Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

urby20

Majstr
14. jul 2010
3.165
366
83
Goriska
Jaz sem vzel tole:

Poglej priponko 36516

Spirit II E-310 GBS in sem prav zadovoljen.
Je sicer plinski, toda zato je mnogo manj dela z njim. Dela tudi indirektno, pač delaš z enim stranskim gorilnikom. Pogrešam edino cigansko ponev in jo bom verjetno šel sam delat po meri.

Za Kamadota ali Green egg se pa nisem odločil, ker kot kaže, potrebuješ mnogo več časa, da spečeš kaj konkretnega. Potem raje zadolžim mojo drago, da zadevo uredi v pečici - uspeh zagotovljen, za romantiko pri pečenju mi pa ni toliko.

Plinski pri meni ne pride v postev, obvezno oglje.
 
  • Všeč mi je
Reactions: ales85

Ss304

Fizikalc
31. jul 2020
123
141
43
Jaz sem vzel tole:

Poglej priponko 36516

Spirit II E-310 GBS in sem prav zadovoljen.
Je sicer plinski, toda zato je mnogo manj dela z njim. Dela tudi indirektno, pač delaš z enim stranskim gorilnikom. Pogrešam edino cigansko ponev in jo bom verjetno šel sam delat po meri.

Za Kamadota ali Green egg se pa nisem odločil, ker kot kaže, potrebuješ mnogo več časa, da spečeš kaj konkretnega. Potem raje zadolžim mojo drago, da zadevo uredi v pečici - uspeh zagotovljen, za romantiko pri pečenju mi pa ni toliko.
Zakaj bi potreboval vec casa?Predpriprava oglja cca 15min,10 min das v žar da se predhodno resetka segreje in si že pripravljen meso dat gor...pa se temperaturo nadziras z zracniki...plus to,da res zadrzuje toploto...meni se zdi zelo dobra stvar,je pa drag..oz.kakor za koga
 
  • Všeč mi je
Reactions: urby20
I

Izbrisan uporabnik #9334

Pred par leti sem ga imel resno ugledanega, mislim Green egg. Potem sem se raje odločil za plin in to predvsem zaradi lastne lenobe. Itak pečem samo nekajkrat na leto. Poleg tega pri naši bajti nimamo preveč radi okusa po dimu. Vedno sem raje delal v ciganski ponvi. Ko si gotov - enostavno prevreš vodo in namažeš še toplo z oljem. Bolj enostavno ne vem če se da.

Ampak to sem pač jaz. Mi je lažje vzeti kramp v roke in naj draga kuha :p .
 

urby20

Majstr
14. jul 2010
3.165
366
83
Goriska
Imam, masterbuilt gravity je top. Vklop se v strom, dela na ogle tko da mas okus, dela vse od smokeanja do searanja. Super stvar, ce te pa zanima vec poglej mal na yt

Se pravi, da nujno rabis se elektriko zraven tudi, ce peces cisto klasicno brez regulacije temperature?

Drugace izgleda kar dobra zadeva, samo elektronika in pokvarljivost le te me malo skrbi pri takih stvareh...
 

grezilo

Fizikalc
13. avg 2009
246
28
28
urby20
nekaj slik sem obesil. Za počasno peko imam rdečega keramičnega Biva.
Prednost: prej je bil prenizek za pivskega pišeka, kar tri na enkrat sedaj. Morda za odtenek boljši okus indirektne peke. Na primer , da imaš 15 ali več ljudi ni težav z vztrajnostjo, da pečeš 5-6 ur nepretrgoma ( sam nisem probal, prijatelj z BGE).
Danes na brzino dve Oradi 0,80 dgk; divje , kalasični žar; b.p.!!
Veliko prijateljev / znancev mi je priznalo, da ga sedaj vidijo samo kot "" Šminka "". No, jaz si tega ne vzamem tako. V 10 letih uničil 4 klasične; tudi BBQ Bull-a. :(
 
  • Všeč mi je
Reactions: urby20

urby20

Majstr
14. jul 2010
3.165
366
83
Goriska
urby20
nekaj slik sem obesil. Za počasno peko imam rdečega keramičnega Biva.
Prednost: prej je bil prenizek za pivskega pišeka, kar tri na enkrat sedaj. Morda za odtenek boljši okus indirektne peke. Na primer , da imaš 15 ali več ljudi ni težav z vztrajnostjo, da pečeš 5-6 ur nepretrgoma ( sam nisem probal, prijatelj z BGE).
Danes na brzino dve Oradi 0,80 dgk; divje , kalasični žar; b.p.!!
Veliko prijateljev / znancev mi je priznalo, da ga sedaj vidijo samo kot "" Šminka "". No, jaz si tega ne vzamem tako. V 10 letih uničil 4 klasične; tudi BBQ Bull-a. :(

Translate please :)

Kot praavim, navajen sem bil do sedaj peci direktno na oglju (kamin), rad pa bi nekaj kar po moznosti nudi vse v enem, se pravi da lahko pecem direktno brez pokrivanja na oglju, indirektno s “kupolo” ter low and slow.

Pa rad bi da je brez elektrike vmes, se pravi, da zakurim in gasa :)

Sem ze dobil zgoraj namig, vendar ne se odgovora zakaj bi rabil posebej webra in proq, ce recimo lahko v enem/drugem naredim isto zadevo.

Ceprav kolikor gledam je proq kar dobra zadeva...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Weber je načeloma direktni žar s pokrovom, ki se ga z mal improvizacije spremeni v smoker, ProQ je smoker, ki se ga z mal inprovizacije spremeni v direktni žar.
Pr men velikokrat šibata oba.
 
  • Všeč mi je
Reactions: urby20

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Ko se v ProQju pečejo rebra, plečka brisket, se v Webru dela malca, od steakov, smokanih klobas, perutničk in podobno. Pri Webru maš na eni strani zmer neki direktnega ognja, Proqja morš za to podret.
 
  • Všeč mi je
Reactions: urby20

urby20

Majstr
14. jul 2010
3.165
366
83
Goriska
Ko se v ProQju pečejo rebra, plečka brisket, se v Webru dela malca, od steakov, smokanih klobas, perutničk in podobno. Pri Webru maš na eni strani zmer neki direktnega ognja, Proqja morš za to podret.

Tak odgovor sem rabil ja, hvala :)

Torej sem nekako odlocen sedaj za weber mastertouch 57 ter tamali proq bullet bo pomoje zadosti za moje potrebe pa edino tega se baje da se za vok porabiti :)

hvala za vse nasvete, jutri pa v akcijo in povprasevanja za popuste :)

Aja se to... ima kdo kak info, ce so v dolocenem obdobju se kaksni ekstra pousti za te zadeve? ;)
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.091
448
83
45
dolenska
Če nočeš zapravljati bo mastertouch čist dovolj za začetet. Za probat, kako ti gre in če ti je všeč. Kasneje pa nabavi resnega smoukarja. Dejstvo pa je, da če smoukaš, rabiš met malco vmes in tako ne gre brez dodatnega žara.
 
  • Všeč mi je
Reactions: urby20

urby20

Majstr
14. jul 2010
3.165
366
83
Goriska
Če nočeš zapravljati bo mastertouch čist dovolj za začetet. Za probat, kako ti gre in če ti je všeč. Kasneje pa nabavi resnega smoukarja. Dejstvo pa je, da če smoukaš, rabiš met malco vmes in tako ne gre brez dodatnega žara.

Hvala!

Bom pomoje res kar tako naredil.

Sedaj pa me zanima ali vzeti mastertouch 5770 ali 5750, oz. kaksna je sploh razlika med njima?
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.091
448
83
45
dolenska
Če sem. Prov videl, je pri xx70 tista posoda spodaj, da indirekno pečeš. Če je toliko vredna, nevem. Na klasiki si pomagamo s alu posodicami. Je pa gorivo še vedno tam nekje pod rešetko. Vzami xx70
 
  • Všeč mi je
Reactions: urby20

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Tak odgovor sem rabil ja, hvala :)

Torej sem nekako odlocen sedaj za weber mastertouch 57 ter tamali proq bullet bo pomoje zadosti za moje potrebe pa edino tega se baje da se za vok porabiti :)

hvala za vse nasvete, jutri pa v akcijo in povprasevanja za popuste :)

Aja se to... ima kdo kak info, ce so v dolocenem obdobju se kaksni ekstra pousti za te zadeve? ;)
Še vsak k je kupu tamalga proQja, mu je blo žal.