Oteženo dihanje-help

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Vpisi v google "drustvo DAM".

Gres k osebnemu zdravniku, tam ti bodo itak posneli EKG pa verjetno bos vsaj PEF pihnil (pljucna kapaciteta) alpa spirometrijo, potem bo ze veliko jasnega.

LP

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
nahrung002.gif

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Meni se to dogaja vedno v stresnem obdobju. Pomagajo mi globoki vdihi v pljuča skozi nos in izdihi skozi usta.

Sicer pa pojdi k osebnemu zdravniku, pa boste potem videli, v čemu je vzrok.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik SpidiGonzalez pravi:
OK situacija je taka: od nekdaj imam par kil preveč, malo trebuh in to, sem bolj omara kot debel. Zadnje mesece sem se res zelo malo ukvarjal s kakšno fizično aktivnostjo, telovadba 0, šport 0, dobesedno samo sedel (učenje), spal in jedel. OK to da nimam kondicije vem, zdaj sem začel kak teden nazaj se malo razgibavat...uteži, tek, bicikel, delo okrog bajte...
OK in moj problem...sicer upam da bom znal opisat ampak bom probal: vsak dan, ponavadi je zvečer in popoldne najhuje, težko diham. Ko se hočem oddahniti, imam občutek da tik preden raztegnem pljuča na maximum, se zadeva ustavi in moram zrak dat ven in še enkrat probat. Ko mi rata se normalno oddahniti mi prav odleže. In to da moram globoko zajeti zrak (oddahniti se) se zgodi parkrat na minuto (kar ni normalno), kot da bi ko normalno diham dobil premalo zraka, zato se moram potem oddahniti ampak ne gre. Občutek imam kot da bi tisti zrak šel v nič.
confused-1.gif

Jaz ne vem kako bi še opisal upam da ste me razumeli. Pa to se dogaja tudi če samo hodim zunaj ali pa stojim. Včasih tudi ko samo sedim pri miru, torej brez kakršnega koli fizičnega napora.
OK kadim tudi, ampak izredno malo, 5-6 čikov na dan, kar mislim da ni ravno razlog, vem pa da pomaga sigurno ne.
crazy1.gif

Kaj bi to bilo in kaj naj naredim? Začnem na polno telovadit in kakšne dihalne vaje?

Hvala vsem za pomoč.
zmaga.gif

Stres. Sem imel podobne težave, pa minejo same od sebe. Pri meni sicer tako, da so prišle druge, ampak vseeno.
smile-1.gif
Da boš ziher, opravi preiskave, ampak pomoje fizično ni nič narobe s tabo. Priporočam http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Linden, tabletam se pa raje ogni.

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Se strinjam, da je to stres. Mine, ko odpraviš vzroke stresa. Tablete so res skrajni izhod v sili, raje poišči pravi način, kako se postaviti stresu po robu in to strategijo uporabi vsakič, kot pa da posegaš po tabletah. Enim paše dobra (!) družba, drugim seks, tretjim rekreacija, četrtim pa dobra knjiga. Glavno, da je odklop!
Pa veliko uspeha
zmaga.gif
.

PNG

Fizikalc
24. jul 2007
1.109
5
38
papua nova gvineja :)
meni se je tudi to včasih dogajalo, ampak sem to pripisovala predvsem čikom-se je pa to res ponavadi dogajalo v izpitnem obdobju, ko si že itak živčen, pa še kadiš tok več. Odkar se redno rekreiram, s tem nimam težav. Sem pa težave probala omiliti s pravilnim dihanjem-da počasi vdihuješ in vdihneš kolikor se da in potem počasi izdihuješ.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Se še kdo bori s tem...
smile-1.gif

Prekomerna telesna teža, nobene telesne aktivnost, praviš da se učiš samo; torej še zategnjeno mišičevje, pa še čiki...
Vsaj za pol ure na dan pojdi na sprehod, boš videl da bo bolje...
Pa za odpravo zategnjenosti si privošči bovnovo masažo. Osebno sem se spraviil vsak dan za 30 minut na sobno kolo, pa je zadeva precej boljša...

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
V četrtek grem h dohtarci pa bomo vidli kaj bo. Čeprav zadnje par dni vse bolj sumim kako alergijo ker:

1. Dopoldne je v redu ko sem doma
2. Ko grem ven me zvije, čez dan manj, zvečer več
3. Najhuje je vedno zvečer ko grem psa na sprehod peljat
4. Nos imam zamašen že 3 tedne, ne da mi teče ampak prav zamašen, kot ko si bolan, dam kapljice in mi je 80% lažje

Alergija? Živci? Srce? Mešanica vsega?
bonk.gif

Hvala vsem še enkrat

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Je možno, ampak kadim res izjemno malo, par čikov na dan (ca. 5). Sem pa včasih več pa ni blo teh problemov.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Jaz sem hotel enkrat k otorinolaringoloblabla... ker imam obcasno zamasen nos (sinuse) pa je rekla da dokler kadim me sploh ne misli gledat
confused-1.gif

Rekla naj si samo z eno morsko vodo izpiram nos. Ampak se mi neda tko da verjetno je to res zaradi cigaret. Pri alergijah imas nahod - tekoce
grin1.gif

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Citat:
OK situacija je taka: od nekdaj imam par kil preveč, malo trebuh in to, sem bolj omara kot debel. Zadnje mesece sem se res zelo malo ukvarjal s kakšno fizično aktivnostjo, telovadba 0, šport 0, dobesedno samo sedel (učenje), spal in jedel. OK to da nimam kondicije vem, zdaj sem začel kak teden nazaj se malo razgibavat...uteži, tek, bicikel, delo okrog bajte...
OK in moj problem...sicer upam da bom znal opisat ampak bom probal: vsak dan, ponavadi je zvečer in popoldne najhuje, težko diham. Ko se hočem oddahniti, imam občutek da tik preden raztegnem pljuča na maximum, se zadeva ustavi in moram zrak dat ven in še enkrat probat. Ko mi rata se normalno oddahniti mi prav odleže. In to da moram globoko zajeti zrak (oddahniti se) se zgodi parkrat na minuto (kar ni normalno), kot da bi ko normalno diham dobil premalo zraka, zato se moram potem oddahniti ampak ne gre. Občutek imam kot da bi tisti zrak šel v nič.
confused-1.gif

Jaz ne vem kako bi še opisal upam da ste me razumeli. Pa to se dogaja tudi če samo hodim zunaj ali pa stojim. Včasih tudi ko samo sedim pri miru, torej brez kakršnega koli fizičnega napora.
OK kadim tudi, ampak izredno malo, 5-6 čikov na dan, kar mislim da ni ravno razlog, vem pa da pomaga sigurno ne.
crazy1.gif

Kaj bi to bilo in kaj naj naredim? Začnem na polno telovadit in kakšne dihalne vaje?

Hvala vsem za pomoč.
zmaga.gif

1) Kok si star?
2)Koliko si psihofizično obremenjen trenutno več kot običajno?
3)Koliko poješ zdrave hrane?
4)Kdaj boš shujšal?
5) Ima kdo doma težave s ščitnico?
6) Kdaj si kaj nazadnje naredil zase?
7) Ima kdo asthmo v familji?

K osebnemu zdravniku:
a)Ni nič, treba se sprostitpa zdravo začet živet in nareit kaj zase.
b)Psiholog na klepet ampak to najbrž ni.
c)IPP (Internist) da se spelje diagnostila če bi bila kaka frka.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Citat:
Uporabnik testni_voznik pravi:
Citat:
confused-1.gif

crazy1.gif

Hvala vsem za pomoč.
zmaga.gif

1) Kok si star?
2)Koliko si psihofizično obremenjen trenutno več kot običajno?
3)Koliko poješ zdrave hrane?
4)Kdaj boš shujšal?
5) Ima kdo doma težave s ščitnico?
6) Kdaj si kaj nazadnje naredil zase?
7) Ima kdo asthmo v familji?

K osebnemu zdravniku:
a)Ni nič, treba se sprostitpa zdravo začet živet in nareit kaj zase.
b)Psiholog na klepet ampak to najbrž ni.
c)IPP (Internist) da se spelje diagnostila če bi bila kaka frka.

1. 25
2. Maj + študent = not good
smirk-1.gif

3. Zelo malo, kako solato na dan, ostalo normalna hrana (šnicli, špageti, krompir...)
4. Težko vprašanje.
redface-1.gif
Vsekakor delam na tem v zadnjih 14 dni...
5. Ne da bi vedel
6. Danes trebušnjaki in kratek tek
7. Ne da bi vedel

Saj pravim, sam imam že celo življenje manjše težave s srcem in sicer 1x na leto (recimo) mi začne nenormalno hitro biti ampak je potem čez kake 30min, 1 huro kar na enkrat OK. Sem bil zaradi tega enkrat na urgenci ker mi čez 2 ure ni blo bolje in so me že žile začele na zapestju bolet. Bije mi tko da se cel premikam ko sem pri miru, ene 300 pulsa pomojem. Ampak kot pravim to je zelo redko, 1x na leto recimo se mi zgodi. Sem bil že na EKG in je bilo OK, morda minimalna aritmija ampak to je blo 2 dni pred zadnjim kolokvijem tko da...
smirk-1.gif

Recimo predvčerajšnjim me ni nič dušilo, ne duha ne sluha, včeraj zvečer me je ful, sem si dal potem kapljice v nos (benil) in je blo 50% bolje. Danes spet ne duha ne sluha.
confused-1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ma to mas vse v glavi ce se mene vprasa. Pa 300 pulza se nikoli nisi videl - to govorim zato da nebos tega okrog razlagal hehe
tongue-1.gif

Jaz ti predlagam da se nasocis pri psihiatru (preko osebnega zdravnika z napotnico), kjer bos izvedel vse te sprostitvene vaje pa nevem kaj se imajo. Uglavnem te naucijo kako se sprostiti ko si pod stresom. Žile na zapestju te pa lahko bolijo zaradi hiperventilacije - prevec dihas ko te je strah.

Priporocam ti pa, da se cimprej spravis te zadeve urejati, ker bo vedno huje z tem!!!

LP

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Podatki ki si jih navedel so bolj skopi. Stres pred izpiti je povsem postranska zadeva.

Spravi se na pregled, napotitev v krvni laboratorij nebi škodil (komplet.krvna slika + hormoni ščitnice) Če pa je tvoj BMI bolj "slab" pa seveda maščobe v krvi.

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.696
559
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
Jaz pa mislim, da je za tvoje tezave v veliki meri kriv tudi Sumaher,
v vseh letih njegovega nastopanja ti je pomoje pozru use zivce
pomoje ga se zdaj sanjas

uzem vse bol na flegma pabo

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Obujam staro temo, se opravičujem.
smirk-1.gif
Sem opazil da je zadnje tri tedne še posebej hudo (pač izpitno obdobje verjetno). In opazil sem tudi da je čez cel dan približno konstantno. Torej recimo diham minuto-dve normalno, nakar se "moram oddahnit", in ko vdihnem imam občutek kot da me celoten prsni koš "bremza" pri tem, kot da pljuč nebi mogel "razpreti" kot je treba. In potem itak zrak ven ter ponovi vajo dokler ne "rata". Potem je spet recimo minuto-dve OK.
Sem pa tudi opazil da ko sem za PCjem in če gledam TV je veliko bolje kot če hodim okrog ali na veliko govorim z nekom, takrat je najslabše. Verjetno me PC in TV "sprošča" al kaj da je takrat bolje?
Kaj vi mislite? Lahko črtam pljuča in grlo/sapnik?
Verjetno bo res stres kot ste že rekli. Bom zdaj prav počakal malo, da mine kakih 14 dni zdaj ko bo bolj "stress free" obdobje pa da vidim če bo bolje.

PS: Sem za 3 tedne popolnoma nehal kadit ravno zaradi tega da vidim če bo bolje (drugače sem tudi minimalno kadil ca. 5 čikov/dan) pa ni bilo nič bolje, mogoče še slabše.
bonk.gif

PPS: Smotano mi je najbolj ko jem, ko moram sredi prežvekovanja odpret usta in "lovit zrak"
bonk.gif

Nazadnje urejeno: