DIY pametna hiša software in hardware

ruki33

Pripravnik
30. nov 2016
64
45
18
Mogoče je že bilo, ampak kaj se bolje obnese OpenHab ali HomeAssistant? Pa seveda, da lahko kkaj po svoje "cutomiziraš" s kakšno skripto ipd.

Seveda zadeva mora biti koliko toliko stable, pa da vsak upgrade ni neka nočna mora.
HA pros:
+ širok izbor integracij
+ UI (lovelace aka desktop) je zelo easy tudi za začetnike
+ UI - napredna konstumizacija možna za advanced users
+ UI dober in up-to-date design
+ mobilna aplikacija (android in iOS) - dela zelo hitro in varno, senzorji telefona postanejo entitete v HA (pri OH je možna GPS lokacija preko 3rd party integracije)
+ enostaven za začetnike
+ hiter in enostaven setup
+ redne posodobitve - časih gre razvoj prehitro
+ voice assistant (sploh ne vem kakšna je možnost za VA pri OH razen Rhasspy ali Snips) - HA Voice zna/razume slovensko :)
+ HA community (support) je večji, si upam trditi, da tudi slovenski*. HA Community je sploh nor v zadnjih letih glede integracij, add-onov in frontenda
+ varnost - je opcija pri Nabu Casa naročnini, da imaš zunaji dostop VPN-like, ker če si začetnik ne rabiš skrbet za varnost portov na ruterju
+ na python kodi - meni osebno je to velika prednost

OH pros:
+ old school text config
+ NFC + mobilni telefon deluje super (HA tudi deluje, ampak so potrebni dodatni "koraki")
+ UI za bolj sofisticirane zadeve (za advanced userje)
+ manj požrešen z resoursi (HW)
+ temelji na java kodi - ne vem ali je to prednost ali slabost:)
+ konzervativni pristop pri posodobitvah - po manjših korakih in počasneje, kar je lahko tudi prednost :)

Bottom line - če imaš predzanje in bi rad imel samo osnovne zadeve v domu, je verjetno oboje dobro. Je pa stvar osebnih preferenc, koliko si navajen in pripravljen investirati časa...
Sprobaj oba in poročaj :)

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.231
4.209
113
Sej dobiš BT gateway/hub za pod 10$ in bodo delali BP. Druga stvar je doseg ker si vezan na to BT omrežje.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.231
4.209
113
Te kitajce imaš še v zigbee verziji, ki je pomojem najboljša od vseh opcij (poraba energije, domet, mesh, ...). Je pa wifi najbolj enostavno če že imaš wifi omrežje. Bi se pa tu sam vseeno ustavil in pomislil na varnost, ker v istem wifiju kot imaš ostale naprave imet te kitajce ni ravno "higienično". To več ali manj bazira na ESP88XX (klon) čipih ki so dokaj zmogljive enote in BP se v kodo infiltrira tudi bolj napredne programske funkcije ki jih načeloma na omrežju nočeš imet. (tudi s flashanjem teh naprav na nek opensource SW ne rešiš bazičnega problema, da so ti ESP čipi že HW lahko oporečni)

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

nUUb

Fizikalc
2. jul 2013
793
39
28

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.067
416
83
Te kitajce imaš še v zigbee verziji, ki je pomojem najboljša od vseh opcij (poraba energije, domet, mesh, ...). Je pa wifi najbolj enostavno če že imaš wifi omrežje. Bi se pa tu sam vseeno ustavil in pomislil na varnost, ker v istem wifiju kot imaš ostale naprave imet te kitajce ni ravno "higienično". To več ali manj bazira na ESP88XX (klon) čipih ki so dokaj zmogljive enote in BP se v kodo infiltrira tudi bolj napredne programske funkcije ki jih načeloma na omrežju nočeš imet. (tudi s flashanjem teh naprav na nek opensource SW ne rešiš bazičnega problema, da so ti ESP čipi že HW lahko oporečni)
Se bom navezal na tole in predlagl, da v kolikor vaša mrežna oprema omogoča konfiguracijo VLAN omrežja, da vse IoT naprave povežete v enega, po možnosti pa temu VLAN omrežju tudi onemogočite komunikacijo z zunanjim svetom.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.042
2.960
113
Zakaj bi potem sploh imel temperaturne senzorje?
Mene zanima koliko stopinj imam po prostorih in zunaj na vikendu 25km od doma.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.231
4.209
113
Ja "tapametni" imamo svoj HA server, ki pobira podatke direkt z naprav v ločenem omrežju in ti oz. app na telefonu z njim komunicira oz. gledas stvari preko njega na remote.

Če hočeš lazy rešitev potem je tuya kitajc in smart life app (oz. 1000 rebrandanih verzij tega appa) čisto ok. Se pa moraš zavedat da tist temperaturni senzor ima procesorsko moč da na njem fura botnet omrežje, ki recimo spama maile s tvojega IPja če ne še kaj bolj resnega. Sej 100 miljoni ljudi uproablja tole dejansko je incidentov zelo malo, ampak se dogajajo in se moraš tega zavedat. (pa ajde da temperaturni senzor ni ravno stvar debate ker je pasivna naprava, kakšne kamere, pametne vtičnice ipd. so pa že večji riziko za varnost/zasebnost)

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

sass

Guru
1. sep 2007
5.251
891
113
  • Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj