Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Če imaš katerega od Spirit, Genesis, Summit Webrov, potem se obnaša kot da je Kettle. Gorilce pod mesom izklopiš- ponavadi vklopiš samo en gorilec na levi ali desni. Če imaš Q serijo potem rešetko prekrij s trojno ALU folijo. Na to postavi gor ALU posodo z vodo in preko nje dodatno rešetko (žično). Jaz uporabljam eno, ki je del pekača iz IKEA in je dvignjena ravno ene 4cm in samostoječa. To je basic setup. nekje iz strani nastaviš paketek lesa za dimljenje tako, da se začne smodit - najdi najbolj vročo točko, ki je ponavadi na "zaprtem delu rešetke na levi ali desni strani. Temperaturo je malce težje nastavljat, če imaš Q100 ali Q200. Daš na minimum in pač dimiš na tej stopnji. Če imaš q300 potem pa vklopiš samo srednji gorilec in je malo bližje idealni temperaturi. Odprtini za zrak levo in desno pa lahko zapreš tako, da je odprto še 1/3 luknje. Zmečkana folija je najboljše za tako pregrado. Lahko zapreš tudi samo eno stran in potem na to stran postaviš paketek z lesom. Obnese se tudi, če daš primeren kos lesa kar direkt na rešetko. Good luck!
 

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Malo bolj komplicirano kot sem mislil. Sem mislil, da to daš na rešetko direktno in pač pečeš.

Verjetno si mislil, da pokrijem s folijo le del kjer bodo ribsi gor in ne cele rešetke?

kako dolgo bi to pekel?
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Pokriješ celo rešetko razen prostora, kjer je les. Potem bo toplota lepo tekla okrog folije. Rebra pečeš odvisno od temperature. Če boš uspel znižat temperaturo na max 130 stopinj potem pečeš 6 - 8 ur. Lahko brez da jih zavijaš v folijo in jih samo na 2 ure vlažiš, lahko pa delaš 3 + 2 + 1n (4+3+1) . Za prvi primer 3URE brez, 2URE s folijo, 1 uro spet brez folije in namazano z BBQ omako. Lahko jih tudi na koncu namažeš in na hitro zapečeš na rešetki.

 
Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik rs1975 pravi:
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Citat:
Uporabnik Jodlarcek pravi:
Citat:
Zloži brikete približno takole, in na začetek vrste dodaj samo 5-6 prižganih briketov
Tega ne razumem najbolj? Kaj samo prvo vrsto dam prižgane brike, kateri bodo potem lepo počasi prižgali vse ostale?

Ne prvo vrsto, ampak začetek kroga. Išči po internetu snake method BBQ, imaš tega kar nekaj.

Sorry, jaz tud tole na razumem najbolje
redface-1.gif

Kam daš prižgane brikete? V notranji del kroga ali v tisti del, kjer ni dokončan krog z neprižganimi briketi, tako da z prižganimi briketi narediš sklenjen krog?

Na sliki se lepo vidi kako je oglje zloženo v črki U. V dimniku prižgi nekaj briketov in jih ptitakni na začetek kroga oz. črke U...dobiš efekt, kot bi prižgal vzigalno vrvico (v super počasnem posnetku
wink-1.gif
).
Ali kot bi podiral domine...goreče oglje bo na dotiku počasi prižigalo novo...in zadeva deluje dokler je kaj oglja za prižgat. Ko si na koncu se zadeva ugasne.
 

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Če ni drugih trenutno za dobit - webrove, drugače pa so Bauhausovi tudi ok. jaz najraje uporabljam Lidlove vendar jih letos več ne bo
smile-1.gif

Lp
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Malo testiraj ene in druge. Jaz nekih razlik ne opazim...webrovi sicer dolgo držijo a so dragi ko pes (pa malč jih sumim da so iz prahu premoga kar mi ne diši preveč). Sam sem spomladi nabavil 3x 5 kg v hoferju (nekaj sem še imel)...in sem ravno zdaj pri koncu.
 

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.050
119
63
Doma
Jaz brikete kupujem v Lidlu ali Šparu, prodaja se pa pomoje začne ko se bo malo bolj ogrelo.Sem jih pa videl v Tuš C&C, probal jih pa še nisem.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Meni jih je prek zime zmanjkalo....sem jih vzel v Sapru (v Kranju..sicer na policah nimajo a ko rečeš grejo iskat in pritrogajo).
So čisto OK.
Ob priliki probam še iz Lidla..a na splošno do zdaj še nisem imel slabih briketov.
 

natko45

Fizikalc
1. nov 2010
1.017
3
38
Citat:
Uporabnik seba81 pravi:
Jaz brikete kupujem v Lidlu ali Šparu, prodaja se pa pomoje začne ko se bo malo bolj ogrelo.Sem jih pa videl v Tuš C&C, probal jih pa še nisem.

Meni osebno so tuševi boljši, kot pa lidlovi. + v lidlu jih še nimajo.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Naj opozorim da sem še popolnoma zelen, kar se tiče žar tehnik, sem pa začel kar korajžno in brez kompromisov :D
Rezultat je, da mi ni uspelo narediti pravega pulledporka, ker me je smoker malo zajebaval (ni mi uspelo držati konstantne temperature).
Ker je smoker dobesedno češki, menim da nima optimiziranih vseh stvari. Slabo je vlekel zrak, zato sem kar med pečenjem dno parkrat prevrtal in potem je zadeva delovala.
Meso je sicer bilo odlično, lepo pečeno, žal ga je pa bilo treba rezati, ker se ni medvezivo lepo stopilo.
Drugič bo bolje
wink-1.gif

Še slika:
Zgoraj dva kosa svinjskega pleča, spodaj pa piščanec na piksni, ki je pa bil odlično pečen (rahel in sočen, z lepo skorjico).
V rokah pa domača točena
nahrung002.gif


Hvala vsem za koristne nasvete
 
Nazadnje urejeno:

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Dobro zgleda....kakšna je bila pa temperatura v žaru? Original termometer te je lahko zavedel, da si potem dejansko pekel na višji temperaturi in dobil lepo spečenega piščanca in svinjsko pečenko.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ja žar je nihal 90 pa 130...je pa res da vprašanje kok je tist termometer realen, ker je pač češki :D

Mi je pa enkrat vmes ko sem pripravljal coleslaw pa prikljaplal pivo, crknu, ker je slabo vlekel zrak. Potem ko sem prevrtal, je blo pa vredu.
Vsekakor bo drugič boljše, sedaj že nekaj znam
wink-1.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Nazadnje urejeno: