Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
846
21
28
Kako se obnese pant?
Ja zadnji del ne tesni v nulo. je mogoče 2mm špranje. To bom rešil, da malo popilim nosilec, da bo šlo nižje)
Drugač pa nevem kak je brez panta. Pa tudi tega sem vzel predvsem zaradi rostfraj rešetke in deflektorja, predvsem pa ker 5750 ni blo nikjer več za dobit, razen raztavnega v Obiju :D. Sem mel na Grillshopu naročenega in so mi po 14 dneh javli, da ni dobavljiv.
Pant najboljše nastaviš tako, da odhaklaš obe fedri, da se pokrov prosto nalega na spodnji del žara, braz da ga fedre dvigujejo. Ko bo to dobro dihtalo, zategni vijake na nosilcu panta in obvezno prestavi vsaj 1 fedro. Tako bo manj privzdigovanja pokrova. Poguglaj Weber hinge hack.

Glede ostalih splošnih nasvetov pa še tole:
- za indirektno peko se snake metoda z doda imi razžarjenimi 10 briketi na začetku vrhunsko obnese, 6-8 ur peke komot brez dodatnega nalaganja
- naredi suho probo, samo z briketi/ogljem, brez mesa. Boš hitro dobil občutek, kaj je traba narediti in koliko vročega oglja moraš imeti za 110, 160 ali 300 stopinj.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.410
5.685
113
Mater po 4 urah mi je pobegno na 150° (kake pol urce).
Zaj sn pa vse narazn vzel, svijo zavil pa dal v stransko košaro nekaj malega peletov in je spet na 110.

Kaj lahko pričakujem? Bo vseeno za jest?
 

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.227
1.366
113
Izbiram med webrom in napoleonom, oba s panto. Najbolj me zanima razlika med mrezo, weber ma rostfrej par mm tanko, napoleon ma to litozelezno debelejso?
 

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
409
142
43
Sem tudi jaz videl v katalogu. Se splača - okus, sočnost...?
Ja, se splača vzeti. Jaz mu nisem nič dodajal, ker je že ta zeliščna marinada dovolj dišala, tudi za moj okus, pa imam rad kar konkretno marinirano ali začinjeno. Pekel sem do središčne temp. 88. stopinj ( priporočeno je nad 85 st ) in pustil počivat v foliji še 10.min. Super okus in sočnost.
Mislim, ja je akcija do torka, tak da grem sigurno še po dva komada za naslednji vikend.
 
  • Všeč mi je
Reactions: kajpace

luka51

Guru
16. avg 2007
14.410
5.685
113
Mah nevem :) Jaz sn pričakoval, da bo nevem kaj. Glede na YT ko prihaja vsem ko prvi grižljaj nardijo.
Meso pač. Ajde blo je mehko, padlo je narazn. Saj so rekli, da je dobro, ni pa nobenemu prihajalo zraven.
Zaj pa nevem kje je problem :)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Mah nevem :) Jaz sn pričakoval, da bo nevem kaj. Glede na YT ko prihaja vsem ko prvi grižljaj nardijo.
Meso pač. Ajde blo je mehko, padlo je narazn. Saj so rekli, da je dobro, ni pa nobenemu prihajalo zraven.
Zaj pa nevem kje je problem :)
No sej veš, američanom prihaja vedno. Kako si pa postregel? Včasih rabi pulled pork še mal začimbic in omakce po tem ko ga raztrgaš. Meni osebno se najboljš obnese v burgerjih ki sem jih zgoraj opisal.
Sam imam recimo rajši piščanca, al pa rebra. Je pa pulled pork definitivno najcenejši način da nafutraš velik ljudi.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.410
5.685
113
v kajzerce smo naložli z neko oranžno omako (nevem kaj je blo not namešano) in zeljem. Ko sem natrgal sem pa polil s tistim kaj je v foliji ostalo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Ja nekaj je pa tudi res. Če želiš delat dober žar, pa naj bo to Ameriški, Balkanski, Argentinski al pa bilo kateri drugi, je eno tehnika, drugo pa okusi. Se prav, če si mel meso mehko in sočno, pol maš tehniko tapravo, z okusi se pa mal še poigraj.