olje menjalnik

blazpoglavc

Pripravnik
14. maj 2008
427
3
18
Kje oz kako se pozna pri avtu če zamenjam olje v menjalniku? se potem lažje prestavlja iz brzine v brzino? ker sedaj mi gre v tretjo brzino malo težje. pa me zanima če bo potem kaj drugače? je možno da je olja premalo v menjalniku, da se zato tko težko da v tretjo brzino?

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Možno, ni pa nujno. Glede na to, da ti gre slabše zgolj v eno prestavo verjetno ni krivo olje.
Vsekakor pa se bo poznalo v vsakem primeru v lepšem prestavljanju.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Odvisno...kot že rečeno, lahko ja lahko ne. V kolikor je vato starejši se a zgoditi da bo šlo bolše.

Če že greš v menjavo daj najboljše: Castrol TAF-X 75W-90 (za passata rabiš 2.7 litra, zdaj če je govora o golfu bo verjetno tam tam).

(sem ga pa sam ob nakupu najceneje dobil v A-Cosmosu.(lj).le rečt jim moraš za popust pri plačilu na gotovino
wink-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.086
5.654
113
to olje kj special? Sicer vidim iz specifikacije da ustreza API-GL4.........tako da ni problema.....če boš kupoval kako drugo olje pazi na API-GL4 ali API-GL5 razred...če ti menjalnik ne podpira 5ke ti bo pojedl sinhrone (dolgoročno)....obratnopa ni panike

Castrol TAF-X
Fully synthetic SAE 75W-90 multi-grade transaxle oil. Designed to help improve cold weather gear selection and keep transmission noise levels to a minimum at high operating temperatures.
Recommended where an API GL4 lubricant is specified

Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Avto v profilu?

Lahko zamenjaš, preveri nivo olja. Če ga manjka lahko verjetno samo doliješ.

Da bo bolje ni zihr. Ne bo pa niti slabše
smile-1.gif
Lahko so zyjebani sinhroni (sploh glede na to, da je težava samo v 3. prestavi), pomaga menjanje z občutkom. Z izenačevanjem obratov kot pri nesinhroniziranem menjalniku.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Lahko da je premalo olja, potem se prestavlja bistveno slabse. Ce je pa olja dovolj mas verjetno izrabljen sinhron in menjava olja ne bo nic kaj veliko pomagala. Ponavadi z menjavo olja ni neke bistvene spremembe na bolje. So pa ponavadi vedno problematicne tretje brzine ker se najvec uporabljajo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Natanko tako, če jebe samo tretja prestava bo to verjetno nekaj drugega kot olje, če bi bilo (pre)malo olja bi sicer lahko otrdela samo ena prestava, ampak bi se to zgodilo z najnižjo (ali pa najvišjo) odvisno od postavitve zobnikov; sicer pa se da po videzu ocenit stanje olja v menjalniku pa tudi preveri nivo ... če je olje podobno katranu (gosto in vsebuje nepravilnosti), če je "srebrno" (vsebuje kovinske delce) potem je pametno menjat; drugače ni neke potrebe. Če je menjalnik zelo znucan je včasih po menjavi olja še slabše, sicer je pretikanje lepše, dobi pa menjalnik druge "lastnosti" (recimo metanje iz prestave, škrtanje).

Aja bi izkoristil še to temo, da vprašam znalce kaj bi lahko bila krivda za čuden zvok 4. prestave pri mojem passatu?! Dela že od vedno, samo v četrti .. nek čuden zvok, ki je predvsem slišen ob odvzemanju plina. Stvar deluje nekako tako kot pri vožnji vzvratno, torej malce več "glasu" iz menjalnika kot v drugih prestavah. Sicer meni ni moteče ker 4. ne uporabljam niti 1% vožnje!
cheer.gif

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Koliko pa v povprečju pride strošek dela menjave olja v menjalniku za servise pod kozolcem?

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
nimam pojma po koliko se prodaja olje, sicer ponavadi sploh ni predvideno za menjavo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
ni hudega..ker je 5 minut dela. Stoči ven, ter natoči novo noter (le točenje je pri VAG-u problematično, ker ne prideš zraven..tako da si je treba pomagat s cevko).

Jaz sem šel kar na uradni servis...imel svoje olje, pa reskiral tisti 20 eur (ker se mi ni dalo vozit predaleč..ti so mi pa pred nosom).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Ko odvzameš plin ti v 4. prestavi čisto rahlo zatuli?
smile-1.gif
meni tudi občasno, le da v 3. .... kaj je to nimam pojma.

Ja, lahko bi se reklo .. ni ravno "tuljenje" je pa mocnejsi glas, ki pri ostalih prestavah ni prisoten.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
ni hudega..ker je 5 minut dela. Stoči ven, ter natoči novo noter (le točenje je pri VAG-u problematično, ker ne prideš zraven..tako da si je treba pomagat s cevko).

Kakor kje .. pri 1.4 motorju vem da BP prideš do menjalnika oz. ti lahko po pomoti še kaj notri pade!
evil.gif
Pri mojem passatu pa lahko roko polomiš da sploh prideš do olnjega fitra od motorja, do menjalnika pa verjetno prideš samo od spodaj ali pa če odstraniš motor!

Še opozorilo, preverjanje koliko olja je v menjalniku se NE počne s prsti, ker če ne bo kot pri mojem kolegu .. je dal prst v luknjo (ker je obod malo masten) potem ga pa ven ni dobil!
aplauz.gif

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.079
137
63
okolica mesta
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

Kakor kje .. pri 1.4 motorju vem da BP prideš do menjalnika oz. ti lahko po pomoti še kaj notri pade!
evil.gif
Pri mojem passatu pa lahko roko polomiš da sploh prideš do olnjega fitra od motorja,

Kakor vem je pri tem modelu najlažje priti do oljnega filtra, odstraniš posodo s hladilno tekočino in ga imaš na dosegu roke, nikoli več kot 10min dela
wink-1.gif

lp

Kamele0N

23. jul 2008
42.086
5.654
113
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Ko odvzameš plin ti v 4. prestavi čisto rahlo zatuli?
smile-1.gif
meni tudi občasno, le da v 3. .... kaj je to nimam pojma.

To se je tud nam dogajal.........potem ko so na servisu razstavli menjalnik in ga s5 sestavli....pač se je neki not odšravfal pa so mogl....garancija.........je pa problem če to dela kak šalabajzer........ker so zobniki ulavfani tovarniško "zob na zob"....se prav razstaviš in ne označiš zob.......potem pa tul menjalnik k pr yugotu serijsko
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Kamele0N

23. jul 2008
42.086
5.654
113
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
nimam pojma po koliko se prodaja olje, sicer ponavadi sploh ni predvideno za menjavo.

Olje je tm ponavad 13-15 eur/liter......pr raznih potokarjih....ne uradni servis....tm je 20++
smile-1.gif

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.052
119
63
Doma

Še opozorilo, preverjanje koliko olja je v menjalniku se NE počne s prsti, ker če ne bo kot pri mojem kolegu .. je dal prst v luknjo (ker je obod malo masten) potem ga pa ven ni dobil!
aplauz.gif

[/QUOTE]

In kaj je pol naredu, da je prst dobil ven
stupid-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Citat:
Uporabnik matix pravi:
Koliko pa v povprečju pride strošek dela menjave olja v menjalniku za servise pod kozolcem?
Cca. 30 EUR za olje in potem še par EUR za delo. Če veš kaj delaš in imaš primerno orodje, nimaš kaj delat več kot 20 minut.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik Gamero pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

evil.gif
Pri mojem passatu pa lahko roko polomiš da sploh prideš do olnjega fitra od motorja,

Kakor vem je pri tem modelu najlažje priti do oljnega filtra, odstraniš posodo s hladilno tekočino in ga imaš na dosegu roke, nikoli več kot 10min dela
wink-1.gif

lp

No ja, krava ne vidi dalj od jasli .. nisem pomislil na to; se pa z dosti vadbe da priti vseeno do filtra!
evil.gif