Oprema

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
ChemOXI v pršilki verjetno po prvi uri uporabe ni več kaj prida ....

Sem si shranil v plastiko od radenske enkrat COxi do vrha in dal na okensko polico v kleti. Po enem tednu mi je flašo razgnal ....
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Ali ima kdo kaj takega doma?

http://www.ebay.co.uk/itm/Stai...i4AAOSw3YNXa7fh

Jaz sem si sicer kupil samo reducir, ker sem pipo že imel...
http://www.ebay.de/itm/121882879077?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Gredo pa gor samo pipe brez regulatorja pene, se pravi one, ki imajo regulator... odpadejo.

Izkušnje? Težko rečem, ker še ni bilo pravega časa za sprobat. Kaj pa vem, tak piknik varianta bi bila ok, sicer se mi je do zdaj še vedno pivo penilo.
Ni bilo pravega cajta za regulacijo pristiska...
smile-1.gif


Aja, pa sem gor pašejo samo ball lock konektorji z navojem. Pin lock odpadejo.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Kako dolgo se pa lahko uporablja ena mešanica StarSana? Kako veš kdaj več ni vredu?

Jaz si ga naredim v 50l škaf s pokrovom (da lažje shranjujem) dam pa noter 30ml - za 20L vode.

Potem pa vse kar pride v stik s pivino potopim noter.... od rok, fermentorjev, flaš, .... do škarij in kvasa.

Uporabljam tako dolgo, dokler mi ne zmanjka ali pa da je voda res že čisto umazana in zelooo kalna - mlečna. Ma to mi zdrži enih 4-5x kuhanja piva.

Ne kompliciram s ph-jem (eni ga merijo
smile-1.gif
) in niti ne gledam na kalnost. Meni se že po prvi uporabi malo naredi kaln... ampak, kor rečeno, ne kompliciram in do sedaj še nisem imel probleme z okužbami!

Je pa še ena VELIKA prednost.
V ročno pršillko nalijem raztopino in jo potem uporabljam za hitro razkuževanje vsega mogočega. In jo vedno imam pri roki.
smile-1.gif
Jaz mam v 15l plastični posodi zmešano zdaj že 3 tedne... je čist belo, kot da bi vlil vodo v ouzo
smile-1.gif
Pa še v eni pršilki, to je ful praktično. Se pravi, bo treba menjat naslednjič.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Kako dolgo se pa lahko uporablja ena mešanica StarSana? Kako veš kdaj več ni vredu?

Jaz si ga naredim v 50l škaf s pokrovom (da lažje shranjujem) dam pa noter 30ml - za 20L vode.

Potem pa vse kar pride v stik s pivino potopim noter.... od rok, fermentorjev, flaš, .... do škarij in kvasa.

Uporabljam tako dolgo, dokler mi ne zmanjka ali pa da je voda res že čisto umazana in zelooo kalna - mlečna. Ma to mi zdrži enih 4-5x kuhanja piva.

Ne kompliciram s ph-jem (eni ga merijo
smile-1.gif
) in niti ne gledam na kalnost. Meni se že po prvi uporabi malo naredi kaln... ampak, kor rečeno, ne kompliciram in do sedaj še nisem imel probleme z okužbami!

Je pa še ena VELIKA prednost.
V ročno pršillko nalijem raztopino in jo potem uporabljam za hitro razkuževanje vsega mogočega. In jo vedno imam pri roki.
smile-1.gif
Jaz mam v 15l plastični posodi zmešano zdaj že 3 tedne... je čist belo, kot da bi vlil vodo v ouzo
smile-1.gif
Pa še v eni pršilki, to je ful praktično. Se pravi, bo treba menjat naslednjič.

Zakaj bi menjal? Maš full svinjarije noter? Meni stoji raztopina zdaj že cca. 2meseca.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Ne, čisto je. Sem mislil, da ne sme bit motno, zato.

Ehh, eni komplicirajo in takoj menjajo. Meni se naredi motno takoj že po prvi uporabi. Na koncu imam že tako belo, kot mleko. Do sedaj še nisem imel problemov.

Pred časom mi je zmanjkalo starsana, ... potem sem ga vedno "pozabil" naročit in sem tako uporabljal raztopino - 15L enih 6 varjenj (runda tam po 40L) (3-4mesece). S tem, da sem spiral vse ... sode, vrelne vehe, steklenice, flaškone, kege... ni kaj ni blo. Voda je bila motna in je že počasi dobivala na vonju. Ampak do okužbe vseeno ni prišlo.

Prva mala flaša po 120ml mi je zdržala eno leto. Zdaj pa sem naročil ono malo večjo 0,5L. Ima, da mi zdrži 3.leta. Hehe, se hecam! Po potrebi.

lp, b
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Razmišljam, če bi prevrtal lonec za kuhanje piva. montiral bi pipo ali 1/2" ali pa 3/4" . Ker je moj sistem kuhe BIAB bi služila samo za pretakanje ohlajene pivine v fermentor.
katero dimenzijo priporočate, ali bo material AISI 316 OK, in kakšna tesnila bi moral biti, da se ne stopijo med kuhanjem? Ima kdo kašne namig kje bi bilo najceneje...
Ali se je kdo že lotil tega in ali mu je žal da je prevrtal tako "dragocen" pripomoček..;).
Aja, to bi pa naredil zaradi tega, ker imam dovolj tega da se mi stalno sladica poliva med pretakanjem v fermentor. Nazadnje sem polil vsaj 3 litre po sebi in po tleh in ni bilo prvič...Pol pa stoj v tem in pretakaj:).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Glede velikosti pipe je odvisno kakšne imaš potrebe po pretoku, načeloma je tudi 1/2" dovolj, razen če misliš uporabljat kakšne ekstremno debele cevi. Za do 50l sam ne vidim potrebe po notranjem premeru več kot 12mm (1/2"). Načeloma pa tudi za večje pretoke lahko potem uporabiš črpalko ker gravitacija je kar omejitev (nisa smisla večat premer če gravitacijsko pretakaš na 1m višine ker bo vedno premalo).

Material bo inox najboljši (ponavadi itak dobiš tip 316), tehnično bi lahko uporabil tudi kakšne litine (medenina brez svinca) čeprav bodo najbrž oksidirale. Površinsko začitene litine s kromom (kromirane) so tudi ok izbira samo mora bit kvalitetna in nepoškodovana zaščita.

Tesnila so lahko silikonska ali pa teflonska (tudi teflonski trak za tesnjenje navojev je primeren), gumjasta v osnovi niso primerna razen če ni to navedeno (rabiš kislinsko odporna in toplotno odporna).

Glede vrtanja, pri poceni loncih kjer je pleh debel ravno za silo se zna zvijat tako da je pametno z zadnje strani fiksirat nekaj da lahko pritisneš sveder/smrekico. Če imaš svedre za inox (kobaltove hss-co) mora it vrtanje brez problema, s kakšnimi mehkejšimi znaš pa bit mukotrpno.

Sam sem inox pipe in termometre kupil pri kitajcih, dobiš s setom za pritrditev (tesnila, podložke, matica).
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Razmišljam, če bi prevrtal lonec za kuhanje piva. montiral bi pipo ali 1/2" ali pa 3/4" . Ker je moj sistem kuhe BIAB bi služila samo za pretakanje ohlajene pivine v fermentor.
katero dimenzijo priporočate, ali bo material AISI 316 OK, in kakšna tesnila bi moral biti, da se ne stopijo med kuhanjem? Ima kdo kašne namig kje bi bilo najceneje...
Ali se je kdo že lotil tega in ali mu je žal da je prevrtal tako "dragocen" pripomoček..;).
Aja, to bi pa naredil zaradi tega, ker imam dovolj tega da se mi stalno sladica poliva med pretakanjem v fermentor. Nazadnje sem polil vsaj 3 litre po sebi in po tleh in ni bilo prvič...Pol pa stoj v tem in pretakaj:).

Nabavi si smrekico za vrtanje lukenj. Jaz sem jo dobil na ebayu za cca. 10€. Potem pa cim nizje zvrtaj luknjo. Vrtaj pocasi in med vrtanjem fajn podmazuj, da ne unicis svedra. ;-)
Pipo uporabi kar 1/2“ bo dovolj. Tesnila lahko kupis ali pa si jih naredi sam. Kupis silikonsko podlago za peko keksev in iz nje izrezes tesnila.
Najboljse bi tak bilo, da gres do kakega inox mojstra in ti gor zavari 1/2" mufo. Nikoli vec ne bos imel problemov s tesnenjem.
Ce zelis, namontiraj gor malega kitajcka, crpalko za solarne panele (food grade + temp obstojni). Cevi pa naj bodo prav tako food grade in vsaj 100C obstojne. Ker bos drugace dobil spagete.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Hvala obema za nasvet. Sploh tale z silikonskimi pekači je odlična.. Moj lonec (35l) je tanek kot papir ( bolj cheap) tako da hvala za nasvet, da nekaj podložim na drugi strani da se ne skrivi.
Koliko pa bi moral bit mufa dolga. Pa mora biti mufa za zunanjim navojem kajne.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.059
-8.756
113
Ker lonec pa imaš to? Je dejansko 35l?
Bi nujno rabil en lonec 35-40l. Sicer je trenutni 30l kar se tiče volumna popolnoma dovolj, samo je zelo neprijetno prenašati do roba polno posodo naokoli... Sem že brisal cuker s tal
evil.gif
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Hvala obema za nasvet. Sploh tale z silikonskimi pekači je odlična.. Moj lonec (35l) je tanek kot papir ( bolj cheap) tako da hvala za nasvet, da nekaj podložim na drugi strani da se ne skrivi.
Koliko pa bi moral bit mufa dolga. Pa mora biti mufa za zunanjim navojem kajne.

Njop... oboje ima notranji navoj. To tudi rabiš. Noter paše na zunanji strani ventil (ali pa "vrtna" pipa), na notranji strani pa se lahko igraš z bakrom in si narediš L-element za zajem/oddtok.

Npr.:
image.axd


in

image.axd
 
Nazadnje urejeno:

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Lonec je 35l do roba. Kupil na Ebay. Lonec nima ojačanega oz odebeljenega dna, res je ta pocen varianta. Med plin in loncem podložim še 5mm železa, da se mi ne prismodi. Ja vem kako je, ko zlivaš sladico po tleh... srce boli;))

Ja ja to je to. pa še tista cevka na notranji strani, da ti potegne še tisti liter sladice ven... Krasno.

seznam:
- Smrekca za vrtanje
- INOX ventil 1/2" za nastavkom za silikonsko cev,
v primeru, da se zavari mufo se rabi ventil z notranjim navojem 1/2" + nastavek za cev
v primeru, ko ni mufe se rabi ventil z zunanjim navojem 1/2" z pritrdilno matico na notranji strani lonca skupaj z silikonskimi tesnili in nastavkom za cev.
- Cu cev 5 -10cm za vgradnjo na notranji strani lonca

Z pumpami pa še nisem tako dalečm mogoče ko presedlam na 50l lonce;))... Zaenkrat ima v planu tale upgrade z loncem , potem me čaka projekt mešalca kvasa in pa fermentacijska komora ( star frigo + STC 1000) in največja želja je da si naredim mini banko kvasa ( varianta z zamrzovalnikom).

Ah same dobre stvari.

Pa še tole bi rad delil z vami. Sem se pred kratkim prijavil na eno tekmovanje v FR za homebrewerje. Prijavil sem Sweet Stouta in dobil posebno nagrado. Zmagal še nisem, pa tudi ne gre toliko za zmago, bolj za to da dobiš potrditev, da si na pravi poti. Kakor koli že, zasluga za to nagrado gre tudi malo Vam, ker ste tako radodarni z nasveti in odprti do manj izkušenih pivovarjev.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Je že kdo barval keramiko? Jaz sem danes dobil "keramično pipo" pa mi je tista barva podstavka čisto mimo (drekasto rjave barve). Pa bi ga prebarval. Vem, da se dobijo barve za keramiko in me zanima, če je kdo to že počel?

lp
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Barve za ploščice so OK. Jaz imam kopalnico prebarvano tudi pot tleh pa drži kt... Edino kar moraš pazit je da pustiš barvo kakšen dan pri "miru" nič pranja ipd.... Z časom pridobi na trdnosti. Aja pa ne šparat pri ceni, ker je pogojena z kvaliteto. GL