Oprema

NSBrew

Pripravnik
9. jul 2015
30
0
6
Torej, če te prav razumem boš imel dva grelca zato, da boš hitreje prišel do mash temp. in potem za vzdrževanje pravilnega boila. Dvojno dno narediš iz perforirane inox pločevine - cena je menda nekje od 50€ m^2.

Po mojem bo tak ql ... boš pač preko arduinota krmilil vklop/izklop glede na potrebe. Grelec lahko kupiš tudi pri kitajcih so kar solidne kvalitete ... za ohišja pa je takšna varianta (vsaj meni) najbolj optimalna - razen, če poznaš kakšnega strica, ki ima stružnico in ti to naredi za 6pack domačega piva
smile-1.gif

https://store.brewpi.com/heating-element-enclosure-kit-174

Glede software dela pa je tak, da sam nima smisla, da sam razvijaš in sta ti na voljo sta dva kvalitetna (free) produkta, ki sta več kot dovolj dobra.

1. http://dougedey.github.io/SB_Elsinore_Server/
2. http://www.craftbeerpi.com/

O tem drugem se je tudi že na tem forumu pisalo.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Jaz imam podobno zadevo v planu, s tem da, imam namen narest nekaj bolj proti braumeistru, ergo, z notranjim košem za žito, da imam lahko zadevo v stanovanju. Malo sem na tesnem s časom, bom pa prilimal fotke ko bo kaj za pokazat. Podizvajalec je že skoraj začel z varjenjem
grin1.gif


lp
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Menda je kuhanje v bakrenem loncu/kotlu boljše kot v inoxu. Vraža ali kanček resnice?

Ali so taveliki kotli bakreni zaradi lažje izdelave ali .......?
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Predvsem tradicija.
Ker pivo je starejše od inoxa
wink-1.gif

Baker pa vemo da je ena najstarejših kovin. Tako da definitivno je inox boljši material, edina prednost ki jo vidim pri bakru je boljša prevodnost toplote.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Baker ima sposobnost vezati/nevtralizirat žveplove spojine, recimo pri pivu je tole DMS. Zato so kape za ozračevanje včasih bile vedno bakrene, tudi po pojavu inoxa. Danes se sicer ponavadi uporablja 100% inox in prisilno odzračevanje tako da ni problem s tem da bi kondenzirana para ki vsebuje DMS padala nazaj v lonec.

Za homebrewing imaš pa itak lonec odkrit tako da gre DMS optimalno v luft.

Recimo pri žganjekuhi se DMS in še druge žveplove spojine lahko v destilatu koncentrirajo (izparevajo skupaj z alkoholom) zato so kape za žganjekuho skoraj obvezno bakrene oz. se pri inoxu uporablja bakrene vložke (mrežice, spirale, ...).

Je pa z bakrom en kup dela, težje čiščenje, je bolj reaktiven (oksidira) pa še dražji je povrh vsega. Tako da nima nekega recionalnega smisla uporabljat bakra (lahko pa seveda se).
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Če delam starter dva dneva vnaprej, ali moram kvas ves čas imeti na stirplati, da se zadeva meša ali pa to delam samo pbčasno? Npr. pol ure na dan?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Ves čas; pri normalni količini zdravega kvasa in ustrezno visokih temperaturah bo itak fermentacija potekla prej kot v 12h. V tem času moraš kvasu zagotavljat kisik in pa ga spodbujat da je čimveč časa v aktivnosti (= potrebuješ mešanje). Lahko seveda tudi ne mešaš (redno) kar daje ustrezno nižjo količino novo namnoženega kvasa.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Hvala za info - toliko da vem, da poiščem eno malo bolj ognjevarno škatlo. Trenutna škatla od cigar mi deluje preveč papirnato, da bi mirno spal s prižgano preko noči .... Se bom sprehodil do delko-ta ali pa conrad-a ...
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Je ze kdo preizkušal counter pressure bottle filler? https://www.youtube.com/watch?v=XZLErdsymWw

Se da na tak način znebit usedline v steklenicah ali treba vseeno prefiltrirat? Recimo nefiltrirano union v steklenici ima minimalno usedline in se je ne vidi ko izlijes zadnje kapljice v kozarec. To bi rad dosegel... Zdej ali je to pivo dolgo ležano na hladnem, da se je kvas dobro polegel na dno ali jo pa vseeno prefiltrirajo z večmikronskim filtrom. Pri ale pivu lageringa lih ne morem delat...
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Evo, takole izgleda stirplata. Samo še potenciometer skrajšam, pa sem zmagal ....

2485256-stirplate.jpg
 

Priponke

  • 2485256-stirplate.jpg
    2485256-stirplate.jpg
    145,6 KB · Ogledi: 336
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Je ze kdo preizkušal counter pressure bottle filler? https://www.youtube.com/watch?v=XZLErdsymWw

Se da na tak način znebit usedline v steklenicah ali treba vseeno prefiltrirat? Recimo nefiltrirano union v steklenici ima minimalno usedline in se je ne vidi ko izlijes zadnje kapljice v kozarec. To bi rad dosegel... Zdej ali je to pivo dolgo ležano na hladnem, da se je kvas dobro polegel na dno ali jo pa vseeno prefiltrirajo z večmikronskim filtrom. Pri ale pivu lageringa lih ne morem delat...

Večina usedline pri homebrewu pride iz sekundarne fermnetacije v flašah. Če boš prisilno flaširal pa lepo pustil pivo odležati nekaj časa, jo bo nič oz. minimalno. Je pa to kar nekaj dnarja in dela da urediš in da dela kakor treba + več šanse za oksidirano pivo, ker ni več sekundarne fermentacije, kjer kvasovke porabijo še tistih par molekul kisika ki ga uide noter
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Nevem zakaj bi se hotel znebit popolnoma usedline v flašah...to je dokaz da je pivo sekundarno fermentiralo v flaški in je ponavadi lastnost craft piv...se previ piv, kateri niso bili pasterizirani, filtrirani in naj bi bili, (vsaj v teoriji) bolj kvalitetni in okusni.
 
Nazadnje urejeno:

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:
Nevem zakaj bi se hotel znebit popolnoma usedline v flašah...to je dokaz da je pivo sekundarno fermentiralo v flaški in je ponavadi lastnost craft piv...se previ piv, kateri niso bili pasterizirani, filtrirani in naj bi bili, (vsaj v teoriji) bolj kvalitetni in okusni.

Zato ker ko zlijem pivo iz steklenice v kozarec, hocem da je brez vidne usedline na koncu ko se pretoci. Ne zgleda mi estetsko. Po drugi strani se pa trudim, da imam zelo cisto pivo in potem mi ta usedlina na koncu naredi meglico, pa ceprav jo je minimalno. In ko ponudim nekomu pivo, potem hocem da je pivo cisto, brez usedline in po moznosti se kosckov kvasa v kozarcu. Piva tako ali tako ne pasteriziram niti ne filtriram. Aja, pa zaradi kvasne usedline v kozarcu ni pivo nic bolj okusno, temvec prej obratno. Razen pri psenicnih, kjer se kvas na koncu premesa in iztoci v kozarec.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
Je ze kdo preizkušal counter pressure bottle filler? https://www.youtube.com/watch?v=XZLErdsymWw

Se da na tak način znebit usedline v steklenicah ali treba vseeno prefiltrirat? Recimo nefiltrirano union v steklenici ima minimalno usedline in se je ne vidi ko izlijes zadnje kapljice v kozarec. To bi rad dosegel... Zdej ali je to pivo dolgo ležano na hladnem, da se je kvas dobro polegel na dno ali jo pa vseeno prefiltrirajo z večmikronskim filtrom. Pri ale pivu lageringa lih ne morem delat...

Večina usedline pri homebrewu pride iz sekundarne fermnetacije v flašah. Če boš prisilno flaširal pa lepo pustil pivo odležati nekaj časa, jo bo nič oz. minimalno. Je pa to kar nekaj dnarja in dela da urediš in da dela kakor treba + več šanse za oksidirano pivo, ker ni več sekundarne fermentacije, kjer kvasovke porabijo še tistih par molekul kisika ki ga uide noter

Res je drago, še posebej če kupiš vse v kompletu. Če pa vzameš samo polnilec brez stojala potem pa ze nekako gre cez. Tako nameravam naredit, da si potem sam naredim stojalo. Ja... da dela tako kot treba... Če veš kaj več o tem mi prosim povej. Problem vidim samo recimo v tem, da ko se potegne cevka ven iz steklenice potem pride nekaj kisika noter. Resitev je mogoce v tem da se pihne se nekaj co2 noter.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Sam sicer uporabljam bolj "poor" man metode ampak iz kega tlačno napolnit steklenico ni problem. Ker itak takoj ko odkjučiš polnilec začne CO2 izhajat iz piva bo težko noter ostalo kaj zraka, v bistvu bo bolj verjetno problem izgubljenega CO2ja kot pa vnos kisika.

Glede usedline, polnjenje piva iz kega ne pomeni da bo pivo imelo kaj manj usedline. Res se lahko rešiš usedline ki je posledica karbonacije, ampak moraš od prej imeti "briljantno" čisto pivo. Če pa to dosežeš pa tudi sama usedlina od karbonacije ni tako velik problem (oz. pivo ne bo od nje nič motno tudi ne če paziš).