otroci vidijo, otroci naredijo....

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Nekoč ti bo 5 let star otrok najedal, najedal, najedal in najedal. In to po vseh tvojih filozofskih razlagah. Na koncu samo zato, da bo preveril, do kje lahko gre "preden ata popizdi". Takrat predavaj o avtoriteti.

Še čisto vsak je na koncu doumel, da se s par let starim otrokom ne moreš v nedogled besedno pregovarjati, ker tega otrok pri tej starosti preprosto ne razume.

Sploh pa nenajedaj s temi batinami. Saj se tu ne pogovarjamo o "batinah za zajtrk, kosilo in večerjo". Pogovarjamo se o tem, da otroka usekaš (ali bolj trdo odvečeš na mesto za ohlajanje) ene petkrat v celotnem življenju, ko gre res preko vsake meje in to čisto zanalašč. Ker to je običajno čisto dovolj in več kot odlično vzpostavi sistem spoštovanja in občutek za mejo, ki je pač ne sme prestopit. Ne pa strah.

BTW - Si na dobri poti, da vzgojiš psihiča.
smirk-1.gif

Enega celo osebno poznam - danes vsakega pol leta dela samomor, ker ne šteka in ne šteka, da družba ni tako neskončno fer, kot ga je mamica v neskončni ljubezni navajala doma. Spoznanje je pač prišlo šele takrat, ko je začel delati šiht. Prej je mamica (in naš zafuran Gabrovski sistem) vztrajal na neskončnem fairnessu in opravičevanju ter ujčkanju....

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Nekoč ti bo 5 let star otrok najedal, najedal, najedal in najedal. In to po vseh tvojih filozofskih razlagah. Na koncu samo zato, da bo preveril, do kje lahko gre "preden ata popizdi". Takrat predavaj o avtoriteti.

Še čisto vsak je na koncu doumel, da se s par let starim otrokom ne moreš v nedogled besedno pregovarjati, ker tega otrok pri tej starosti preprosto ne razume.

Sploh pa nenajedaj s temi batinami. Saj se tu ne pogovarjamo o "batinah za zajtrk, kosilo in večerjo". Pogovarjamo se o tem, da otroka usekaš (ali bolj trdo odvečeš na mesto za ohlajanje) ene petkrat v celotnem življenju, ko gre res preko vsake meje in to čisto zanalašč. Ker to je običajno čisto dovolj in več kot odlično vzpostavi sistem spoštovanja in občutek za mejo, ki je pač ne sme prestopit. Ne pa strah.

smirk-1.gif

Enega celo osebno poznam - danes vsakega pol leta dela samomor, ker ne šteka in ne šteka, da družba ni tako neskončno fer, kot ga je mamica v neskončni ljubezni navajala doma. Spoznanje je pač prišlo šele takrat, ko je začel delati šiht. Prej je mamica (in naš zafuran Gabrovski sistem) vztrajal na neskončnem fairnessu in opravičevanju ter ujčkanju....

Uff, brca v temo! Imaš sploh otroka ali teoretiziraš?

Jaz imam otroka, imam izkušnje in tudi imam avtoriteto. Veliko večjo kot marsikdo, ki ga poznam. Pa nisem tega dosegel z mlatenjem ali neskončnim pregovarjanjem. Če bi imela otroka, bi vedela, da obstajajo tudi drugi načini.
smirk-1.gif

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.538
1.241
113
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

smirk-1.gif

Uff, brca v temo! Imaš sploh otroka ali teoretiziraš?

Jaz imam otroka, imam izkušnje in tudi imam avtoriteto. Veliko večjo kot marsikdo, ki ga poznam. Pa nisem tega dosegel z mlatenjem ali neskončnim pregovarjanjem. Če bi imela otroka, bi vedela, da obstajajo tudi drugi načini.
smirk-1.gif

to vsi mislijo da imajo.... resnica pa je drugje!

ko boš enkrat vgojiteljica ali učiteljica POTEM govori o avtoritetah... tudi tam vsi starši moji mami govorijo da imajo popolno avtoriteto.... je v lastnih zamazanih očeh, pet metrov od hiše se pa prvi sosedi križajo
rolleyes-1.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Nisem napisal "mislim, da imam" ampak "imam" kar je velika razlika
smirk-1.gif

Sicer pa slutim kam gre ta tema in se zato zaenkrat poslavljam!

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.538
1.241
113
seveda da imaš..... saj vsi imajo. noben starš še ni rekel da nima avtoritete nad lastnim otrokom. ali si že koga slišal to rečt?

Nazadnje urejeno:

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Ja, kar naprej poslušam "ne vem, kaj je z mojim otrokom, nič ne uboga", "ne vem kaj naj naredim"... in kar naprej videvam kakšne scene zganjajo otroci. Potem pa nekaj časa grožnje, pa bonbon, pa spet grožnje pa prošnje...

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Dokler ti svojega otroka tepeš, je ok. Ko ga začnejo drugi, ker ga ti nisi - takrat je problem (za otroka, ne zate).
Pod "ti tepeš" ne mislim na gobec pa kick shit out of him, ampak kakšna vzgojna včasih okol ušes, ko lepa beseda več ne zaleže.
Ker, ko bo vrstniku ali celo kakemu starejšemu najedal tako, kot tebi doma (tu ne mislim nate osebno), ga ne bo samo z 10% okol ušes malo bolj trdo pobožal...

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

QFT!
Ko omeniš da boš svojega mulca usekal če bo prestopil vse meje, pa ponavadi ženske čist popizdijo, češ, mojega otroka pa noben ne bo usekal...svašta!
bonk.gif

In pol se pejd avtoriteto in vzgojo
crazy1.gif

Če se ta stara dva ne morta zmenit kaj in kako, le kako to vpliva na otroka?! Fotr bi mulca čez kolen posadu, mat pa fotru najeda in zagovarja mulca...le kaj naj si mulc misli ob tem? "Uf, fino, mami me brani...pol bo itak neki bluzila da to ni prav, ampak takrat je itak ne bom poslušu"
bonk.gif

kje so tisti cajti ko je mel fotr zadnjo besedo? Se spomnim ko smo delal pizd.arije je mat sam rekla: "bom fotru povedala"..pa je blo konc vse "zabave". smo takoj vedli, da, če bo fotr to zvedu, da bo znoru in da bomo fejst fasal. In to je blo to. Magična beseda: bom fotru povedala. Kjerkoli, kadarkoli, zmeri je delovala. Pa me je sam enkrat v življenju useku, pa je blo zadost za vedno.

Nazadnje urejeno:

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
KSZ

Jaz svojo tamalo posljem v sobo za kazen, ne zapiram vrat ali kaj, samo recem da naj premisli kaj je naredila pa k bo pridna naj pride nazaj. Potem se malo zjoka, gre v sobo za 5min pa pride nazaj in ne tezi vec. Vcasih res vcasih dobi kaksno po ritki (mogoce 3x v 3 letih).
Pa je pri meni ful pridna, res uboga pa vse, pri ostalih je pa ko hudic nic ne uboga pa razmetava nonstop pa take.

LP

volk_S

Pripravnik
17. avg 2007
759
0
16
44
Ena stvar, ki bi jo omenil, čeprav sam nimam otrok...
rolleyes-1.gif
) ga morš obravnavat kot individuuma, če seveda ima to zasnovo individuuma. Kako se opazi individuum? Enostavno. Ne obnaša se kot večina ovac.

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Dobro povedano. Vzgoja otrok je na grobo neka splošna, je pa potrebno za vsakega posameznika uporabit še različne metode, ki jih dobri starši hitro pogruntajo.Slabi starši pa nikoli, ker se otroku ne posvetijo dovolj.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik volk_S pravi:
Ena stvar, ki bi jo omenil, čeprav sam nimam otrok...
rolleyes-1.gif
) ga morš obravnavat kot individuuma, če seveda ima to zasnovo individuuma. Kako se opazi individuum? Enostavno. Ne obnaša se kot večina ovac.

Drži, da niso vsi otroci enaki, ampak za vse velja, da v mlajših letih neprestano preskušajo meje.

Bistvo kolikor toliko solidne vzgoje so enaka merila matere in očeta. Če se starša med seboj ne znata zmeniti kje so meje, ne pomaga ne permisivna ne represivna vzgoja.
Ko so merila enkrat dogovorjena, se jih je treba samo čimbolj dosledno držat - prekoračitev za seboj nosi posledice, po potrebi tudi kakšno vzgojno.

@kozarec: dobra teza o otrokocentričnosti! Kot družba smo bolni - iz starševstva delamo znanost, iz nosečnosti bolezen

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Pred dolgimi leti sem bila vodnica na taborjenju. 10 dni sem skrbela za skupino desetih škratov starih 9 ali 10 let. Za vikend so prišli na obisk starši in ena od mam se oglasi pri meni, češ zakaj pa njihovo dete nima pospravljenega šotora in da ima vse cunje razmetane. Pa sem ji samo rekla, da če ga doma niso naučili reda ga tud jaz ne morem tu v enem tednu. Se je sam na petah obrnila in odšla.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
zmaga.gif
:

Je pa škoda, da se ponavadi ne (zna) oglasi(ti) še tistih 5 mam, ki so padle na rit, kako njihov škrat to drugje zmore, doma pa ne...
tongue-1.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:

kje so tisti cajti ko je mel fotr zadnjo besedo? Se spomnim ko smo delal pizd.arije je mat sam rekla: "bom fotru povedala"..pa je blo konc vse "zabave". smo takoj vedli, da, če bo fotr to zvedu, da bo znoru in da bomo fejst fasal. In to je blo to. .

To je dober sistem in ce si se hotu resit executorja si se moral odolziti mami.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
355
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Sem proti fizičnemu kaznovanju otrok. So tudi druge, bolj učinkovite, rešitve kot je fizično nasilje le malo bolj se je treba potrudit! Sploh pa ne vem zakaj bi moral imeti otrok strah pred starejšimi?!? Spoštovanje že, vendar ne na podlagi batin.
Teoretično (in za nekatere tudi praktično
uf-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
a) Plešeš okoli njega in mu na dolgo in široko filozofsko utemeljuješ, zakaj to vedenje ni primerno (narod pa izgublja živce)
b) daš, kar zahteva (mulo pa za foro doda še par zahtev)
c) zagrabiš ga za roko in brez besed zvlečeš s ceste (btk, da te zaradi tega gleda cela vas), saj si se z njim že enkrat menil, da tako obnašanje ni zaželjeno (ajs, fizično nasilje)
d) drugo (opis zaželjen)

grims-1.gif

(itak ni dileme, da imajo alterjevsi starši že iz plenic vzgojene otroke, ki jih nikoli niso izsiljevali
smirk-1.gif
)