Oteženo dihanje-help

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
OK situacija je taka: od nekdaj imam par kil preveč, malo trebuh in to, sem bolj omara kot debel. Zadnje mesece sem se res zelo malo ukvarjal s kakšno fizično aktivnostjo, telovadba 0, šport 0, dobesedno samo sedel (učenje), spal in jedel. OK to da nimam kondicije vem, zdaj sem začel kak teden nazaj se malo razgibavat...uteži, tek, bicikel, delo okrog bajte...
OK in moj problem...sicer upam da bom znal opisat ampak bom probal: vsak dan, ponavadi je zvečer in popoldne najhuje, težko diham. Ko se hočem oddahniti, imam občutek da tik preden raztegnem pljuča na maximum, se zadeva ustavi in moram zrak dat ven in še enkrat probat. Ko mi rata se normalno oddahniti mi prav odleže. In to da moram globoko zajeti zrak (oddahniti se) se zgodi parkrat na minuto (kar ni normalno), kot da bi ko normalno diham dobil premalo zraka, zato se moram potem oddahniti ampak ne gre. Občutek imam kot da bi tisti zrak šel v nič.
confused-1.gif

Jaz ne vem kako bi še opisal upam da ste me razumeli. Pa to se dogaja tudi če samo hodim zunaj ali pa stojim. Včasih tudi ko samo sedim pri miru, torej brez kakršnega koli fizičnega napora.
OK kadim tudi, ampak izredno malo, 5-6 čikov na dan, kar mislim da ni ravno razlog, vem pa da pomaga sigurno ne.
crazy1.gif

Kaj bi to bilo in kaj naj naredim? Začnem na polno telovadit in kakšne dihalne vaje?

Hvala vsem za pomoč.
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Si mogoče alergičen na cvetni prah?
Če ne, so lahko tudi težave s srcem. Na tvojem mestu bi šel k zdravniku ASAP, na EKG in kolo.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Kaj pa bi lahko bilo? S srcem sem mel včasih težave da mi je začelo za kake pol ure,uro nenormalno hitro biti. Potem se je umirilo. Te se mi je zgodilo parkrat v življenju.

Nazadnje urejeno:

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
En žlahtnik je bil 14 dni na Golniku zaradi podobnih simptomov, diagnoza je bila nekakšna hiperventilacija (tako nekako, nisem dohtar in ne vem točno), vzrok pa konstanten stres.
K dohtarju pojdi čimprej, pa naj ta na aparature priključijo.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
A čem it h osebni zdravnici al direkt h pulmologu? Al kam drugam? Privat? Če pozna kdo koga oz. kam it naj prosim napiše.

Hvala vsem za odgovore.

p.s.: Pa so ga potem uštimali (žlahtnika)?

Nazadnje urejeno:

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik SpidiGonzalez pravi:
Kaj pa bi lahko bilo? S srcem sem mel včasih težave da mi je začelo za kake pol ure,uro nenormalno hitro biti. Potem se je umirilo. Te se mi je zgodilo parkrat v življenju.

Osebni zdravnik - napotnica psihiater. Pa ne hecam se. Kot lahko ugotovim iz tvojega pisanja (tudi hitro bitje srca) je psihicne narave. Verjetno imas anksiozne motnje ali kaj takega - neutemeljeni strahovi, panika, lazni obcutki.... Je pa to cimprej za urediti, ker je ponavadi vedno huje.
Pri psihiatru lahko dobis tablete ali pa samo pogovor ki zelo veliko pomaga.

Lahko pa da se motim, ampak bolje moja "diagnoza" kot pa kaksna astma in to
tongue-1.gif
Ampak pri astmi tezko dihas, pri srcu si zadihan pa nimas kisika, tako da gre verjetno za "glavo".

LP

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Verjetno te tako skrbi tvoja "postava" in se kaksne malenkosti (verjetno studij, denar...) take stvari pridejo iz tega. Na golniku nimas kaj delati, najprej k svojemu zdravniku.

LP

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Ma, žlahtnik je že drug dan težil, da hoče domu.
grin1.gif

V bolnici je bil samo zato, da se je malo umiril, spočil in je stres pojenjal (je privatnik in ravno takrat je imel poleg posla še vsaj tri druge velike skrbi).
Moja osebna zdravnica ima v ordinaciji in EKG in spiro...nekaj. Tko da za začetek je pomojem dost it k svojem zdravniku. Če imaš pa hude težave, pa ne odlašaj in pojdi na urgenco.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Zna bit ja, sem še kar tak živčen in zaskrbljen tip človeka ki ga skrbi vsaka malenkost, na katero se 95% požvižga.
bonk.gif
A pol misliš da bo treba se mal umirit pa kake vaje za sprostitev delat? Torej naj grem najprej h osebnemu zdravniku?
Morda grem lahko tudi direkt h pulmologu? A čem it privat? Pozna kdo kakega v LJ in koliko to stane če grem privat? Al je bolje it v zdravstveni?

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Pa hudo ni, samo pač moteče ko se z nekom pogovarjaš in ne moreš se oddahnit in vsake 10 sekund zajemam zrak. Občutek je kot sa se napolni samo vrhnji del pljuč, spodnji pa kot da je "zamašen".
bonk.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
MORAS k OSEBNEMU ZDRAVNIKU!!!!!!!

Tam dobis napotnico za psihiatra ker pulmologa nerabis - imas psihicne tezave!!!

Malo si preberi forum DAM a kaj je ze, bos vse nasel o sebi kar rabis
wink-1.gif
Tam so ljudje z takimi tezavami.

LP

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Mogoče bi bilo za začetek še najbolš, da se jutri zjutraj napokaš v avto, vzameš 50€, mobitel pustiš doma in se zategneš do Bohinjskega jezera. Tam parkiraj pri hotelu, pojdi do slapa Savice, dol se vsedi za pol ure, potem pa nadaljuj pot dol do Ribčevega laza, pa po severni strani Bohinjskega jezera prek mostu do kake restavracije, kjer se fino podpreš s kakim priljubljenim kosilom, potem pa spet lagano ob jezeru do avta. Vmes poslušaj ptičke, ki se ravno s polno paro ženijo, žuborenje vode pod mostom, poslušaj in poskusi ujeti s pogledom pljusk postrvi, ki skoæi iz jezera za nad gladino letečo mušico in opazuj brsteče svetlozelene nastavke bukovih vejic... Ma to je vredno več kot sto dohtarjev in EKG.jev.
Pa SAM pojdi - za duševni mir v naravi doseči ne rabiš motečih elementov. En dan bodo že zdržali brez tebe.
smile-1.gif

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Kater forum to misliš? Kaj pa naj rečem osebni zdravnici (poleg tega kar sem vam povedal)? Če me bo hotela dat k pulmologu pač grem? A se dolgo čaka za pulmologa? Kje sploh je?

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik SpidiGonzalez pravi:
Kater forum to misliš? Kaj pa naj rečem osebni zdravnici (poleg tega kar sem vam povedal)? Če me bo hotela dat k pulmologu pač grem? A se dolgo čaka za pulmologa? Kje sploh je?

Tvoj zdravnik te bo pregledal in po potrebi napotil k komerkoli že bo presodil da je potrebno. Tvoja naloga je da čimbolj odkrito razložiš tvoj problem. Mogoče ima celo v ordinaciji priročni spirometer za hitro oceno.