Okna: PVC ali les?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Prišli zadevi do dna, zdaj pa nič več offtopik, ker čene se lahko teme loči, ker je toliko postov na to temo.

Mathew

Pripravnik
6. sep 2007
401
0
16
MS
offtopic je že kdo od vas vgradil rekuperator pri adaptaciji starejše hiše? Počasi bomo adaptirali hišo in se ogrevam za to varianto, seveda, če nebi bilo potrebno podreti pol hiše.
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
po moje je idelano ako lahko uporabiš dimniške tuljave (torej če jih je dovolj na razpolago oz. z njimi dosežeš vse sobe).

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Glede oken:
Predlagam les. Je pa precej odvisno od kvalitete le-tega. Kdor natolcuje z vzdrževanjem - iz mojih izkušenj - imam okna v celo totalno nezaščitenem (nebarvan, nelakiran) torej natur macesnu. Po dveh letih ni razlike med notranjim in zunanjim delom okvirja, oboje v originalnem stanju.
Imam pa tudi (drug objekt) smrekov okvir, ki je pobarvan in se drži slabše.

Glede rolet/žaluzij:
Žaluzije absolutno, aluminjaste zunanje na vodilih, "vgrajene" v fasado. Kdor se boji vetra; letošnji poletni vihar (Medvode) jih ni poškodoval, če je pa sila jih pa lahko dvigneš in se skrijejo. Zatemnitev je med 10% in 100% v sekundi. Čiščenje mora biti lažje kot pri roletah - kako boš roleto očistil z zunanje strani - v višjih nadstropjih najbrž rabiš lestev? Žaluzijo pa lahko očistiš odznotraj, samo spustiš dol, preklopiš na 90 stopinj, odpreš okno in imaš dostop do vsega. Lamel pri 2.3m visokem oknu je vseh skupaj samo 30.
Če smo čisto pošteni, ne verjamem da tam kjer sta dva zaposlena, kdo redno (več kot 1x letno) čisti rolete/žaluzije.

Glede rekuperacije (offtopic);
Pri novi gradnji nimaš kaj razmišljat, ker ni velik % glede na celotne stroške. Prihraniš pa lahko veliko pri ogrevanju. Torej cela zima zaprta okna; izmenjava zraka je med 0 in 600m3 za celo hišo na uro, po želji. Kdor pravi, da zrak ni svež (in se meša s starim) naj si pogleda osnove rekuperatorjev (izmenjuje se samo toplota).

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik Dik pravi:
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Adaptiram hišo, dobil sem dve ponudbi:

1. LES: macesen, alu rolete, trojni termopan, skupaj 7000 EUR z montažo
2. PVC: AJM, profil Ideal 8000, skupaj 5500 EUR z montažo

Dej mi prosim povej koliko oken imaš
smile-1.gif

Ups, malce pozabil na temo... Predračun je bil za:

- 9x 100x140+17, trojna zasteklitev, rolete
- 2x 190x140+17, -||-
- "panoramska vrata" (za na zimski vrt), 300x250, dvojna zasteklitev, brez rolet

Lesena ponudba je bila iz mizarstva "Korun" iz Gomilskega (ima kdo kakšne izkušnje z njimi?), plastična iz AJM. Nič še ni fiksno naročeno.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Verjetno bo res les.

Glede žaluzij pa nisem tako navdušen. Trenutno imam tukaj drsna velika alu vrata z žaluzijami in so z njimi skoz problemi.

Dvakrat se je že snel nek štift, tako da ne morem niti dvigat nisi spuščat (OK, to je mogoče pomankljivost tega modela, ali nesposobnost monterja). Potem, na eni strani žaluzija bolj visi, sčasoma vedno bolj. Kot tretje me pa moti ta "razrezana" svetloba, če je žaluzija le obrnjena na 90°, raje ja popolnoma dvignem, kar pa spet pomeni vsaj 30s vrtenja, roleto rešiš na hitro.

Tako da sam se bom najverjetneje odločil za rolete.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Dobil ponudbo od AJM in Satlerja. AJM je cenejši,je pa res da ima AJM 4 komorna okna, satler pa 5komorna. OStalo naj bi bilo enako. Satler ven tolče z montažo, ki je precej dražja!? od AJM. Okna pa dobiš za enako ceno "boljša"