Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

Iztoks

Zelenc'
15. dec 2018
14
1
3
Pozdravljeni mojstri :cowboy:.
Pred tremi dnevi sem nabavil webra MT GBS 57cm. Ob pivu je bil sestavljen v eni uri. Rešetka za oglje - brikete je naoljena. Mogoče neumno vprašanje, ampak stara modrost pravi: Če vprašaš si 5 min neumen, če pa ne pa celo življenje ;). Torej zanima me, če je potrebno omenjeno rešetko očistiti oz. razmastiti ali jo je treba naoljiti po vsakem čiščenju.
Sem pa nov na forumu in začetnik na polni črti.
Želim vam lep veseli december.
 

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Pred prvo peko samo dobro zakuri in pusti vsaj 30 min, da se skurijo vsi ostanki od proizvodnje ali pa recimo od prejšnje peke. Rešetko po vsaki peki samo skrtačim. Če si pa purist pa jo lahko glancaš do sijaja. Oljit pa je ni treba.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Iztoks

Iztoks

Zelenc'
15. dec 2018
14
1
3
Sem bil danes v OBI trgovini z namenom, da kupim oglje. Opazil sem da imajo oglje po 9.99€ 10 kg. Na koncu sem se odločil za weber brikete, da kaj ne zamočim.
Morda pozna kdo oglje iz OBI trgovine? Na prvi pogled iz gledajo kot briketi in delujejo dokaj komaktno. Oglje je pakirano v velikih belih vrečah.
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Ma za Lidlove ne bi več dober govoril. Al se sam meni zdi al je pa res. Lanski in predlanski so bili veliko boljši. Webrovi so zakon. Sem pa dobil namig, da so od green se boljši. Sam so pa tudi dost dražji.
 
  • Všeč mi je
Reactions: ErrikDJ

Iztoks

Zelenc'
15. dec 2018
14
1
3
No ker obljuba dela dolg pa napišimo ;) Včeraj sem pekel piksna pišeka na žaru. Peka je 100% uspela. Bravo jaz! O briketih pa naslednje: Goreli so dobre tri ure potem pa nisem več kontroliral, ker sem moral špilat tarok. Ko sem prižgane brikete dal v mojega webra sem najprej za eno uro lopute spodaj in zgoraj imel odprte na polno. Brez težav sem dosegel 300 stopinj in več. In tudi peka na 170 stopinj je potekala brez problema. V torek pa me čaka T-bone stak ampak takrat bom raje izbral oglje pa, da vidim razliko.
 

Iztoks

Zelenc'
15. dec 2018
14
1
3
Pozdravljeni,
Včeraj sem se prvič spravil speči T-bone. 4min na vsaki strani. 10 min. počivanja pa na krožnik
icon_e_wink.gif
. Rezultat: pohvale, ampak meni ni bil 100% ok. Bil je sicer okusen, sočen, barva ta prava ampak se mi je po 5 minutah med samim hlajenjem "poscal".
Malo se mi zdi kje sem naredil napako.
Steak sem kupil v Lidlu min. zorjen 11 dni
3 ure pred peko sem ga solil in popral ga da v nazaj v hladilnik za 2 uri in ga eno uro pred peko postavil na sobno temperaturo.

Kot že rečeno, 5 min pred serviranjem je spustil sok. Sicer ga ni ostalo nič pa vendarle kakšen nasvet in pripombo prosim
icon_e_smile.gif

LP Iztok
 

Schime

Guru
22. nov 2008
1.992
775
113
Sam sem probal po temle videu

Tukaj nasoli in pusti čez noč. Rezultat je super. Da pa steak spusti malo nekaj tekočine pa po mojem niti ni panike. Je fajn mal za pomakat. :)
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Steak se soli in popra neposredno pred izletom v ponev ali na žar. Steak mora bit na sobni temperaturi in ponev ali žar morata biti vroča ko satan. Meni osebno je dobro pečen steak iz železne ponve celo boljši od tistega na žaru. Teflonske ponve ne moreš nikol tok zakurit kot železno. Ko ga zakuriš z vseh strani se doda v ponev malo puterčka. V tej fazi, če hočeš medium plus lohk ogenj pod ponvo mal zmanjšaš, na žaru ga pa umakneš z direktnega ognja, eni celo zavijejo v folijo. Potem steak roma na počivanje in šele nato se ga reže. Najboljš zame za steake je pljučna. Debuyerka se meni, ki mam močan plinski gorilec lepše obnese kot lito železo, ker prej reagira ko odvzameš ogenj in lahko lepo spečeš do medium. Je pa res, da je pol cel flet v dimu, sam za dober steak je pač treba potrpet in če nočem, da mi skwo pije kri, ji moram vsake tolk krvav steak sfutrat :)
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Po dolgem času z vesljem povabim na eno pro level - delavnico. Tokratna delavnica ne bo le o razrezu mesa, ampak bo mojster Andy Annat predstavil svoj originalen koncept Q-VIDE®. Ko starodavne tehnike pripravljanja mesa na ognju in v dimu združi z moderno tehnologijo, nastane unikaten in zanesljiv sistem, ki je tlakoval pot do uspeha njegovemu Crackerjack BBQ catering poslu. Komur pride prav, lepo vabljeni! :)

Prijave: https://www.zarovnije.si/events/q-vide-r-with-andy-annat-catering-master-class
Več o dogodku: https://www.facebook.com/events/664391567312323/


EVENT PHOTO qvide 2019-01 FORUM.jpg
 
  • Všeč mi je
Reactions: dentex