Veliko berem o zdravilnih učinkih oljčnega olja. Vsebuje veliko antioksidantov in tudi drugih zdravilnih sestavin. Ker prihajam v leta, ko bo treba razmisliti o uživanju malo bolj zdravih zadev, saj bi rad še nekaj časa smetil po Alterju, me zanima vaše mnenje. Jaz osebno bi rad preizkusil uživanje "surovega" olivnega olja, s tem mislim vsako jutro na tešče eno čajno žlićko. In ko smo že pri te, kje kupiti res kakovostno, preverjeno dobro oljčno olje. Cena niti ni toliko važna, važna je kvaliteta.
OK, sem prebral komplet temo in dejansko si dobil najboljši nasvet od svizca. Hočeš, nočeš, tvoje zdravje ne bo z žličko še tako vrhunskega oljčnega olja na dan na tešče nič boljše kot je zdaj, bo treba še kako navado omilit ali opustit.
Mi oljčno olje v kuhinji uporabljamo že 20+ let, cca 15- 20 l na leto, se pravi kar veliko, drugo olje se pri nas uporablja samo za občasno pohanje, pa za ponve mazat, na solato gre pa bučno. Ko naletim na domačega kupim domačega, če ne je na zalogi tisti iz trgovske police, v Lidlu imajo zelo solidnega. Zadnja leta privlečem cca polletno zalogo s Korčule, mi je blo všeč, pa ga zdaj vzamem 10l plastenko zadnji dan in ruknem v kamper, pol pa doma pretočim v namenske steklenice, . Kar se kuhinje tiče, kuhaj čimveč sam in vrzi iz kuhinje cuker, to je bistvo kar se prehrane tiče, ker procesirana hrana je najslabš, ker je polna cukra in soli (pa sol sama po sebi ni problem). Začetek je pa recimo cuker in mleko v kofetu. Ko te zvečer popade lahkota, se ogibaj ogljikovim hidratom, raje recimo poči mal sira z oljčnim oljem in paradižnikom ali kaj podobnega. Ko se navadiš, te tud to nasiti. In na splošno tudi uživaj hidrate, ko jih zaslužiš, beri švicaš.
V vsem ostalem pa zmernost in seveda hoja, ki je osnovna človeška dejavnost in tukaj ima svizec še kako prav.