Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
Prosim za malo pomoči
smirk-1.gif


Ker se najraje naučim iz lastnih napak, sem tudi tokrat kar kupil in vrgel na žar, pa kar bo, pa bo
grin1.gif


Kupil sem zorjeno govedino v hofru (link spodaj).
En kos sem pustil malo debelejši, ostalo pa narezal na 1cm debelo.
Pa sem pekele najprej 2min na vsaki strani, pa potem še malo dlje. Na koncu tudi pustil par minut da je odležalo.
Bilo kdaj sem med tem čaranjem probal, je bilo meso trdo/žilavo
rolleyes-1.gif


Če je rahlo roza me ne moti. Da se mi pa kri ulije ali pa je še čisto rdeče, mi pa ni všeč.

Torej, kako se tak kos mesa pripravi, da bo mehko
sprasujem se.gif


Kar se "orodja" tiče imam rešetko (masivno, železne palice), ter podpeko (sač)


Hvala!!


https://www.hofer.si/sl/sortim...ena-govedina-2/

Tole je stegno, nima nobene marmoriranosti, vprasanje koliko dolgo je res ulezano in koliko stara je govedina.
Pa 1cm je premalo, to je za zrezke v omaki.

Jaz imam zdajle recimo v hladilniku ze 4.teden(14 dni naj bi bil kos ulezan ze pri mesarju) 2 kosa rozbifa na suho v hladilniku, na nulti coni, dobro marmorirana, odrezana na 4cm debeline, vsak cca 800 gramov, za vikend gresta na zar, vsake toliko jih malo splahnem, osusim in obrnem in to je to, meso lepo zori in nima nic tistega ostrega vonja, komaj cakam soboto.
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
marmorirano ni bilo skoraj nič.

sej sem pustil tudi en debelejši kos, pa je bil potem notri za mene še preveč krvav. ampak vseeno pa žilav/trd.

Se pravi je problem, ker ni bil pravi kos in bi se tole moglo bolj kuhat kot pečt oz pečt na ponvi?

Hvala!
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Ni bil pravi kos in zelo verjetno neulezan.
Steak za zar se pa drugace pece kratek cas na mocnem ognju. Dlje kot ga bos pekel, bolj bo trd. Nikoli pa se ne pece svezega mesa, ker se zgodi to kar se je tebi.
 

Benko14

Pripravnik
30. jun 2011
219
17
18
Nekaj mojega
smile-1.gif

Svinski vrat s kostjo.
Peka od 6 do 13 na cca 100 - 120 stopinj.

En dan prej sem ga namazal z dimljeno papriko, rjavim sladkorjem, česnom, čebulo, čilijem... in postavil v hladilnik
Na začetku sem ga direktno zapekel, potem pa postavil na stran.
Dodal vodo in pa kose jablane.
2464285-20160731_114927(1).jpg
 

Priponke

  • 2464285-20160731_114927(1).jpg
    2464285-20160731_114927(1).jpg
    437,8 KB · Ogledi: 401
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Ni ravno pokrit žar, se pa da postavit v kettle, kadar se ne sme kurit po tleh. Zadnje čase mi po glavi skačejo ideje o asado metodi. Tole bo prvi korak!
wink-1.gif


 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Živjo....vabljeni na 2. Traditional smoke&grill BBQ Meet! Tokrat v Cafe Bernardi na Viru pri Domžalah. Enak namen sreæanja kot prvič Prinesi svojo opremo in sestavine, povabi kolege in družino, naredi svoj najboljši BBQ in se nakoncu poteguj tudi za kako nagrado za prva tri mesta po izboru tistih, ki poizkusijo degustacijo in oddajo svoj glas! Predvsem pa pridite uživat, vkolikor vam je BBQ najljubša dejavnost
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Živjo....vabljeni na 2. Traditional smoke&grill BBQ Meet! Tokrat v Cafe Bernardi na Viru pri Domžalah. Enak namen sreæanja kot prvič Prinesi svojo opremo in sestavine, povabi kolege in družino, naredi svoj najboljši BBQ in se nakoncu poteguj tudi za kako nagrado za prva tri mesta po izboru tistih, ki poizkusijo degustacijo in oddajo svoj glas! Predvsem pa pridite uživat, vkolikor vam je BBQ najljubša dejavnost
smile-1.gif


https://www.facebook.com/events/141726916272164/




2469764-TRADITIONALAMERICANBBQMEETcaffebernardiFBOBJAVA800px.jpg
 

Priponke

  • 2469764-TRADITIONALAMERICANBBQMEETcaffebernardiFBOBJAVA800px.jpg
    2469764-TRADITIONALAMERICANBBQMEETcaffebernardiFBOBJAVA800px.jpg
    724,3 KB · Ogledi: 392
Nazadnje urejeno:

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.456
2.176
113
A se da priti samo na malo druženja in degustacijo - proti plačilu seveda, ne mislim priti na zastonj kosilo? Me res zanima kako zgledajo tele BBQ zadeve in kako se to dela. Obvladam samo klasično peko na oglje, tako da bi mi bila dobrodošla izkušnja.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Bom povedal kar tako, kot je. Dogodek je brezplačen za udeležence. Prodajamo hrane ne. Vsak udeleženec poskrbi za svoje povabljene (družina, prijatelje) in mini degustacijo za ostale, da imamo lahko kolikor toliko objektivne rezultate ocenjevanja. Degustacija pomeni, da poizkusiš vsaj par različnih stvari in potem oddaš svoj "glas" za favorita - niso pa seveda to porcije. Namen je, da predvsem spoznaš pravi tradicionalni BBQ in kako se to dela, spiješ pivo, dve, tri in se imaš fajn. Dogodek ravno zaradi tega niti ni zaprte narave, ampak hrane ne moremo prodajat. Pomojem se vseeno splača prit.
wink-1.gif

 
Nazadnje urejeno:

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Nabavil sem nekaj vreč hoferjevih briketov. Kolegu sem narocu na ji dve pa iz lidla prinese. A so hoferjevi bolši al sam dražji, ker so skoraj se enkrat dražji? Morem v lidel, se po ene 2x10 vreči
grin1.gif