Pametna ura

kemarkone77

Pripravnik
3. jun 2011
145
8
18
Zanima me ali kaj uporabljate pametne ure?

Mene vse bolj in bolj mika nakup pametne ure in sicer gledam za Samsung galaxy watch. Ima kdo izkušnje s to uro? Alternativa je Xiaomi amazfit 2, ki je zelo dobro ocenjena med uporabniki in skoraj pol cenejša od Samsunga? Kaj priporočate?

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Sam sem imel kar nekaj teh ur ... trenutno imam Applovo, ker najbolje deluje v navezi z iPhonom ... Za Android pa je precejsnja izbira ... Med boljsimi je Samsung Galaxy Gear S3 Frontier ... vsaj od teh, ki sem jih sam probal ... Zacel sem pred leti s Pebble Watch, ki je bila ena izmed prvih pametnih ur ... potem sem imel vse generacije Applovih ur ... in TicWatch Pro... pa nekaj pametni uri podobnega od FitBit-a... Nazadnje sem imel (se prodaja - glej spodaj link v malih oglasih) Huawei Watch 2 ... ki je tudi OK in je po mojem mnenju zelo podobna TicWatch Pro ...

Ce te slucajno zanima Huawei Watch 2 >> https://www.alter.si/tema/p-huawei-watch-2.2668431/

kemarkone77

Pripravnik
3. jun 2011
145
8
18
Si pa poizkusil veliko ur :)

Jaz sem imel nazadnje uro na roki pred 15 leti nekje, sedaj me je pa zopet zamikalo, zato iščem pametno uro, ki je elegantna in tudi športna. Razni Garmini, Suunto so mi npr. preveč glomazni, čeprav so po mojem super ure, nobene še nisem sicer sprobal.

Tale Huawei je tudi zanimiv, sploh ker imam Huaweiev telefon.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Jest sem vcasih vedno imel uro... se v casih, ko so bile Casio bolj “in” ... potem dolgo casa nisem nosil ur... sele zadnjih par let spet... od prve Pebble Watch, ki sem jo nabavil preko Kickstarterja... Sedaj jo pa spet stalno nosim... predvsem zato, da ni treba za vsako malenkost vleci telefona iz zepa... edino, kar se je treba navadit, je to, da je treba tako uro filat prcej pogosto... na ene dva dni... Razni Garmini in Suuntoji imajo sicer vzdrzljivejse baterije.... ampak so zato tudi bolj glomazne...

BlonG

Pripravnik
10. avg 2010
174
15
18
Najbolj pomembno je, da je ura kompatibilna s telefonom oz. da je njegov "podaljšek" s čim boljšo podporo različnim funkcijam. Wear OS ali Tizen ura in Apple iPhone niso najboljša kombinacija. Jest ima res precej izkušenj tudi s to kombinacijo. ;)
Sam sem imel najprej Gear S2 (Tizen OS) in sem (bil) zelo zadovoljen. Vrtljiva luneta za upravljanje je fantastična.
Ker sem želel preiskusiti še Wear OS, sem si omislil LG Urbane 2nd edition LTE (želel sem imeti uro, ki je lahko povezana v omrežje brez telefona, a e-sim pri nas še ni podprt). Izkušnja je malo slabša kot z Gear S2, ampak ima zame veliko prednost pred Samsungovo uro - plačevanje z Google Pay.

Najbolj uporabljene funkcije (nekako po tem vrstnem redu):
1. :) čas, odštevalnik
2. Obvestilo/branje sporočil (SMS, WhatsApp, Messenger...)
3. Plačevanje (nekateri uporabniki so imeli težavo usposobiti to na uri. Meni deluje veš čas tekoče in brez težav)
4. Navigacija (iz Google Maps se zrcali navigacija na uro, tudi iz LocusMap)
5. Pošiljanje lokacije na Glympse (app za sporočanje "kdaj bom prišel na cilj")
6. Črtne kode za razne kartice zvestobe (aplikacija mobile-pocket)
7. Upravljanje Chromecast na TV (upravljam lahko tudi predvajanje na telefonu)
8. Odgovorjanje na sporočila (ampak noben vnos besedila na uri ni uporabniku prijazen: tipkanje po mini tipkovnici ali drsenje/pisanje po zaslonu)
9. Govorni ukaz za Google Assistant (za smart home: vklop/izklop alarma, luči...)

Nekaj časa sem uporabljal tudi za športanje, ampak sem to opustil. Zaradi uporabe vseh funkcij (GPS/lokacija, telefon+prenos podatkov LTE, merjenje utripa, predvajanje glasbe na BT slušalke) sem uro spraznil v 2 urah. :D
Občasno, če grem kam brez telefona, si klice in SMS preusmerim na SIM kartico v uri. Ne bi pa rekel, da je to tako pomembna prednost, da bi se znova odločil za uro s SIM (e-sim) kartico.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Predvsem je vprašanje zakaj bi rabil pametno uro?!;)

Če jo uporabljaš kot tehnološki gadget in nadomestek telefona potem Stratos (Amazifit) pa tudi Samsung nista ravno ok rešitev ker imata zelo omejen nabor appov (zaprt OS). Za tako uporabo bi raje izbral eno od pravih Android (WearOS) ur ker omogočajo precej več v smislu nameščanja custom aplikacij. Je pa po drugi strani res da so šibka točka takih ur precej zmogljivi procesorji ki pokurijo precej energije. Torej filaš vsak dan ali celo večkrat na dan če resno uporabljaš vse te funkcije. Na koncu prideš do tega da je neuporabno.

Na drugi strani imaš sedaj precej zmogljive pametne zapestnice tam do 50EUR ki lahko v večini osnovnih funkcij nadomestijo pametne ure (ura, koledar, alarmi, prikaz obvestil, klicev ipd.). Prednost je da so manjše, bolj ergonomične in imajo daljši čas delovanja.

Vmes med tem imaš potem ure kot je Stratos, ponuja seveda nekaj več, po drugi strani pa tudi prinese večjo ceno pa maso pa slabšo ergonomijo (po domače povedano na koncu boš od take ure uporabljal samo funkcije ki jih ponuja neka pametna zapestnica).

kemarkone77

Pripravnik
3. jun 2011
145
8
18
S tem se kar strinjam, večina funkcij, ki jih ima pametna ura, na koncu ponavadi itak ne uporabljaš :) Ker če bi vse uporabljal ali pa večino funkcij, pol bi moral non stop gledat v uro hehe.....Ta Garmin vivoactive 3 je tudi zanimiva ura, ne zdi se mi tko masivna. Jaz bi rabil predvsem za merjenje utripa, za kolesarjenje, itd.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Je kdo sprobal Huaweijevo GT? Me mika da bi jo nabavil.

Sprobal sem jo samo na predstavitvi... Ima eno veliko prednost pred ostalimi... in sicer ta, da naj bi baterija drzala do 14 dni ... Sicer v realnosti nevem, ce to res drzi... ampak ce drzi pol toliko, je to ze odlicno ... Problem, ki ga vidim, pa je ta, da ima svoj OS in tako zaenkrat sploh nima nobene moznsoti nalaganja dodatnih aplikacij... Ce bi torej rad recimo namestil Stravo za bicikliranje... ne bo slo. Lahko se uporablja samo tisto, kar je ze prednamesceno. Poleg tega tudi kaksno mobilno placevanje odpade ... Sele cez cas bomo videli, ce se bo kaj premaknilo v tej smeri ...

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Zanima me ali kaj uporabljate pametne ure?

Mene vse bolj in bolj mika nakup pametne ure in sicer gledam za Samsung galaxy watch. Ima kdo izkušnje s to uro? Alternativa je Xiaomi amazfit 2, ki je zelo dobro ocenjena med uporabniki in skoraj pol cenejša od Samsunga? Kaj priporočate?

Jaz imam Glaxy Watch in sem zadovoljen. Luneta mi je super, prav tako je uporabljam za sportne aktivnosti. Vsec mi je tudi, ker lahko opravi klic in na hitro odgovorim na sporocila. Za kaj bolj specificnega pa vprasaj. Imam pa tavecji model.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
S tem se kar strinjam, večina funkcij, ki jih ima pametna ura, na koncu ponavadi itak ne uporabljaš :) Ker če bi vse uporabljal ali pa večino funkcij, pol bi moral non stop gledat v uro hehe.....Ta Garmin vivoactive 3 je tudi zanimiva ura, ne zdi se mi tko masivna. Jaz bi rabil predvsem za merjenje utripa, za kolesarjenje, itd.

Najprej si naredi delitev - ali boš imel pametno uro za šport ali za vsesplošne reči.
Za šport ti je top shit "pametna" ura Suunto9. Baterija ti zdrži en teden. Nora zadeva. Vendar! To ni pametna ura v smislu Galaxy Watch. To je čisto drugi nivo ure.

Ja, suunto9 ti javlja ko te kdo kliče, vidiš da je priletel mail itd, - to je pa to. Ne moreš pa nameščati gor aplikacij pa z njo plačevati, telefonirati... njen primarni namen je šport. Tukaj je pa top.

kemarkone77

Pripravnik
3. jun 2011
145
8
18
Najprej si naredi delitev - ali boš imel pametno uro za šport ali za vsesplošne reči.
Za šport ti je top shit "pametna" ura Suunto9. Baterija ti zdrži en teden. Nora zadeva. Vendar! To ni pametna ura v smislu Galaxy Watch. To je čisto drugi nivo ure.

Ja, suunto9 ti javlja ko te kdo kliče, vidiš da je priletel mail itd, - to je pa to. Ne moreš pa nameščati gor aplikacij pa z njo plačevati, telefonirati... njen primarni namen je šport. Tukaj je pa top.

Na koncu sem se odločil za Garmin vivoactive 3. V tej uri sem našel največ funkcij tako za športno, kot tudi za pametno uro. Pa še natančno meri pulz, kar mi je pomembno. Upam, da bom zadovoljen. Nisem je še dobil, jo še čakam. Cena je pa zlata sredina :)

• Všeč mi je
Reactions: Generik

tadeyyy

Zelenc'
18. jan 2009
1
0
1
Odločam se za nakup pametne ure in me zanima v čem je razlika med samsung gear s3 frontier vs galaxy watch?
In pa kako se obnese z ios?

B81

22. jul 2007
36.992
10.530
113
Da ne odpiram nove teme...

Trenutno je že en teden gor Amazfit GTR in je ok, baterija bo zgleda res prek 14 dni zdržala z vklopljenim vsem, kar pač je... utrip meri nonstop, iščem pa eno okroglo cheap uro, ki bi občasno izmerila tudi krvni tlak (malo iz radovednosti, malo zares). Sem videl, da imajo kitajci ohoho ur, ki merijo tudi EKG (ok, to je menda treba z rezervo vzet)...
Je kakšna gearbest, alibaba trgovina, ki ima skladišče v EU, da ne čakam en mesec+ na paket?

10x

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Da ne odpiram nove teme...

Trenutno je že en teden gor Amazfit GTR in je ok, baterija bo zgleda res prek 14 dni zdržala z vklopljenim vsem, kar pač je... utrip meri nonstop, iščem pa eno okroglo cheap uro, ki bi občasno izmerila tudi krvni tlak (malo iz radovednosti, malo zares). Sem videl, da imajo kitajci ohoho ur, ki merijo tudi EKG (ok, to je menda treba z rezervo vzet)...
Je kakšna gearbest, alibaba trgovina, ki ima skladišče v EU, da ne čakam en mesec+ na paket?
10x

Krvni tlak bo malo težka... Sicer je Samsung pred mesecem najavil tole, ampak zadeva ni zanesljiva plus redno jo moraš kalibrirati s klasičnim merilcem pritiska.

Ne vem če so že uspeli kitajci tako hitro skopirati ta koncept :)

B81

22. jul 2007
36.992
10.530
113
Pa tole sem že gledal malo nazaj. Pred nekaj leti sem imel eno noname smart zapestnico in zraven aparat za pritisk merit in oni malo boljši merilec kisika za na prst oximeter (tudi pulz).
Tisti kitajc smartwrist je delal presenetljivo podobno kot oba merilca, tako da nisem vedel, kaj je bolj kitajsko :) Merilec je ne najbolj poceni Braun al kaj že...

No fino bo, ko bo smartwatch zraven utripa merila tudi pritisk. Saj ni neke znanosti menda, tudi ročni merilec si daš na roko.

Evo tole spodaj sem bral, da je za ECG merit celo in da se je treba dotaknit kovinskega dela lunete itd...

1590032722334.png

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
No fino bo, ko bo smartwatch zraven utripa merila tudi pritisk. Saj ni neke znanosti menda, tudi ročni merilec si daš na roko.

Zapestni merilci so precej manj zanesljivi od nadlahtnih. Plus klasični merilci delujejo na povsem drugačen način - manšeta pod pritiskom, kar v pametni uri ne boš videl.

B81

22. jul 2007
36.992
10.530
113
Ja, sem pravkar videl, da te china ecg zadevice so vse fake, edino active watch 2 bi naj dobila update da bi ECG delal, pa se ga menda zdaj ni. Tako da nima smisla res.