Oprema

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Sam bom glih danes probal z stožcom zvrtat inox da vidim za pipo. imaste kakšna priporočilo koliko vzdignete pipo? Al grete kolikor gre dol?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Kje? Na mashtunu oz. v loncu za namene drozganja bi itak moral imeti povsod enako temperaturo, kar dosežeš s ustrezno izolacijo ali pa mešanjem / pretakanjem sladice. Tako da namestitev T senzorja je čisto vseeno kje je .. oz. če ni in imaš ogromno razslojevanje imaš pa še drugi večji problem kot pozicijo senzorja.

Za kontrolo segrevanja vode ali pa pri hlajenju sladice je pa spet tako da bi moralo bit razslojevanje minimalno oz. če že je ponavadi tiste par C niti ni pomembno.

Sam sem montiral na cca. 1/3 višine lonca, oz. tako da lahko grejem vodo za recimo sparge in mi senzor pokrije tudi pri nižjem volumnu. Če se uporablja el. grelec je potrebno pazit da je senzor v kontra liniji (pravokotno na grelni element) ali pa ustrezno oddaljen. Se pravi grelec pride noter z leve ali desne strani (90 stopinj na pipo), T senzor je montiran pa v isti liniji kot pipa.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Single infusion izoliranega Mash tuna sam ne mešam. Termodinamika potem naredi svoje. Vem, da bo potrebno moje recepte prilagodit, ko bom imel kontrolirano drozganje s pretokom sladice. (step mash bo potem pel
smile-1.gif
)
 
Nazadnje urejeno:

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Refraktometer, a komu kaže drugače kot hidrometer?
Recimo prvi kaže 1012, drugi 1008...
Pri FG je to že nekaj, ali pač?
Refraktometer sem preveril z destilirano vodo in s trgovinskim pirom.
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Z refraktometrom ne moreš merit FGja dirketno (to je bilo tule že ene 10x povedano in ponovljeno), beri en moj star zapis:
Citat:

BRIX refraktometri merijo v osnovi BRIX stopinje ki predstavljajo delež (%) raztopljenega sladkorja (saharoze) v vodi. Torej prikaz brixa deluje samo če meriš saharozo (ne pa ostalih sladkorjev) v vodi (ne pa v drugih tekočinah sokovi, vino, pivo). Za kalkulacijo v dejansko vrednost pri pivu rabiš popravek vrednosti glede na prej omenjena dejstva (ta popravek je načeloma konstanta). Dodaten problem pri refrakciji predstavlja alkohol ki spremeni lastnosti lomljenja osnovne tekočine, zato moraš pri pivu upoštevat koliko alkohola imaš v pivu in to upoštevat pri kalkulaciji (ta vrednost ni konstanta).

Torej v osnovi rabiš:
1. umerit refraktometer v destilirani vodi na 0
2. ugotovit konstantni odmik refraktometra za pivo (wort correction factor)
3. upoštevat delež alkohola v pivu za preračun meritve

Točko 1. delaš s vijakom ki ga ima vsak refraktometer, pametno je refraktometer preverit vsake toliko (če nima temperaturne korekcije dejansko rabiš kalibrirat vsakič ko meriš). Vrednost v navadni vodi mora bit 0.

2. točko ugotoviš tako da zmeriš SG NEFERMENTIRANEGA piva (takoj po kuhanju) z refraktometrom IN z aerometrom. Korekcijski faktor je za večino "vinarskih" refraktometrov okoli 1.05 (razmerje je med BRIX in pa PLATO). Tu lahko odstopa tudi glede na vrsto piva, tako da moraš VEDNO prvo meritev naredit z obema napravama (oz. če delaš vedno enako pivo potem predvidevaš da je korekcija vedno enaka) in potem dobljeno vrednost uporabljaš naprej pri preračunu.

3. za razmerje alkohola vs. sladkorja uporabiš kalkulatorje. Sam uporabljam tega in deluje BP. Da veš koliko alkohola imaš v pivu moraš vedeti OG, brez OGja bo tudi preračun napačen. Zgoraj omenjeni kalkulator ti upošteva tudi korekcijo iz 2. točke.

Torej tako na primeru, ko skuhaš pivo vzameš vzorec ki ga zmeriš z aerometrom in s refraktometrom. Recimo aerometer kaže 1.042, refraktometer kaže pa 11 BRIXa (pri klasičnem preračunu "sladke vode" je to 1.044). Če damo v stopinje platoja je razmerje 11.0 vs 10.48 oz. korekcijski faktor znaša 11.0/10.48 = 1.049 (poenostavimo da je 1.05).

Ko pivo konča vret imamo recimo po refraktometru 7 BRIXa, kar če vržemo v kalkulacijo z zgornjim podatkom o OGju (1.042) in korekcijo 1.05 da ven FG 1.015.
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Hvala za podrobno razlago.
Bi rad samo dodal, da ima moj refraktometer zraven še lestvico za SG wort, če je to kaj razlike.
Hvala!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Odgovor boš moral kar sam poiskat. To je kot bi spraševal ali naj kupiš športnega poršeja ali pa dobrega terenca ... razlike so velike, ampak pelje te pa vsak avto. Enako je s sistemi za varjenje piva, vsi naredijo (dobro) pivo, vprašanje pa kakšne zahteve imaš do njih.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Odvisno... Jaz ti ne morem svetovati, ker ne uporabljam ne enega ne drugega imam svojega - Custom Father-ja;).
cheer.gif
 

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Zaenkrat sem na custom še nedokončanem sistemu
smile-1.gif
In sem prvič sprobaval senzor vtaknil sem ga kar v weldless stvarco v inox notri in se mi je temperatura tako razlikovala proti ročnem termometru da kr kej zmeraj +/- 2 stopinje. Bi ga moral z termalno pasto notri fixirat oziroma kaj bi lahko bilo?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Če ima luknja precej večji premer kot sonda potem vzemi košček navadne kuhinjske alu folje in z njo fiksiraj sondo v luknjo (ovij okoli sonde toliko folje da rabiš malo sile da stlačiš vse skupaj v luknjo). Termalna pasta ima smisel pri luknjah ki so ravno prav za senzor, tam v luknjo daš termalno pasto in potem noter zatlačiš senzor.

Če je kratek thermowell potem ne škodi zatlačit na koncu pa še malo izolacijskega materiala (kamena/steklena volna ali pa košček vate da preprečiš vdor mrzlega zraka od zunaj).