Opel Astra 1,4T Automat Sporttourer Kombi

hermann

Guru
19. mar 2014
9.655
6.517
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Za tako porabo ne rabiš divjat, je dosti da imaš 90 % mestne stop/go vožnje.

Temu bi jaz rekel "težji pogoji uporabe". In ne vem, če bi si za take pogoje želel imet dizelskega megana.

Drugače pa ja, my bad, ker nisem te opcije predvidel.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Danes vsi preveč rinejo v dizle, za drugi avto pri hiši, ki se uporablja le za mestno vožnjo in po možnosti dela manj kot 10kkm letno ob povprečnih relacijah med 5 in 10km, res ne vem čemu je smisel omejevati izbor na dizla.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.655
6.517
113
tudi meni nič jasno

če ne drugega je dizel v mestni gneči neprijeten za vozit, kje je šele ekonomska logika

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Sorry, ampak ti tudi ne znaš idealno vozit. Z 1.8T v passatu sem imel povprečno (na vzorcu 80k km) 7.9l/100km, pa če bi bi se z njim vozil dnevno kuča-posau bi se ga dalo z enako vožnjo še pol litra spustit, če bi pa božal gas pa prideš do okoli 7mice. Zelo hvaležen motor skratka, takih ne delajo več!
tongue-1.gif

Sicer pa ontopic, a poleg TSIja sploh obstaja kakšen turbo mlinček ki pri normalnem dihanju polžka doseže občutno nižjo porabo "ekvivalentnega" atmosferca (in deklarirano porabo v tehničnih podatkih)? Kar sem gledal razni fiat t-jeti, renaulti tce, opli t, ipd. vsi na povprečnih vožnjah dosegajo zelo obilne porabe.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.655
6.517
113
TSI nič kaj dosti ne odstopa od ostalih modernih turbo bencincev

je tudi važno kakšni so tisti ostali turbinci, ker nekateri starejši so samo "klasiki" z dodano turbino... tisto je vsekakor žejno, samo jih pa tudi ne moreš več kupit

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
In je kdo kdaj omenjal, da sem ga idealno vozil? Tak avto pač nimaš "za v trgovino" in če bi kupoval šparovčka, bi takrat kupil 1,9TDI in ne 1,8T.
smile-1.gif

Reaper85

Pripravnik
7. nov 2014
237
0
16
Citat:
Uporabnik Dacho pravi:
Ti se kar tolaži, a vrteti avto do 5000 po mestu in biti daleč najhitrejši med semaforji je nezrelo. VAG-ov 1.8T motor je bil cukerček in je bil med drugimi vgrajen tudi v Golfe GTI ter Audi TT. če bi ga "po tvoje" vrtel do 5000, bi se po mestu vozil le v prvi in drugi prestavi, če bi upošteval omejitve.
Mest sploh omenjal nisem, to da vozim od semaforja do semaforja s polnim gasom je tvoja izmišljotina.
Zdaj ko imam avtomatika vozim v glavnem v D (drive) načinu kjer sam prestavlja pri 2000. Prejšnjega 1.6 atmosferca sem pa prvi dve prestavi do 4000, prvega 1.0 tudi 5000, tako da je dosti odvisno od moči avtomobila.
Ko se pa cesta odpre, pa tudi teh mojih 135 konjev ni ne vem kaj, tako da je šaltanje iz 2. v 3. pri 5000-6000, sploh v klanec gor, zame nekaj običajnega, seveda je pa za normalno vožnjo dovolj 3000-4000.
Sem letnik 85, ampak mi je prav žal, grem stavit da bom vsaj do 60. leta vozil povsem enako, razen če bo bencin 3€ ali več na liter. Dokaz temu je tudi moj 70. letni sosed, ki še zdaj vozi hitro in samo za to sploh ima avto. Kje se ne sme vozit hitro pa že zdaj dobro vem.
Omejitev se držim 50 in 100 po števcu, realnih je to 45 in 90.

Nazadnje urejeno:

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Res nevem kaj ti delaš z avtom...

Z Golfom 2.0 ki ima konjev za točno dve tvoji Alfi imam povprečno porabo konstantno med 8.5-9 pa vozim konkretno hitro in dinamično (relacija, ac, mesto nekje v razmerju 40:40:20).

Mogoče bi bilo pametno da obiščeš kak servis z Alfo...

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik Reaper85 pravi:
Mest sploh omenjal nisem, to da vozim od semaforja do semaforja s polnim gasom je tvoja izmišljotina.

Sam si napisal..."vsakič ko je možnost se pospešuje vsaj do 5000"... Vsak normalen in kolikor toliko pismen človek sklepa, da to vključuje tudi turiranje po mestu od semaforja do semaforja...

Citat:
Za 11l meni ni treba nič divjat, imam Alfo Mito 1.4 MA 135. Pač vsakič ko je možnost, se pospešuje vsaj do 5000.

Reaper85

Pripravnik
7. nov 2014
237
0
16
Saj v LJ po Celovški vsi tako vozijo, zadnjič ko sem bil še z 1.6 NA, sem ga samo v 1. in 2. prestavi teral, pa sem bil vseeno med najpočasnejšimi, ker tam imaš v glavnem 3.0 stroje.
V mojem mestu pa imam samo en semafor sredi mesta, eden je pa še na enem koncu mesta. Tako da se motor v glavnem zvrti samo, ko se omejitev poveča iz 50 na 90.

Kak 2.0 TSI verjamem da ne pije dosti več, saj pri telih 1.4T se že kar začne visoka poraba, potem 1.6 in 2.0T so samo malenkost slabši, dokler seveda ne prideš do vseh konj, ki so na razpolago. Potem je razlike že 15 proti 21l:
http://www.avto-magazin.si/avt...nctive/podatki/
http://www.avto-magazin.si/avtomobilski-testi/volkswagen-golf-20-tsi-155-kw-dsg-gti/podatki/
Pri 1.4T imaš pa še precej nižje zavarovanje in cestnino, tako da bo tudi naslednji skoraj 100% 1.4T.
Je tudi odvisno od konj, recimo testna Corsa E 1.4T 100 mi je pila med 7 in 8l brez kakšnega šparanja. Če hočeš 140KM, moraš pa pač plačat davek.

Smo pa že precej zašli iz teme. Porabo 1.4T motorja smo že zdavnaj ugotovili, z mirno vožnjo je lahko 6l, s športno pa 13l, vsak zase pa ve kako debelo denarnico ima, da bo vedel katera poraba mu bolj ustreza. Meni športna vožnja, si pa sam financiram bencin, tako da ne vem kje je zdaj problem.

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Saj v LJ po Celovški vsi tako vozijo, zadnjič ko sem bil še z 1.6 NA, sem ga samo v 1. in 2. prestavi teral, pa sem bil vseeno med najpočasnejšimi, ker tam imaš v glavnem 3.0 stroje.

Ja kaj zdej, a ga teraš na 5k obratih od semaforja do semaforja po mestu ali ne?

Drugače pa morm tole Celovško it mal pogledat, sliši se kot kakšen Monte Carlo. A same takšne mrcine se vozijo tam? Ta Celovška...to je v Ljubljani, a ne? Proti Celovcu? Res morm it...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik SoulMan pravi:
Drugače pa morm tole Celovško it mal pogledat, sliši se kot kakšen Monte Carlo. A same takšne mrcine se vozijo tam? Ta Celovška...to je v Ljubljani, a ne? Proti Celovcu? Res morm it...
grin1.gif

To tudi mene zanima. Od kar je samo en vozni pas sem v rush hour namreč hitrejši z biciklom po kolesarski stezi kot te mrcine na voznem pasu.

splash

Fizikalc
1. sep 2007
439
49
28
43
Lahko podam informacijo o porabi pri Astri 1.4 T, katera znaša za zadnjih 20kkm 7,1 l.
Vožnja je pa 95% po magistralnnih cestah, kjer nicč ne šparam in vozim varčno. Itak se vedno vozimo v koloni in so le redki trenutki, ko se lahko prepiha masino
smile-1.gif

splash

Fizikalc
1. sep 2007
439
49
28
43
Je bilo mišljeno, da vožnja ni ne šparovna in (ne)varčna. Skratka brez menjavanja, kot ti veli prikazovalnik. Ali delanja gužve.

Reaper85

Pripravnik
7. nov 2014
237
0
16
Če voziš v koloni, se potem tudi smatra za šparanje, če bi prehiteval enega po enega, pa ne.
Ampak potem bi imel porabo 10-13l, tako da je pač treba najt en kompromis, oz. če si zadovoljen z vožnjo pri porabi 7l, je to že kar to.

Z mojim 1.4T 135 je idealno razmerje med porabo in užitkom v vožnji nekje okol 10l. Se pa da prit na 6,5l, če bi hotel. Enako lahko pa tud na 13l, samo iz avtomatskega načina in narahlega gasa daš na manual pa gas do podna.
Je pa tudi pri 6,5l vožnja lepša kot pa z enim 1.2 60KM, pač ni treba terat v obrate in je dovolj že 2000-2500.
Vem da je to logično, ampak ta je eden redkih kjer to dejansko lahko pride v veljavo, ker enega 200-500KM avtomobila ne boš kupil za šparat. Ta je pa lepo 99kW in ima še dovolj poceni 195/55/16 gume, tako da ga je možno imet tut za tako vožnjo. Tudi prejšnja lastnica ga je imela, ko sem ga kupil, je imel na BC 7,1l.
Seveda je za prvi avto še vedno predrag, ampak za 4., tako kot ga imam sam, je pa že kar primeren.
Na več kot 1.4T pa res ne vem če bom kdaj šel, ker to je pa potem res že metanje denarja skozi okno.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.266
1.896
113
Citat:
Uporabnik splash pravi:
Lahko podam informacijo o porabi pri Astri 1.4 T, katera znaša za zadnjih 20kkm 7,1 l.
Vožnja je pa 95% po magistralnnih cestah, kjer nicč ne šparam in vozim varčno. Itak se vedno vozimo v koloni in so le redki trenutki, ko se lahko prepiha masino
smile-1.gif

Za moje pojme...glede na napisano... vsaj 1,5 litra previsoka poraba. Se pravi lahko pod 8 ob neki mešani vožnji samo sanjaš.

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Eto se jaz iz prve roke sicer ni avtomatik, poraba 7.0. Nisem pa tiste vrste slovencelj, ki gledam samo na porabo da je nizka potem pa za servise in poprqvila dizla zmecem vec denarja. Vcasih je pac potrebno naredit računico in ne samo porabe gledat. Naredim pa cca 15k letno. In avto čisto OK stopi. Sicer se skrije pred fiatovim 1.4 turbo jet 150 ampak je poskočen.