PC konfiguracija

Hoci

Fizikalc
18. avg 2007
2.546
5
38
Citat:

Glede prihodnosti računalništva, pa tudi bližnje preteklosti se kaže trend višanja jeder in s tem multithreading (oz. multicore) tehnologije izvajanja kode. Frekvence so že 5 let iste, oz. tisto kar so dosegli pentiumi 4 je ostalo še danes nekako razumska meja maximuma za desktop PC.

upam da nisi hotu rečt da je P4 pri 2800 mhz enako hitr kt eno jedro od i7 pr 2800 mhz

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik Hoci pravi:
Citat:

Glede prihodnosti računalništva, pa tudi bližnje preteklosti se kaže trend višanja jeder in s tem multithreading (oz. multicore) tehnologije izvajanja kode. Frekvence so že 5 let iste, oz. tisto kar so dosegli pentiumi 4 je ostalo še danes nekako razumska meja maximuma za desktop PC.

upam da nisi hotu rečt da je P4 pri 2800 mhz enako hitr kt eno jedro od i7 pr 2800 mhz

Enako hitra? Ja itak sta, utripata oba z enako frekvenco .. 4 jedra pa pomeni, da je končen izkoristek 4x hitrejši!
grin1.gif

Ok resno, kar se tiče frekvence vemo kako je, ampak v okviru iste platforme višja frekevenca pomeni višjo hitrost .. če pogledaš recimo serijo Phenom procov vidiš da imaš dve opcije, manj jeder višja hitrost, več jeder nižja hitrost. Od tam tudi debata o temu in o frekvencah. In ja phenom s 6 jedri ima na enem jedru približno enako zmogljivost, kot na enem jedru tisti z dvema pri enaki frekvenci. Razlika je v številu jeder in tam se pozna (pa spet ne 3x).

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
A res?

Oboji box hladilniki so srednja žalost, ampak se mi zdi da so od AMDja boljši (na prvi pogled).

Sicer pa hrup je vedno posledica segrevanja, tako da na splošno govorit o tem kateri je bolj hrupen je težko. Na splošno pa so v tem (cenejšem) segmentu AMDjeve rešitve bolj varčne in je tako hrupa manj!

Res ja. Sem v zadnjih dveh mesecih sestavil približno 10 mašin, nekje polovico AMD, polovico Intel (dva od teh sem sestavil zase). Intel je v povprečju precej tišji, če pa primerjam domača Pentium Dual Core in Phenom II X4 955, je razlika ogromna. Medtem ko je Intel skoraj neslišen, je AMD bolj kot ne nevzdržen in bom kmalu nabavil alternativno hlajenje.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
i3 ali Core2 Duo? Zakaj? Če sem prav razumel pri i3 za moje potrebe ne potrebujem dodatne grafične kartice, je dovolj integrirana? Nobenih novejših iger, nič obdelav videa ali kakšnih drugih zahtevnejših grafičnih nalog.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Res je, pri vseh je zraven integrirana graficna:

http://ark.intel.com/ProductCollection.aspx?series=43130

Za pisarnisko delo je dovolj dobra. Za primerjavo v igrah poglej tole (potem so se naprej prakticni testi).

Jaz bi te se enkrat opozoril, da stane najcenejsi I3 + primerna plata zanj (ne pozabi, da je Intel ze napovedal da bo v bliznji prihodnosti opustil LGA1156, torej bo to najbrz zadnji procesor, ki ga bos za svojo plato nabavil in bos naslednjic menjal oboje) toliko, kot vsaj enako zmogljiv Phenom II + plata zanj (z integrirano graficno, ki brez tezav poseka Intelovo, ceprav tudi ta ni ravno cudo hitrosti) + dodaten hladilnik za procesor, ki zamenja tovarniskega za tisje delo. Ob tem je se tako, da sta plati slucajno od istega proizvajalca, tista za AMDja je iz malce bolj "prestizne" druzine (naj bi bile boljse narejene - bolj vzdrzljive), ce bi vzel za AMDja kaj cenejsega, prides se par deset EUR cenejse skozi.

Edina prednost, ki jo imajo Inteli, je HyperThreading, a menim, da ta niti slucajno ne odtehta razlike v ceni se pri tistih, ki bi poganjali aplikacije s toliko nitmi, kaj sele za pisarnisko uporabo.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Res je, pri vseh je zraven integrirana graficna:

http://ark.intel.com/ProductCollection.aspx?series=43130

Za pisarnisko delo je dovolj dobra. Za primerjavo v igrah poglej tole (potem so se naprej prakticni testi).

Jaz bi te se enkrat opozoril, da stane najcenejsi I3 + primerna plata zanj (ne pozabi, da je Intel ze napovedal da bo v bliznji prihodnosti opustil LGA1156, torej bo to najbrz zadnji procesor, ki ga bos za svojo plato nabavil in bos naslednjic menjal oboje) toliko, kot vsaj enako zmogljiv Phenom II + plata zanj (z integrirano graficno, ki brez tezav poseka Intelovo, ceprav tudi ta ni ravno cudo hitrosti) + dodaten hladilnik za procesor, ki zamenja tovarniskega za tisje delo. Ob tem je se tako, da sta plati slucajno od istega proizvajalca, tista za AMDja je iz malce bolj "prestizne" druzine (naj bi bile boljse narejene - bolj vzdrzljive), ce bi vzel za AMDja kaj cenejsega, prides se par deset EUR cenejse skozi.

Edina prednost, ki jo imajo Inteli, je HyperThreading, a menim, da ta niti slucajno ne odtehta razlike v ceni se pri tistih, ki bi poganjali aplikacije s toliko nitmi, kaj sele za pisarnisko uporabo.

Ko bom naslednjič menjal, bom menjal cel komplet. Sigurno ne bom menjal samo procesorja in/ali plate. Zato iščem nekaj, kar bo dovolj za naslednjih par let.

Če prav razumem, ti priporočaš AMD. Kaj bi bila primerna alternativa kompletu i3-530 + primerna plata z integrirano grafično (nujno mora "požret" HD vsebine)?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
HD vsebine prezveci vse, kar se prodaja za namizje in ni absolutno najcenejse v ponudbi (pa se to bi verjetno delovalo) ali nettop.

Zmogljivostno bos za ceno I3 530 (najsibkejsi in seveda najcenejsi I3) + plata zanj (Gigabyte najcenejsa za LGA1556, kar sem nasel na Mimovrste), kar pride skupaj cca. 200 EUR, dobil recimo Phenom II X2 550 (isto dvojedrnik, a nima Hyperthreadinga, deluje pa nekoliko hitreje) + plato zanj (Gigabyte GA-880GM-UD2H) + boljsi (= tisji) hladilnik za CPU (pri nekajindvajset EUR se ze zacnejo zelo soldini in masivni kvadri
smile-1.gif
).

I3 nima Turbo Boosta, tako da AMD pocasnejsi zagotovo ne bo, je pa lahko tisji, ce si privoscis tisji napajalnik za razliko v ceni.

nightfire

Pripravnik
4. sep 2007
857
0
16
MB
da ne odpiram nove teme
imam vprašanje
sedaj mam plato Asus M2N-e z procesorom 6000+ AM2 me pa zanima če je na to plato možno dat ta procesor
Procesor AMD Athlon II X3 440 3 GHz, AM3
prosim za pomoč da vidim če lahko kaj prišparam da kupim samo procesor ali moram zamenjat še matično
v naprej hvala za pomoč
dober nasvet bo nagrajen z *

jest5

Guru
18. avg 2007
26.093
-8.771
113
Kaj pa če bi preprosto pogledal na Asusovo domačo stran? Vse tako lepo piše...

nightfire

Pripravnik
4. sep 2007
857
0
16
MB
to mam od BIOSa trenutno na mašini je nov

Tip BIOSa Award
BIOS Version 5001
Award BIOS Tip Phoenix - AwardBIOS v6.00PG
Award BIOS sporočilo ASUS M2N-E ACPI BIOS Revision 5001
Datum Sistemskega BIOSa 03/23/10
Datum Video BIOSa 08/31/08

potem kot kaže bi moralo to delaovat ali še je kakšna finta
da nebom prehitro kaj kupil

jest5

Guru
18. avg 2007
26.093
-8.771
113
Če imaš res BIOS 5001, potem bi moralo delovati.
Pa če že menjaš, zakaj ne bi potem raje vzel 4-jedernika?

nightfire

Pripravnik
4. sep 2007
857
0
16
MB
mam res to sem prekopiral iz everesta kateri bios je
za 4 jedernega so pa molo dragi moram malo gledat finančno stanje

jest5

Guru
18. avg 2007
26.093
-8.771
113
Athlon X4 620 je okoli 90€. Na tej plati ga pa komot naviješ preko 3GHz

nightfire

Pripravnik
4. sep 2007
857
0
16
MB
dobro vedet ceno
glede navijanja tega pa nisem še delal tako da otem nebi mogel nič vedet link te pod tem kaj je tu napisanio mam kar velko izbiro glede procesorja.

Nazadnje urejeno:

nightfire

Pripravnik
4. sep 2007
857
0
16
MB
pri dolgem razmišlanju in primerjanju cen ter zmogljivosti sem prišel sedaj do tega da nebom gledal na ceno ampak bom vzel nekaj novega in kolko tolko močnega,
me pa zanima če gre to noter na plato linku ne najdem piše pa da podpira ležišče AM2+ in AM3 ima kdo izkušnje stem ali kako
informacijo če dela ta ali ne

jest5

Guru
18. avg 2007
26.093
-8.771
113
Ne gre na to plato. Deluje že, samo imaš nerešene probleme z množilnikom, ki je fiksiran na 5x in ga moreš vsakič znova programsko nastavljati na pravo vrednost. Ta problem je pri vseh AM3 BE procesorjih.
Najboljši procesor, ki dejansko deluje brez problemov je Phenom X4 945