Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

urby20

Majstr
14. jul 2010
3.165
366
83
Goriska
Evo naročil sem tega iz Avstrije ravnokar, mislim da je dober deal za 358€ (vključen 3% popust pri plačilu po predračunu) ter brezplačna dostava pa še searing rešetka je zraven in krtača za čiščenje.

Za smoker bom pa še malo počakal, kot ste mi svetovali ;)

Hvala vsem zaenkrat :)

Ko dobim bom probal in javim, kako se bo obnesel :)

 
  • Všeč mi je
Reactions: kalbo in smoukar

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Če bi koga zanimal cca 5x rabljen pro Q smoker, ga prodajam, ker ga ne rabim toliko, da bi ga lahko upravičil. Zraven je tudi pregrinjalo in nerabljen kit za cold smoke.
 

urby20

Majstr
14. jul 2010
3.165
366
83
Goriska
Evo naročil sem tega iz Avstrije ravnokar, mislim da je dober deal za 358€ (vključen 3% popust pri plačilu po predračunu) ter brezplačna dostava pa še searing rešetka je zraven in krtača za čiščenje.

Za smoker bom pa še malo počakal, kot ste mi svetovali ;)

Hvala vsem zaenkrat :)

Ko dobim bom probal in javim, kako se bo obnesel :)


Evo, poizkusna peka v nedeljo uspela, naslednjic oa probam kaj bolj “kompleksnega” :)
 

Priponke

  • C4AED1E0-84B2-43C8-9008-B4C50474A525.jpeg
    C4AED1E0-84B2-43C8-9008-B4C50474A525.jpeg
    1,3 MB · Ogledi: 217

kemarkone77

Pripravnik
3. jun 2011
145
8
18
Kako si to pekel? Z pokritim pokrovom? Kako pečete čevapčiče? Nekateri pravijo, da se morajo non stop obračat, da so lepo zapečeni. Z pokritim pokrovom bo bolj težko :)

Sem ta vikend pekel kostanj na žaru s pokrovom, pa mi nekak ni šlo preveč dobr. Kostanj se je pekel kar dolgo časa, skoraj 50 minut in težko je bilo temperaturo ohranjat visoko. Oglje kar hitro začne izgubljat temperaturo, zato bom uporabljal najbrž samo brikete. Se mi zdi, da je z njimi velik lažje.
 

urby20

Majstr
14. jul 2010
3.165
366
83
Goriska
Direktno na oglju se seveda peče z odprtim pokrovom, že tako je treba precej hitro obračati, da se ne zasmodi preveč :)

Sem pa uporabil tudi originalni webrov chimney za pripravo oglja in je res odlična zadeva, samo malo papirja sem dal odspodaj, tako da matranje z raznimi trskami sedaj odpade :)
 

kemarkone77

Pripravnik
3. jun 2011
145
8
18
Direktno na oglju se seveda peče z odprtim pokrovom, že tako je treba precej hitro obračati, da se ne zasmodi preveč :)

Sem pa uporabil tudi originalni webrov chimney za pripravo oglja in je res odlična zadeva, samo malo papirja sem dal odspodaj, tako da matranje z raznimi trskami sedaj odpade :)


Jaz tudi uporabljam za pripravo oglja webrov chimney in je fajn ja, v 15 minutah imaš oglje pripravljeno. Jaz dam spodaj 2 kocki za vžig in je tudi ok. Poizkusi namesto oglja brikete, boš videl razliko :)
 

urby20

Majstr
14. jul 2010
3.165
366
83
Goriska
Jaz tudi uporabljam za pripravo oglja webrov chimney in je fajn ja, v 15 minutah imaš oglje pripravljeno. Jaz dam spodaj 2 kocki za vžig in je tudi ok. Poizkusi namesto oglja brikete, boš videl razliko :)

Pečem že veliko let (prej na zidanem kaminu) in se nekajkrat uporabil tudi brikete pa nam ni pasalo, je veliko boljše domače oglje vsaj za naš okus ;)

Bom pa verjetno primoran uporabiti brikete, ko se bom lotil low&slow :)
 

matej1990

Fizikalc
14. feb 2020
468
110
43
Direktno na oglju se seveda peče z odprtim pokrovom, že tako je treba precej hitro obračati, da se ne zasmodi preveč :)
Bi rekel da je odvisno na čem in kaj pečeš.
Jaz na kamadotu pečem čevape direkt in čim več časa pokrite. S pokrovom lepo reguliraš pretok zraka torej temperaturo. Bonus pokrova je, da nimaš vžigov izpod čevapov + vroč keramični pokrov pomaga pri peki. Je pa potrebno paziti, da ne dobiš skorjice na čevapih. Hitro obrneš in spet pokriješ. Obrnem pa ponavadi 2-4x odvisno od debeline čevapov. Pri obračanju tudi po potrebi preložim čevape iz toplejših con na hladnejše. Ne vidim težave zakaj ne bi mogel tako speči tudi na kettle grillu.
Uporabljam pa samo oglje, kakor je tudi priporočilo za kamado žare.
 
  • Všeč mi je
Reactions: urby20

Palcek

Fizikalc
15. dec 2007
733
75
28
Bi rekel da je odvisno na čem in kaj pečeš.
Jaz na kamadotu pečem čevape direkt in čim več časa pokrite. S pokrovom lepo reguliraš pretok zraka torej temperaturo. Bonus pokrova je, da nimaš vžigov izpod čevapov + vroč keramični pokrov pomaga pri peki. Je pa potrebno paziti, da ne dobiš skorjice na čevapih. Hitro obrneš in spet pokriješ. Obrnem pa ponavadi 2-4x odvisno od debeline čevapov. Pri obračanju tudi po potrebi preložim čevape iz toplejših con na hladnejše. Ne vidim težave zakaj ne bi mogel tako speči tudi na kettle grillu.
Uporabljam pa samo oglje, kakor je tudi priporočilo za kamado žare.

No jaz tudi na webru pecem pokrito pa je vedno bomba, se nikol noben prtozu, lepo zapeceni, socni,...odprem pa tud parkrat da jih obrnem...
 
  • Všeč mi je
Reactions: urby20