoči in konča s točenjem, vode še vedno ni videti skozi vratca in je videti, kot bi suho perilo pral. In dotočim zato, ja, da se prašek dobro raztopi in da sploh ima kaj vode in ker vsaka molekula praška rabi za optimalno delovanje dovolj molekul vode okoli sebe, ker drugače ne deluje dobro. Vrata in predal puščamo odprta. Perilo sušimo v sušilcu.
A ne obstaja en gumbek za pranje z vec vode? Zena me samo cudno gleda, ko jo kako tako vprasam, ce doliva vodo. Perilo nam nikoli ne smrdi

Citat:
Uporabnik yamahafazer pravi:
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
A ne obstaja en gumbek za pranje z vec vode? Zena me samo cudno gleda, ko jo kako tako vprasam, ce doliva vodo. Perilo nam nikoli ne smrdi

obstaja ja...sam je vprašanje koliko vode stroj natoči standardno, koliko z gumbom in ali je to dovoj za normalno pranje