Pozdravljeni,
do sedaj sem pivo varil na BIAB način. Ugotovil sem, da je ta metoda dokaj mučna, sploh, če želiš narediti večje batche (40 l +) pa pri teh količinah se že začne borba z izkoristkom, vsaj v mojem BIAB primeru. Je res, da je pri meni kar veliko improvizacije, vendar pa je to verjetno pri vseh domačih pivovarjih. Zanimajo me predlogi za pehod na all grain.
Imam 50 l lonec za kuhanje, imam bakren hladilnik (wort chiller), ki odlično opravlja svoje delo. Zdaj pa me zanima predvsem kako naj si naredim mash tun. Ali naj vzamem kar eno hladilno torbo? Če ja, potem me zanima katero priporočate. Prav tako me zanima kaj bi potem rabil za gretje vode za izpiranje? Ali bi bilo dobro, če bi imel trinivojski sistem, podoben kot tisti, ki ga najdem na pivopisovi strani ali imate kako alternativo?
Najbolj pa me zanima kako bi naredili tisti filter za dry hopping, ki smo ga v temi o dry hoppingu že omenjali? Podoben ali isti filter bi potem uporabil tudi med kuhanjem. Vrečke se mi ne dopadejo, ker se mi zdi, da je izkoristek hmelja veliko slabši. Če bi uporabil večji filter, v katerm lahko hmelj dokaj prosto plava, bi bil izkoristek verjetno podoben kot če hmelj vržemo direktno v lonec kjer se pivina kuha?
Najlepša hvala za pomoč. Vem, da je to že napisano, pa je vendar vse skupaj dokaj razmetano. Morda bi bilo dobro ta opis dati v posebno podtemo teme sam svoj pivovar.