Jaz to naredim precej bolj enostavno, brez dodajanja briketov in za zelo dolgo peko / dimljenje.
Na slabi polovici 57 cm Webra pripravim za indirektno peko: napolnim z briketi dobrih 5 cm pod višino rešetke.
Tavelik Webrov dimnik napolnim do polovice z briketi in jih razžarim. Nato jih razporedim povrhu pripravljenih briketov in oba zračnika priprem na cca. 1/8 pretoka zraka (zgornji zračnik je nad polovico ki je namenjena indirektni peki).
(!) Pozor pri pretoku spodnjega zračnika! Luknje se začnejo dejansko zapirati šele, ko je ročica "zaprta" že preko polovice. Sam sem preverjal velikost odprtin pri ugasnjenem žaru in si na pleh pri ročici zarisal oznake od 1/4 do 1/1. Npr. pretok 1/4 doseže že, ko je ročica le par cm od popolnoma zaprtega zračnika.
Nad brikete dam nato prvo posodo, vzporedno z njimi, t.j. pod meso, še drugo. Prvo napolnim z mešanico jabolčnega soka in vode, drugo le z vodo. V prvi, ki nekoliko hladi žar in posledično izpareva, je treba med peko tekočino dotakati, v drugi ne.
Temperatura žara se po po cca. pol ure ustali na okoli 110 stopinj. Takrat dam na indirektno stran meso. Pokrijem in spremljam temperaturo, v začetku pogosteje, čez čas na 1 uro.
Žar odkrivam čim redkeje, v prvih urah le za dodajanje sekancev in tekočine. Po potrebi temperaturo reguliram z zračniki, briketov ni treba dodajati. Po grobi oceni bi tako lahko pekel oz. dimil najmanj 18 ur, saj briketi izgorevajo počasi, od zgoraj navzdol in ne obratno.
Ravno zadnji vikend sem pekel svinjsko pleče 13 ur na 105 - 120 stopinjah, ne da bi dodal en sam briket.
Na koncu, ko sem vzel meso z žara in popolnoma zaprl zračnike, je ta ugasnil, ostalo pa je še cca. tretjina briketov.