Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Za vse ki uporabljamo žare s pokrovom. Plinske ali na oglje, ki omogočajo indirektno IN direktno peko mesa in drugih zadev. Tema ni namenjena promociji brandov zato se izogibamo imenovanju proizvajalcev in se raje pogovarjamo o tehnikah peke in receptih.
Osnovno ločimo med direktnim in indirektnim načinom peke in na visoko temperaturno hitrejše pečenje in na počasno pečenje pri nizkih temperaturah, kjer dodamo dim iz kosov aromatičnega lesa - BBQ smoking.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

tac

Pripravnik
25. sep 2007
152
0
16
Lblana
mislim, da sem nekaj takega videl v bau... za okoli 200€.
Primerjal sem weber žare in dokaj maloštevilčno konkurenco. Weberjevi imajo res debelejši pleh in na prvi vtis bolje rešeno tesnenje spodnje prezračevalne lopute ter sistem za natikanje lovilca pepela. Tudi pri tem vidim, da posnema weberjev sistemSicer pa tisti ponudnik ne pošilja v Slovenijo. Če ga lahko zrihtaš za tak denar, sem zagotovo zraven
wink-1.gif
 

tac

Pripravnik
25. sep 2007
152
0
16
Lblana
ej, če bi vsak vikend kaj cmaril, ni problema, se povrne. Tako pa nimam hiške in nimam prostora za tako veselje...
za čez poletje sprobavat nove tehnike pečenja pa zaenkrat ne mislim dat 300€.
Zato gledam kaj ponuja najboljše razmerje med ceno in kvaliteto...
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Mi smo kupili pokriti žar, ki so ga imeli v Hoferju (mogoče ga še kje imajo).
In smo zadovoljni. Pleh je dovolj debel, rešetke so OK, zgornja se lepo levo in desno prepogne, ko zapreš vse lopute žar hitro ugasne.

Tako, da ...

Pa njihov termometer je tudi OK.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.685
113
oglasi se čez leto ali dve.

meni je eno sezono in pol držal taki žar. Tisti ščiti preko okgnja so zgnili po slaem letu. Sem moral nrdit nove. Drugo sezono so pa pregnili še gorilniki, tako da se je polovuica sesula v prah.
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
oglasi se čez leto ali dve.

meni je eno sezono in pol držal taki žar. Tisti ščiti preko okgnja so zgnili po slaem letu. Sem moral nrdit nove. Drugo sezono so pa pregnili še gorilniki, tako da se je polovuica sesula v prah.

jaz mam en čungalunga žar iz nemčije - kitajske ki drži sedaj že 3 sezone, hude uporabe. nič še ni crknilo, gorilniki lepo delajo, hauba je rostfraj in ji nima kaj bit. skratka za 120 € kolko sem dal za njega s poštnino je zakon. Tak da ne vem kaj ste vi z njim delali da je crkno.

nekaj takega
http://www.ebay.de/itm/EDELSTA...=item5d594d68ad
 

Guli

Pripravnik
6. avg 2007
146
3
18
Citat:
Uporabnik Odyssey pravi:
Če ima še en zračnik na levi strani ali spodaj potem je primeren za indirekt / smoking, drugače pa všečen model.

Ima ga spodaj in zgoraj. Pa "kurbl" ima za dvigovanje in spuščanje kurišča.
Sem ga kar noročil. Bomo videli kako se bo obnesel...

 

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Samo delovno površino pa ima majhno 42x27 v primerjavi z mojim 57cm kugl grilom, so mi pa všeč dodatki, polička, in odpirač sa steklenice
smile-1.gif
 

Guli

Pripravnik
6. avg 2007
146
3
18
Citat:
Uporabnik Odyssey pravi:
Samo delovno površino pa ima majhno 42x27 v primerjavi z mojim 57cm kugl grilom, so mi pa všeč dodatki, polička, in odpirač sa steklenice
smile-1.gif

Rešetka je iz dveh delov tako, da je površina 42 x 55.
 

Guli

Pripravnik
6. avg 2007
146
3
18
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Tule se zavedaj da indirektne peke skoraj ne boš mogel izvajat ker ne bo prostora!

Za direktno peko pa ni problema.

Volumen je veliko večji kot pri kakšnem Webru s premerom 57cm....