PC konfiguracija

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Tole je precej zgrešena konfiguracija, če mene vprašaš.
-procesor dobi za ta denar AMD Athlon II X4 620 namesto dvojdernega Phenoma
- disk prepočasen, dobiš za nekaj malega več Samsunga F3 500GB, je raketa proti temu kar si ti predlagal
- zdaj kupovat ddr2 rame je tudi neumnost, ni ddr3 kaj dosti dražji
- napajalnik bi 550W čist dovolj, čeprav tudi ta 650W ni kaj dosti dražji in tudi ni slab nakup

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.133
113
Ajej, sem ga usral ... sej sem mislil 4 jedrnika in napisal 4 jedrnika, potem pa skopiral 2 jedrnika! Torej ja tapoceni X4 Phenom sem mislil, cena je pa tam-tam!

Se oproščam za lapsus.

Glede DDR3 ni ram nič dražji oz. je cenejši, ampak poglej ceno ostalih komponent in hitrosti ki jih dobiš ven. DDR3 in tile phenomi ne gredo skupaj, matična je pa tudi konkretno dražja. Glavna stvar je pa DDR3 ne prinaša še nekih pohitritev na teh platformah, bo potrebno počakat še nekaj let in generacij, da se stvar razvije.

O disku pa tako, če ne veš zakaj bi rabil hitrejšega .... potem je tišji in bolj ekonomičen boljši!
zmaga.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Samsung F3 sta dva: SpinPoint in EcoGreen. Prvi je hitrejši, drugi pa manj porabi (in je najbrž tudi tišji).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.133
113
In ecogreen je enako hiter kot WD caviar green .. oz. je WDjev caviar black enako hiter kot spinpoint pa smo tam. Vse je isto sranje s tem da so hitri diski prej slabost kot prednost, ker crkujejo prej, razlika je pa 5% pri hitrosti na aplikacijah in jo navaden uporabnik ne bo zaznal. Če pa rabiš hitrost pa vemo kam se pogleda ne?

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Norci!
grin1.gif

Po dopustih bom skočil do lokalnega računalničarja, da mi naredi eno ponudbo. Pa bom sem nalimal, da boste lahko pokomentirali.
smile-1.gif

Čene pa mimovrste, pa mi bo kolega sestavil. Sam nevem če bi se lotil.
Hvala za vse predloge!

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Mislil sem Spin Point-a. In koliko je razlike v porabi ? Jaz vem, da za isti denar ne bi dajal počasne varjante za sistemski disk.

@Utisevalec glede ramov imaš prav, sem nekaj zamešal.
redface-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
26.093
-8.771
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Samsung F3 sta dva: SpinPoint in EcoGreen. Prvi je hitrejši, drugi pa manj porabi (in je najbrž tudi tišji).
EcoGreen je F2

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz pa pri zgornjih zahtevah (samo da ni pocasno ...) ne bi rinil v oklescen stirijedrnik. Tako ali tako bosta pri omenjenih aktivnostih dve jedri stalno gledali v zrak, tretje pa "samo" vecino casa, potem je vecja korist od visjega takta od postene kolicine predpomnilnika. Ironicno,. tudi za igre bo to boljse, ker jih vecina sploh ni multi-threaded, ali pa je to narejeno zelo neucinkovito. Skoda, da se ne dobi vec BE X3 Phenoma II, ni bil 50% drazji in ni bil opazno pocasnejsi, kar se tice takta.

Glede motheboarda: za 85 EUR se dobi Gigabytovo iz serije UD s chipsetom 880 in integrirano HD4250 (ali je 4290 ? isti smorn), ki je eno debelo generacijo novejsa od omenjene. Jaz ne bi sparal teh 15 EUR pri tem, je pa ers, da je potrebno nakupiti DDR3 RAM in je se tam par evrov drazje. Se vedno je tudi moznost dodati diskretno graficno.

Omenjena plata podpira tudi nove Thubane (X6), torej obstaja opcija za zamenjavo procesorja kadarkoli v prihodnje, ce bi po kaksnem nakljucju FuriousG kar naenkrat zacel masovno kodirati video ali kaj podobnega
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.133
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Jaz pa pri zgornjih zahtevah (samo da ni pocasno ...) ne bi rinil v oklescen stirijedrnik. Tako ali tako bosta pri omenjenih aktivnostih dve jedri stalno gledali v zrak, tretje pa "samo" vecino casa, potem je vecja korist od visjega takta od postene kolicine predpomnilnika. Ironicno,. tudi za igre bo to boljse, ker jih vecina sploh ni multi-threaded, ali pa je to narejeno zelo neucinkovito. Skoda, da se ne dobi vec BE X3 Phenoma II, ni bil 50% drazji in ni bil opazno pocasnejsi, kar se tice takta.

Glede motheboarda: za 85 EUR se dobi Gigabytovo iz serije UD s chipsetom 880 in integrirano HD4250 (ali je 4290 ? isti smorn), ki je eno debelo generacijo novejsa od omenjene. Jaz ne bi sparal teh 15 EUR pri tem, je pa ers, da je potrebno nakupiti DDR3 RAM in je se tam par evrov drazje. Se vedno je tudi moznost dodati diskretno graficno.

Omenjena plata podpira tudi nove Thubane (X6), torej obstaja opcija za zamenjavo procesorja kadarkoli v prihodnje, ce bi po kaksnem nakljucju FuriousG kar naenkrat zacel masovno kodirati video ali kaj podobnega
smile-1.gif

O DDR3 sem že napisal zakaj ne (še), vsaj ne na trenutni Phenom platformi!

Glede prihodnosti računalništva, pa tudi bližnje preteklosti se kaže trend višanja jeder in s tem multithreading (oz. multicore) tehnologije izvajanja kode. Frekvence so že 5 let iste, oz. tisto kar so dosegli pentiumi 4 je ostalo še danes nekako razumska meja maximuma za desktop PC.

Torej glede na to, da so pred kratkim prišli poceni štirijedrniki in sedaj AMD ponuja že poceni šestjedrnike (Intel tudi, ampak tam "poceni" malce drugače razumejo) je razumljivo, da bo trend rasel predvsem v tej smeri.

Koliko je izkoriščen PC za urejat word in pa brskanje po NETu ne bi razlagal, je pa vseeno potrebno vedet kam bo šla smer razvoja programske opreme v tej sferi. In verjameš ali ne, tudi spletne platforme postajajo večjedrno podprte (sicer si verjetno seznanjen saj si iz info. foha ne?) .. HTML5 je trend, ki bo rastel naslednjih 5 let in se razvijal in tu se bo količina procesiranja kar naenkrat povečala - tudi zato je HTML5 že mišljen kot več-tasking "aplikacija". Skratka da povzamem, čez 5 let ti bo youtube/facebook/gmail serviral video direktno na grafično kartico, javascript se bo izvajal na več jedrih, isto bo z rendrom HTML okolja. Dejstvo je, da ti bodo takrat precej bolj prišela prav tista dodatna jedra.

Od ostalega pa tudi, razen iger ki so specifično enojedrne, vse že danes podpira več jeder in se tudi izvede hitreje na počasnem x4 kot pa na malce hitrejšem x2, predvsem pa je pomembno da rezervacija dveh jeder ne upočasni sistema. Torej lahko mirno brskaš po spletu medtem, ko ti v ozadju konvertira video ali pa rendra 3d animacijo.

O nadgradnjah sistema pa tako, nekdo ki ne uporablja računalnika za neko "delo" (igranje iger je tudi delo) in se ne zanima v smeri računalniške tehnologije zagotovo ne bo v 2-5 letih šel nadgrajevat računalnika. Po tem obdobju pa je nadgradnja nesmiselna, saj je vložek vs. pridobitev, upoštevajoč moorov zakon in cene rabljene opreme, slabši kot pa nakup novega PCja na novi platformi! Zato razmišljanje v tej smeri odsvetujem!

Aja to je moje mnenje, ki je delno oprto na filozofijo in pa predvidevanja .. mogoče se tudi motim, ampak o tem bo sodil čas!
evil.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Cez pet let bo cas za nov racunalnik. Do takrat bi jaz kupil skatlo, ki bo delala cimhitreje tisto, kar bom uproabljal. To bo delal procesor, ki ima 10-20% viisji takt in dodaten L3 cache in ne oskubljen 4-jedrnik. Glede DDR3 sem napisal kako je (plata je 15 EUR drazja, s tem da je celoten chipset iz zdajsnje in ne od prejsnje generacije), s tem da bo spet morda se enkrat v prihodnje uporaben, DDR2 pa to najbrz ne bo vec.

Odlocitev na koncu tako ali tako ni moja, jaz sem samo povedal svoje mnenje in ga utemeljil
smile-1.gif

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Cez pet let bo cas za nov racunalnik. Do takrat bi jaz kupil skatlo, ki bo delala cimhitreje tisto, kar bom uproabljal. To bo delal procesor, ki ima 10-20% viisji takt in dodaten L3 cache in ne oskubljen 4-jedrnik. Glede DDR3 sem napisal kako je (plata je 15 EUR drazja, s tem da je celoten chipset iz zdajsnje in ne od prejsnje generacije), s tem da bo spet morda se enkrat v prihodnje uporaben, DDR2 pa to najbrz ne bo vec.

Odlocitev na koncu tako ali tako ni moja, jaz sem samo povedal svoje mnenje in ga utemeljil
smile-1.gif

Daj mi spiši prosim svojo best buy (do 600€, raje manj) konfiguracijo za pet let. A je kišta od PCX (Asus mamaplata, Core 2 Duo E7500 2,93, 4GB 800 MHz, NV GT240GT 1 GB DDR3, 800 GB SATA2) za 450€ in dve leti garancije OK? Jaz bi kupil sestavljeno kišto za malo denarja ampak da bo za kakih 5 let. Internet, Office, filmi, glasba, enostavna obdelava fotk, nič zahtevnega.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Pri cenejsih racunalnikih je za moje pojme tako, da AMD ponuja vec za isti denar (za povrh pa se ne menjajo podnozij za procesorje kot eni pri Intelu gate ...). Jaz torej ne bi kupil racunalnika z Intelovim procesorjem v tem cenovnem rangu.

Za povrh imam averzijo do Asusovih plat in WDjevih diskov (slabe izkusnje iz preteklosti z nenormalno veliko umrlimi primerki). Torej ne bi vzel niti tega.

Glede graficne je tako, da Nvidia nekaj casa caplja zadaj, ali po zgmogljivosti (npr. manjka podpira za Dx 11 pri enaki moci kartice ali pa nezmoznost posiljanja audia preko digitalnega izhoda) ali po porabi glede na zmogljivost (= vec gretja in posledicno vecji ropot hladilnega ventilatorja za graficno in napajalnik).

No, zdaj ko sem vse komponente skritiziral, lahko se dodam, da je racunalnik za omenjene zahteve vrh glave dovolj dober
smile-1.gif
To je priblizno tako kot avto, pripeljes se na cilj z vsakim, ne samo z Audijem ali Volvom, tudi Fiat ali Peugeot te pripelje. Ali je cenovno ugoden, lahko ugotovis sam (primerjaj recimo s cenami na Mimovrste, upostevaj, da za sestavljanje placas se 60 EUR, razen ce ga kaksen kolega za pivo skupaj zlozi). vse skupaj bo pac malce kompromisa med ceno in zmogljivostjo. Ob drugacni izbiri bi dobil ali nekaj dodatne funkcionalnosti ali pa verjetno nekaj - a zagotovo ne vec kot 10%, ker je ze tako nizji cenovni rang - nizjo ceno.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Se drugi del odgovora (racunalnik do 600 EUR), za moje pojme najbolj ugoden nakup kar se tice zmogljivosti:

- plata Gigabyte z 880 chipsetom, AM3 85 EUR
- procesor ali dvojedrni BE Phenom II ali pa en od stirijedrnikov, ce bi res pocel nekaj, kar bi izkoristilo stiri jedra (kodiranje videa, masovna obdelava slik in podobno) 90 EUR ali vec
- 4 GB DDR3 RAM (2x 2 GB, 1333 MHz) 85 EUR
- 1 do 1.5 TB disk (Seagate) 90 EUR ali vec
- Radeon HD5670 0.5 GB (nisi omenjal kaksnih silno zahtevnih 3D iger, zato nima smisla metati denarja za 1 GB model) 90 EUR
- ohisje z na[pajalnikom + opticna enota je se dobrih 60 EUR ali vec
----
500 EUR in ostane se 100 EUR, za katere se da nabaviti ali boljsi procesor, ali boljso graficno ali vecji disk, za povrh pa nekaj nameniti za ne najbolj cheap napajalnik, ki bo tisji

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.133
113
A res?

Oboji box hladilniki so srednja žalost, ampak se mi zdi da so od AMDja boljši (na prvi pogled).

Sicer pa hrup je vedno posledica segrevanja, tako da na splošno govorit o tem kateri je bolj hrupen je težko. Na splošno pa so v tem (cenejšem) segmentu AMDjeve rešitve bolj varčne in je tako hrupa manj!

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
A res?

Oboji box hladilniki so srednja žalost, ampak se mi zdi da so od AMDja boljši (na prvi pogled).

Tudi moje izkusnje so take, da so AMDjevi precej glasnejsi, sploh zdaj poleti, ko je sobna temperatura 25+ namesto 19. Problem je v tem, da ko enkrat sparas, je tudi od napajalnika ventilator glasen kot hudic in potem vse skupaj ropota kot turbina reaktivca. Ampak tako pac je, ce hoces prisparati. Ce hoces tiho skatlo, potem ne rines v najvisji mozen takt, v visok TDP, v veliko porabo in stock ventilatorje, ampak das 40+ EUR za kulturen hladilnik in 60+ EUR za kulturen napajalnik in potem je vseeno kako 'strupen' procesor imas
smile-1.gif

Zame je bil stock neuporaben, nabavil sem en masiven Thermaltake za dobrih 40 EUR in ta drzi procesor stalno pod 50 stopinj C. S stock hladilnikom + dodatnim ventilatorjem od ohisja tik zraven, se je racunalnik nekaj casa ugasal, preden mi je potegnilo, da je default opcija da se ugasne kadar se mu zdi prevroce (pri 80 stopinjah
bonk.gif
).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.133
113
Sam sem sestavil že par kišti s Phenomi druge generacije pa so bili vsi tihi, prvi pogoj je itak dober napajalnik z VSAJ 12 CM zrakomlatom ... pa VEDNO vsaj en dodaten ventilator za zračit ohišje, ker tisti v napajalniku ponavadi dela bolj počasi, ker pač ne rabi hitreje. No s takimi sistemi se meni zdi raven tišine enaka ravni glasnosti diska, ki je precej glasna elementa, ki vedno ropota .. ventilator na procu in grafični pa se pri sodobnem sistemu nima kaj slišati skozi ohišje. Izjema je jasno priganjanje teh komponent ...

Od sodobnih Intlov sem itak imel v rokah samo en ssitem okrog proca i5 katerega sem sicer samo sestavil in predal dalje, ampak da bi bil kaj poseben nisem opazil. Enako ne morem trdit za star core2, ki sem jih imel v rokah kar nekaj in razen tavarčnih variant so bili precej glasi že ob malenkostnem priganjanju (recimo ogled filmčka na youtube).

Če rabiš tišino obstaja tudi tiha opcija v obliki Intel Atom procov v mini škatli (zanič) ali pa izbereš enega od E serije AMDjev .. recimo Athlona x2 z 45W porabe ali pa Phenoma X4 z 65W porabe in pa en pasiven hladilnik za 50 EUR. Skupaj s SSD pogonom je tak sistem pa dejansko neslišen!
zmaga.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Pri vsej debati pozabljate na eno kritično komponento, če daste kaj na tišino... Ohišje. Če je le to neprimerno ali slabo prezračeno še tako "dobre komponente" postanejo glasne.