Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
GBS (Gourmet BBQ System) so razni dodatki, kot so košare, plošče, rešetke itd... Oznaka v tem primeru verjetno pomeni da je žar pripravljen na te dodatke (vidim da je zraven tudi ponev).

Po moje sta oba ok in je bolj odvisno od tega, kako velik žar želiš. Jaz imam recimo 47 in mi je bolje kot 57, ker večinoma pečem za 2-3 osebe (oziroma 2 odrasla in dva otroka) in je bolj praktično in gre tudi manj briketov. Če pa imaš kakršnekoli večje količine, je absolutno bolje vzeti večjega. Pa tista zaprta posodapri večjem je tudi fajn.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Karakala

BojanS

Pripravnik
7. jul 2010
43
0
6
Se opravičujem, ampak da ne odpiram nove teme-ali še kje prodajajo ta žar?
Z njim sem kuril pred 20 leti in bil full zadovoljen in bi rad spet...
landmann-0630.jpg
 

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
koliko kosov mesa pa gre recimo na 47? kila peruti? Kila čvapov, 4 steaki?
še vedno premlevam, ali 47 ali 57?

Na 57ki sem nekaj dni nazaj pekel za piknik - 17 ljudi.

v 2 rundah se je speklo tole:
1 runda indirektna peka 3 kg mesa (sv kare in puranja prsa) pod rešetko pa še posoda z "pasuljem",
v 2 rundi pa se je peklo 2 kg čevapov in 1 kg vratovine ter 0.5kg perutničk na direktno vročino

33610108_1826624184052005_1589525378584543232_o.jpg
 

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Se je pekla zvecer se ena runda cevapov cca 2kg in je bilo vec kot dovolj! Na izracun koliko hrane gre na osebo je pri meni cca 300g mesa in 300 g prilog pa vedno na koncu ostaja!
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Tako sem jaz tudi računal ja, potem pa mi rečejo naj raje 500g mesa, pa sem se smejal, na koncu sem videl da so imeli prav.

Požeruhi.
 

MTB75

Fizikalc
13. maj 2012
365
25
28
Če imaš piknik z ženskami in se speče naenkrat, potem je 300 g/osebo dovolj.
Če gre za dedce in spečeš še parkrat vmes, 500 g ni preveč.
 

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Pri piknikih je pač stvar takšna, da mora ves čas nekaj potovati po grlu navzdol. Lahko je to okusna hrana, lahko hladna pijača ali pač kombinacij obojega. Če je manj enega, gre več drugega. Če pa je premalo vsega ti pa na koncu rečejo- žejni smo bli, siti pa ne.
Torej- boljše je še naslednji dan za malico/večerjo pojesti ostanke mesa, kot pa da se gostje poslovijo z gornjo povedjo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Zdravo. Nabavil sem 45cm webra ketle plus. Jutri bi rad spekel piščanca na pločevinki piva. Zanima me če je moj žar dovolj velik za to zadevo, da ne bom potem ugotovil, da ne morem zapreti pokrova.
Za indirektno peko je tvoj žar malo majhen, že v 57 so težave na piksni. Daj pa dol piščanca na spodnjo rešetko nataknjenega na piksno, al pa sam na hrbet na zgornjo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Al pa piščanca prerežeš tako, da mu odstraniš hrbtenico, ga daš na dilo in močno pritisneš na prsi, da se splošči. Tko bi ti moral it notri cel.