Oprema

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Kje ste kupili cevi za pipe? Razni Merkurji, Bauhausi, obiji... imajo samo navadne cevi, ki so s "pretankimi stenami"....

Je kak zastopnik ali serviser za gost. opremo na Stajerskem ali v blizini, ki ima na zalogi tak material? ;-)
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Ker imam nov lonec me zanima, s čem ste si označili litražo na notranji strani (če jo sploh imate označeno, meni se zdi kar nujno)? Alkoholni flomaster bo verjetno po prvem kuhanju šel dol, ali ne?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Za količino vzameš meter in zraven gledaš tabelo pretvorbe cm->l oz. neko palico (lahko tudi kuhalnico) in na njej označiš litražo glede na nivo.

Oznake v loncu so uporabne samo ko vlivaš noter vodo, pa še tisto je bolj praktično merit v vedrih in potem vlivat v lonec. Ko se pivo kuha oz. vre ob robu zelo težko zadaneš pravi nivo, enako je problem pri temnih pivih (pa tudi ostalih) ker se ti bo naredila oborina na oznakah pod nivojem piva pa itak ne boš videl.

Alternativa je vgradnja t.i. "sightglassa", če imaš že pivo/navoj dobiš tudi take ki imajo spojni kos za vmes med pipo in lonec:
sgweldlesstherm12-500x500.jpg
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik cynicaal pravi:
Ker imam nov lonec me zanima, s čem ste si označili litražo na notranji strani (če jo sploh imate označeno, meni se zdi kar nujno)? Alkoholni flomaster bo verjetno po prvem kuhanju šel dol, ali ne?

Jaz imam zareze na kuhalnici...
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Zvrtal luknjo, dal navarit mufo, na zunanjo stran dal 90° koleno, noter reducir, ki ima premer silikonske cevi. Iz alu (lahko bakrene) sem po dolzini naredil z flexom zarezo. Silikonsko cev dal gor na koleno in s spojko pritrdil, preko pa "oblekel" z cevjo. Potem sem vlival noter vodo in delal crtice na zunanji strani kotla. In si tako naredil sightglass.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ko že ravno omenjaš: kje se da dobiti cevi za vročo vodo oz. silikonske cevi? ALi so samo prozorne, ali je tudi kakšna barvna ...

Torej cevi, ki ohranjajo lastnosti do 100 stC .... PVC in Gardena cevi niso ravno to ...
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Internet.
Pri nas sem jih iskal kar nekaj časa, pa so bolane cene. Vbistvu normalne silikonske ne dobiš nikjer, vse kar je je nekaj za farmacijsko industrijo itd....in je cena od 50€ gor, na meter seveda.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Torej cevi, ki ohranjajo lastnosti do 100 stC .... PVC in Gardena cevi niso ravno to ...

PVC (polivinilklorid) so obstojne do nekje 65C pa še tu postanejo zelo mehke tako da niso primerne za delo. Nad temi temperaturami tvegaš sproščanje klora v ozračje in v pivo kar je NEVARNO.

Dobi se C-PVC ki so obstojne nekje do 95C, te bi šle za silo skozi ampak jih pri nas nisem dobil.

Sam kupujem silikonske cevi preko ebaya ... silikonske cevi imajo obupno mehkobo tako da se splača vzet najdebelejše kar jih najdeš, je pa cena $$$. Dobi se tudi obarvane čeprav so za food grade ponavadi iz higienskih razlogov prozorne (mlečne).

Prednost silikona je da je obstojen do 200C in ga mirne duše daš sterilizriat v ekonom lonec ali pa v pečico, za silo je ok tudi navadno kuhanje v vreli vodi.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Pozdravljeni,
do sedaj sem pivo varil na BIAB način. Ugotovil sem, da je ta metoda dokaj mučna, sploh, če želiš narediti večje batche (40 l +) pa pri teh količinah se že začne borba z izkoristkom, vsaj v mojem BIAB primeru. Je res, da je pri meni kar veliko improvizacije, vendar pa je to verjetno pri vseh domačih pivovarjih. Zanimajo me predlogi za pehod na all grain.

Imam 50 l lonec za kuhanje, imam bakren hladilnik (wort chiller), ki odlično opravlja svoje delo. Zdaj pa me zanima predvsem kako naj si naredim mash tun. Ali naj vzamem kar eno hladilno torbo? Če ja, potem me zanima katero priporočate. Prav tako me zanima kaj bi potem rabil za gretje vode za izpiranje? Ali bi bilo dobro, če bi imel trinivojski sistem, podoben kot tisti, ki ga najdem na pivopisovi strani ali imate kako alternativo?

Najbolj pa me zanima kako bi naredili tisti filter za dry hopping, ki smo ga v temi o dry hoppingu že omenjali? Podoben ali isti filter bi potem uporabil tudi med kuhanjem. Vrečke se mi ne dopadejo, ker se mi zdi, da je izkoristek hmelja veliko slabši. Če bi uporabil večji filter, v katerm lahko hmelj dokaj prosto plava, bi bil izkoristek verjetno podoben kot če hmelj vržemo direktno v lonec kjer se pivina kuha?

Najlepša hvala za pomoč. Vem, da je to že napisano, pa je vendar vse skupaj dokaj razmetano. Morda bi bilo dobro ta opis dati v posebno podtemo teme sam svoj pivovar.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Najbolj enostavna opcija je BIAB ali pa all-in-one (braumaister, grainfather) sistem kjer rabiš samo en lonec. Kot si ugotovil je problem pri večjih količinah ker je tak sistem težko nadzirat in z njim manipulirat.

Druga opcija je ločen drozgalnik in pa kotel za gretje vode, ki je hkrati tudi kotel za kuhanje. Vmesno izpiranje sladice izvajaš v ločeno posodo ki je lahko (so lahko) kar navadna vedra ali pa kaj podobnega. Torej vodo za drozganje segreješ v loncu za kuhanje, jo daš v pasivni drozgalnik (hladilna torba) in potem iz tega vodo izpiraš v neko vmesno posodo oz. če bi delal "no sparge" metodo (vso vodo in vso zrnje daš v drozgalnik) lahko kar dirketno v lonec za kuhanje.

Tretja opcija je dodaten ločen loenc za segrevanje mash in sparge vode, v tem primeru je sistem enako kot pri drugi opciji samo da se sladico iz drozgalnika pretaka direktno v lonec za kuhanje.

Pri 50l sistemih lahko še vedno delaš vse na roke tako da ne rabiš črpalk ali pa gravitacije, lahko pa jasno postaviš tudi gravitacijski sistem. Mogoče za začetek predlagam da si zrihtaš rešitev pod točko 2., torej lonec že imaš in rabiš samo drozgalnik ter kakšno dodatno vedro.

Glede hmeljenja imaš opcijo pri kuhanju da uporabiš "hop spider", če imaš že vrečo za BIAB jo porabi potem za hmeljenje, recimo nekaj takega:
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Najlepša hvala za hiter in uporaben odgovor! Morda še kaka ideja za drozgalnik? Kakšno torbo bi priporočal za volumne do 50 l?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
2x najcenejš in najtanjš armaflex (mislim, da ima 7mm) okoli 27 litrov inox soda in temperatura pade za 0.5 stopinje v eni uri ...No brainer...
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Kakšen tuš uporabljate za sparging? narezano bakreno cev ali imate še kako drugo rešitev? Ali med spargingom ta tuš kaj obračate, da ne teče voda skozi slad po ves čas po bolj ali manj isti poti?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Jaz imam simpl sistem. Posoda za odcejat solato. Zajemam z 2l kozico in pocasi nalivam cez cedilo. Na vsake 4-5l sparga pocakam da se odtece in z leseno kuhalnico premesam zito. Nek priblizek fly sparga...
Sparge mam fertik v 10 minutah - ne kompliciram,efektivnost cca 75%.
Zadnja pivina ki pride cez ima 1015 kar je v mejah.
Mash/sparge imam 50%/50% vode...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik bluefossil pravi:
Kakšen tuš uporabljate za sparging? narezano bakreno cev ali imate še kako drugo rešitev? Ali med spargingom ta tuš kaj obračate, da ne teče voda skozi slad po ves čas po bolj ali manj isti poti?

Ročna metoda, mala đezva za kavo in lepo prelivaš počasi. Jasno poskušaš čimlepše razporedit vodo, torej menjaš pozicijo polivanja ipd.

Če imaš "sparge" na cevi pod pritiskom (črpalka, gravitacija oz. celo uporabljaš vodovodno omrežje) je polavtomatska metoda z ročko od kopalniškega tuša še najboljša.

Za avtomatične sisteme pa odvisi od oblike drozgalnika, ampak klasični kapalniki (cevi z luknjami) so dokaj zahtevni za pravilno izvedbo. Če imaš opcijo (dovolj tlaka pri sparge vodi) uporabi rotacijske škropilnike ali rosilnike (šobe nameščene tako da pokrivajo celotno površino drozge).