KSZ.
Tule smo že velikokrat imeli debato o kvalitetni meritvi stopnje alkohola v pivu. Problem je poznan, neposredno merjenje alkohola v pivu iz gostote odpade, ker je gostota piva sestavljena iz sladkorja (gostota sladke vode je nad 1.0) in etanola (gostota pod 0.78), kar daje v sistemu enačb več (neskončno) možnih rešitev. Težavo se rešuje s kalkulacijo razlik med začetno in končno gostoto, kar sicer zmanjša interval možnih rešitev enačbe ampak kalkulacija ni nikoli točna zaradi specifike vstopnih parametrov. Vseeno za potrebe domačega pivovarstva je kalkulacija, ki sloni na OG-FG dokaj točna oz. tudi če sfali 10% ni to noben problem.
Se pa tudi v domačem pivovarstvu občasno pojavijo potrebe po direktni meritvi alkohola. Pri določenih tehnikah, recimo dodajanju fermentabilnih sladkorjev tekom fermentacije (za močna piva, recimo belgijce, barleywine) ali pa pri procesu hladne destilacije (eisbock) so namreč napake pri klasičnih meritvah in preračunih slonečih na gostoti že precej velike (oz. se zahteva večtočkovno merjenja gostote in potem preračunavanja po stopnjah, kar včasih niti ni možno).
No problem merjenja alkohola se da enostavno rešit tudi na "home level". Sam sem si včeraj vzel čas in stestiral "proof of concept" merjenja ABV preko destilacije. Rezultat je kar presenetljiv, neko industrijsko pivo s nazivnim 5.0 alkohola je imelo po moji meritvi 4.9X% alkohola pa se nisem niti trudil, da bi dosegel idealne pogoje za natačno merjenje.
Od opreme se rabi refluksni laboratorijsko destilator, kar je bolj sofisticirano ime za litrsko erlenmajerico, par povezovalnih delov, dva kondenzatorja/hladilnika (refluksni in zbiralni). Dodatno se rabi še nek precizen lab gorilec/grelnik, merilni valj in pa aerometer/alkoholmeter z možnostjo odčitavanja vsaj 0.1% alkohola. Cena take opreme je okoli 100EUR nabavljeno pri nas, oz. za manj kot pol cene se da dobit pri kitajcih.
O sami tehnologiji in postopku destilacije nebi razpredal. V osnovi gre za refluks destilacijo oz. destilacijo z aktivnim hlajenjem in povratkom pare, kar omogoča dokaj visoko stopnjo separacije frakcij (v teoriji in praksi se dobi etanolni azeotrop, ampak to niti ni bistveno za tole) predvsem pa visok izkoristek izločene frakcije. Za približno meritev bi šlo tudi s klasično destilacijo, ampak rezultat bo sploh pri nižje alkoholnih pivih precej napačen.
Traja pa taka destilacija nekaj časa, vsaj 3-4h.
Kot rečeno s tem se da izmerit alkoholno stopnjo do nivoja decimalke natančno. Sem po tem postopku zmeril tudi eno svoje pivo in je meritev pokazala 4.5%, medtem ko je preračun preko gostote pravil 4.7% ABV. Iz firbca bom najbrž pomeril še kakšno pivo, ampak v osnovi ni to ravno metoda za daily use!