Situacija je taka - v lanskem letu sem se zaradi službenih obveznosti v septembru odločil pavzirat. Ponavljat se mi ni zdelo fer, ker tako ali tako ne bi hodil na predavanja in bi bilo škoda, da bi polnil program po nepotrebnem. Nekako je bila ideja, da se letos redno vpišem naprej in dokončam kar sem že začel. Ampak očitno mi ne bo zneslo, ker bi moral opraviti še tri izpite iz tretjega letnika (od desetih). Razmišljal sem o prošnji za pogojni vpis, ampak nisem bil ne bolan nekaj mesecev in nisem ne delal za univerzo. V pogojih za napredovanju za naš študijski program pa piše slednje:
Vendar se mi zadeva zdi nekako v nasprotju s statutom univerze, ki ne govori nič o tem, da bi po "pavziranju" morali opraviti vse izpite. Kar sem našel je tole:
Pogoji za napredovanje po statutu UM:
Potem pa pride naslednji tekst: Nadaljevanje študija po prekinitvi
Tukaj ne piše nič, da bi moral človek izpolnjevati kakršnekoli pogoje, da bi se lahko vpisal nazaj? Študijski program pa se tudi ni spremenil v enem letu, da bi zato moral pred komisijo.
Vprašanje se glasi, če pošljem podobno argumentiran dopis na univerzo, bi znalo vžgat? Al bodo naprej pod noge vrgli poleno?
Sicer pa imam tudi backup plan: letos se še 1x vpišem v tretji letnik, ter se z profesorji za 4. letnik v naprej menim, da hodim na predavanja ter vaje in nato čimprej sfiniširam stvari
Citat:
2. Pogoji za vpis v 4. letnik:
a) opravljeni vsi izpiti 1. in 2. letnika,
b) opravljena polovica izpitov 3. letnika.
OPOZORILO:
Študentje, ki ponavljajo 3. letnik ali pavzirajo, morajo opraviti za vpis v 4. letnik vse izpite 1., 2. in 3. letnika!
Vendar se mi zadeva zdi nekako v nasprotju s statutom univerze, ki ne govori nič o tem, da bi po "pavziranju" morali opraviti vse izpite. Kar sem našel je tole:
Pogoji za napredovanje po statutu UM:
Ok, vse lepo in prav. Torej moram izpolniti vse kar je v tem statutu + kar je v študijskem programu - torej so se zaščitili z tistim "opozorilom" v zgornjih pogojih.Citat:
85. člen
Študenti se vpisujejo v višje letnike, če so izpolnili s študijskim
programom in tem Statutom določene obveznosti.
Študentu, ki ni izpolnil vseh obveznosti, lahko komisija za
študijske zadeve članice univerze na njegovo prošnjo izjemoma
odobri vpis v višji letnik, če ima izpolnjenih več kot polovico
obveznosti, če obveznosti ni mogel izpolniti iz upravičenih razlogov
in če je pričakovati, da bo obveznosti izpolnil.
V primeru, da študentu prošnja ni bila odobrena, se ima
študent pravico pritožiti na Univerzitetno komisijo za pritožbe
študentov v roku 8 dni.
Potem pa pride naslednji tekst: Nadaljevanje študija po prekinitvi
Citat:
122. člen
Študent, ki prekine študij, lahko nadaljuje študij in ga dokonča
po istem študijskem programu, če se študijski program
v tem času ni spremenil.
Če je študent prekinil študij in se je v času prekinitve
študija spremenil študijski program, v katerega je bil vpisan, se
dovoli nadaljevanje oziroma dokončanje študija pod pogojem,
da se mu določijo dodatne obveznosti (diferencialni izpiti, druge
obveznosti), ki jih zahteva spremenjeni študijski program. Če
zaradi uvajanja novih študijskih programov to ni mogoče, lahko
na ustrezen način nadaljuje in konča študij po novih študijskih
programih.
Študentu začne teči prekinitev od izgube statusa študenta.
123. člen
O nadaljevanju študija po prekinitvi v primeru spremembe
študijskega programa in določitvi dodatnih obveznosti, odloča
Komisija za študijske zadeve članice univerze na prošnjo študenta.
Zoper odločitev Komisije za študijske zadeve je v roku
8 dni dopustna pritožba na Univerzitetno komisijo za pritožbe
študentov, katere odločitev je dokončna.
Tukaj ne piše nič, da bi moral človek izpolnjevati kakršnekoli pogoje, da bi se lahko vpisal nazaj? Študijski program pa se tudi ni spremenil v enem letu, da bi zato moral pred komisijo.
Vprašanje se glasi, če pošljem podobno argumentiran dopis na univerzo, bi znalo vžgat? Al bodo naprej pod noge vrgli poleno?
Sicer pa imam tudi backup plan: letos se še 1x vpišem v tretji letnik, ter se z profesorji za 4. letnik v naprej menim, da hodim na predavanja ter vaje in nato čimprej sfiniširam stvari