Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.471
5.766
113
Q1200 sam nažgeš do amena, vse zgori.
Ja, pol te pa pokličejo, da prideš jest in pozabiš. Prideš čez 20 minut nazaj pa čez odprtine na straneh ogen ven nabija. Žar je 5cm v plastiko spodaj not zatopljen, barva na pokrovu mehurjasta, ročaj za odpiranje pa povešen zaradi vročine. Termometer je bil tak zasukan ko cajger za hitrost na jugecu po avtocesti po bregu dol.

2 ure sem klesal zgornji del ven iz plastike, nardil nove inox nosilce, pobarval pokrov in še danes 3 leta kasneje dela brez problema :)

Drugač pa jaz mojega q3000 z wapom operem. Gre vse stran. Oni ozek vrtljiv curek in je to to.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Rešetko prekuriš, vse stran pade. Teoretično zadostuje 470°C .
Za spodnjo nesnago pa industrijsko čistilo, niti ne rabiš wapa.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.916
9.481
113
Ja, pol te pa pokličejo, da prideš jest in pozabiš. Prideš čez 20 minut nazaj pa čez odprtine na straneh ogen ven nabija. Žar je 5cm v plastiko spodaj not zatopljen, barva na pokrovu mehurjasta, ročaj za odpiranje pa povešen zaradi vročine. Termometer je bil tak zasukan ko cajger za hitrost na jugecu po avtocesti po bregu dol.

2 ure sem klesal zgornji del ven iz plastike, nardil nove inox nosilce, pobarval pokrov in še danes 3 leta kasneje dela brez problema :)

Drugač pa jaz mojega q3000 z wapom operem. Gre vse stran. Oni ozek vrtljiv curek in je to to.
Jap, moraš bit zraven in žar odpret, ko se maščoba vžge.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.916
9.481
113
No men se ni vžgal tko kot luka51, zato niti pomislil nisem na to, da bi zaprtga stopil, drugač bi ti rekel. Ti je pogorel tist pod rešetko?
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.430
3.809
113
davorinm.wordpress.com
Sem prežgal. Tisto sem moral s špohtlom, ki ga mam za ravnat kit, drgniti slabo uro ampak je slo vse dol. Pol sem za 2 uri nasprical s cistilom za pecico in zare in spral. Je čisto zdaj. Me zanima ce bo sla spet temperatura na 350, ker mi ni slo niti do 300, ko sem vceraj steak pekel pred ciscenjem
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.471
5.766
113
Evo sem nabavo zraven Q-ja še MasterTouch premium.
Zaj pa malo testiram in že vidim da bom 5 žaklov briketov skuro preden dam prvo meso not :D
Kak mate najboljšo varjanto za držat temp za dimljenje not. Kaj naj uporabim? Na voljo mam dve košari in oni novi rostfraj ščist.
Začetek bo neka cufanja svija. Ampak nimam nobene predstave kolk oglja pa kak dolgo bo hica.

Zaj sem dal levo desno košari in spodnjo na minimum, zgornjo pa neglede na to kak dam hudič ne pade pod 180°C.
 

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.213
113
Oglje je dobro nekako razporediti/lociti, da se ne more vzgati vso naenkrat. Tudi, ce je le polovica kosare.

Drugo pa je zrak. Ko jaz pecem na nizki temperaturi moram skoraj povsem zapreti dovod zraka zgoraj in spodaj.

Pa najbrz imas indirektno peko?
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.471
5.766
113
Prvo rundo sem probal takole
1620316284151.png


Zajle kurim drugo rundo z deflektorjem in sem na 150°

Zgleda sem v štartu dal preveč vžganih briketov. Bom jutri probal 1/3 al pa 1/4 dimnika samo zakurit ostalo neprižgane.