Okna: PVC ali les?

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
To me spominja na trditev "v vesolju ni vakuuma, saj ima astronavt kisikovo bombo".

Tole je ena seminarska naloga.
http://www.knjiznica-celje.si/raziskovalne/celje/2008/4200805189.pdf

Notri je nadvse jasno napisano, da je "zrakotesnost" (jest temu po domače rečem vakumska tesnenje) eden prekleto pomembnih vidikov pasivne hiše.

Hvala, ampak ne hvala. Zame je izjemno pomembno, da je v bajti čim bolj naraven zrak.

Nisem bral, ker se mi ne da. Se mi pa zdi da vem kam pes taco moli. Švicarski sir ravno ni pozitiven del pasivne hiše :p
Prezračevalni sistem pa je v vsaki sobi, hodniku. In je povezan z zunanjostjo. Tako se tudi izmenjuje zrak. Če hočeš več , pač odpreš okno. Načeloma pri dobrem prezračevalnem sistemu tega ni potrebno počet. In zrak v dobri pasivni hiši se lahko izmenjuje samo preko prezračevalnega sistema, saj le ta drugače ne deluje optimalno.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Saj se povsem razumemo.

Jest umetnim prezračevalnim sistemom ne zaupam. Žal mi je. Pa mi je vseeno, kakšen "krik mode" so.

Da se bajta 3x izolira. OK.
Da se jo zato napol vkoplje v zemljo - tudi OK.
Da se nardijo "oktopan" stekla. Tudi ok.
...
Ampak "čez stroj" (in z njimi povezan filtre) pa ne mislim dihat.
Vsaj dokler je zunaj še kolikor toliko OK zrak.

Mogoče sem starokopitna, mogoče butasta. OK. Me ne moti.
smile-1.gif

(BTW Da ne bo kdo mislil - na negativni listi so tudi komplet umetni osvežici zraka. Pa mi je vseeno, kako super-truper so.)

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Saj se povsem razumemo.

Jest umetnim prezračevalnim sistemom ne zaupam. Žal mi je. Pa mi je vseeno, kakšen "krik mode" so.

Da se bajta 3x izolira. OK.
Da se jo zato napol vkoplje v zemljo - tudi OK.
Da se nardijo "oktopan" stekla. Tudi ok.
...
Ampak "čez stroj" (in z njimi povezan filtre) pa ne mislim dihat.
Vsaj dokler je zunaj še kolikor toliko OK zrak.

Mogoče sem starokopitna, mogoče butasta. OK. Me ne moti.
smile-1.gif

(BTW Da ne bo kdo mislil - na negativni listi so tudi komplet umetni osvežici zraka. Pa mi je vseeno, kako super-truper so.)

Saj ti ni potrebno uporabljati filtrov ? Prezračevalni sistem je narejen tako da zrak ki gre iz hiše ven segreje zrak ki vstopa. To je pa načeloma tudi vse.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Kolikor jaz vem, prezračevanega sistema brez različnih filtrov, ni.

Poleg tega je v tem "umetnem" sistemu kup problemov - kam z zračno vlago in kako jo umetno dodajati, koliko jo dodajati,...

Če na vse skupaj dodaš še ceno,.... ne bi hvala.
wink-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Namesto prezračevalnega sistem s cenejšim ploščnim izmenjevalnikom toplote si je treba omisliti sistem z rotacijskim izmenjevalnikom toplote. Vzdrževanje primerne vlažnosti v prostoru potem ni težava.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
je še samo DOBRO, da majo okna mal lufta.
wink-1.gif

Kdor dela novo bajto, al pa konkretno vse prenavlja pa si ne naštima en prezračevalni sistem je....

Joj kake ti stresaš!

Okna MORAJO tesniti. Če ne..jih je potrebno ali zamenjati ali pa zamenjati vsaj tesnila!

Prezračevanje se ureja v hiši drugače in nima veze s slabimi okni.

Naša hiša ima 36 let pa takrat še noben ni vedel kaj je rekuperacija....pa ima vseeno zračnike po sobah (kdo bi verjel kaj!), tako da zrak kroži, se menja in dihamo 'svež' zrak.

Tako da...ni rešitev rekuperator...priznam, v svoji hiši ga ne bi hotel imeti...ker imam preveč pomiselkov....ker zrak že da kroži...kako pa je z bakterijami, bacili in ostalo svinjarijo po ceveh? Kako to čistiš? - dostopnost, uporabljena sredstva (najbrž kemija...je.beš potem tako 'zdravo' klimo..itd, itd).

Tak da...ne metat v isti koš prezračevanja in oken....ker razen tega da stara okna dobesedno niso tesnila (Je bil prepih skozi njih) ti dve reči nimata nič skupnega.

To..da nastaja plesen po kotih pa je problem v neizoliranosti objekta....ko bo gor izolacija (spet druga zgodba) tudi plesni več ne bo....ob istem režimu prezračevanja (lahko gremo stavit za pivaka
evil.gif
)

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Naša hiša ima 36 let pa takrat še noben ni vedel kaj je rekuperacija....pa ima vseeno zračnike po sobah (kdo bi verjel kaj!), tako da zrak kroži, se menja in dihamo 'svež' zrak.
A razložiš kje imate postavljene zračnike
sprasujem se.gif

Nazadnje urejeno:

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
KSZ

Jaz razmišljam takole... Tisti ki so mu okna pomembna le funkcionalno naj vzame plastična, če je pomembna tudi cena potem poceni belo plastiko. Če je malo mojstra lahko standardne mere poceni kupi v Bauhauso in jih sam vgradi pa bo prišparal precej. Pri tem naj ne špara s purpeno in izolacijo nasploh.
Kdo pa hoče nadstandard, ima kake posebne barvne zahteve, temu pa se IMO bolj splača les. Tudi kvaliteta bivanja je pri naravnih materialih večja. Pri tem je pač treba vzeti v zakup, da bo na 5 let potrebno zadevo pobarvati. Se pa les oddolži s svojo toplino in domačnostjo, tega plastika pač ne more dati. Tudi občutek ko odpiraš leseno okno je vsaj meni precej boljši kot če odpiraš PVC. PVC okna so res okna namenjena goli funkcionalnosti, strukturo okna nosi kovinski profil okrog katerega je obešena plastika.

Nekaterim to ne pomeni ničesar, sam bi pa za bivalne prostore vedno raje izbral les. Seveda ob primernih cenah.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Kje?

Hiša ima skupno 3 dimnike, od tega eden za centralno kurjavo, dva pa (s po 2 tuljavama) za namene prezračevanja oz. po potrebi za kako manjšo pečko (kamin, 'kiperzbuš', itd).

zračniki so tako v koplanici, kuhinji, dnevni sobi in spalnici....potem pa zmanjka sob. Seveda po potrebi lahko zračnike reguliraš (tudi zapreš).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Še v naši 50 let stari bajti so zračniki samo vincent se bojim da sprašuje po nečem drugem. Zračnike imaš in tudi opravljajo funkcijo odvoda ne pa dovoda zraka! In tu se sedaj pojavijo težave.
Zakaj ljudje umirajo ob plinskih pečeh kljub "super moderni in varni gradnji"? Predvidevam da zato ker nimajo dotoka zraka (odvod slabega zraka imajo!) samo če nimajo dovoda se v stanovanju ne more naravno vakum naredit

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
danes take peči sploh več ne moreš postaviti...kjer pa so bi jih pa mogli zmetat ven.

Če že delaš danes peč na plin imaš v obstoječi dimnik speljano tuljavo (za dimne pline) znotraj te pa še eno tuljavo manjšega premera, za dovod zraka. Torej je zajem od zunaj.

Res je..pri taki vrsti zračenja imaš zgoj odvod....samo je tako...če lahko zrak uhaja mora nekje tudi prihajati - torej zrak kroži.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ne tež z stresanjem, če ne dojameš cele slike.

Ti si domala OBSEDEN z varčnostjo, okna vedno predlagaš naj naj, kar si lohk privoščimo ali pa si sploh ne, izolacije bi deval 0,5m a zrak bi pa karnaenkrat mel, sam ne prek mojih izjav, ker sem skurcal način kako se lotijo teh težav slovencelnji.

Od kje tebi pade na pamet, da povzameš moj sarkazem o slabih oknih, kot da priporočam, da jih navrtajo, da bo šel zrak skozi
stupid-1.gif
, kar seveda nisem predlagal.

Nažalost se uporabniki, od raznih znalcev po forumih in prodajalcih izolacije in varčne gradnje naučijo le to, kako v 3pm izolirat hišo, kupit xyz zasteklitev, kar je zelo lahko prodat ob obljubi izredno znižanega računa za ogrevanje, o kakšne zraku pa nikoli ni govora. To je dejansko stanje, da se trenutno gradijo oz. so že dokončane hiše, v katerih je kvaliteta bivanja NA PSU, ker so zanemarlali nekatere osnove....banalne osnove (tudi cenovno zelo sprejemljive).

Zdaj pa omeniš zračnike v xyz stari hiši pri vas doma...ja lepo ane, pri nas so isto zračniki v hiši, katero so zgradili stari starši, ampak to nima veze z hišami, katere se TRENUTNO gradijo, ali pa se šele bodo in ti uporabniki iščejo nasvet po forumih, dobivajo pa samo info, kako v nulo zadihtat hišo in privarčevat več kot sosed, ker je to IN.

Kot so ti že napisali, vstopni zrak za tvoje stare zračnike mora od nekje priti, in če maš ostalo tolk dobro zatesnjeno, kot priporočaš drugim, potem nimaš druge variante kot odpret okno...in kaj se naredi ko odpreš okno? Prej vsem svetovano trojno zasteklitev in ne vem kaj še vse dobro izolativnost znižaš na 0!

Vsak lahko odpre okna in si ustvari svoj "zračnik", sam to je za novo hišo nesprejemljivo!

1. Potrebno je to storiti ročno in REDNO (kaj pa ponoči a?)
2. S tem vržeš veliko "denarja" skozi okno, razen če dajaš toliko izolacije in tako dobra okna, samo zato, da lahko potem luftaš skozi okna.
bonk.gif

Vgradnja prezračevalnega sistema ti odpravi te slabosti, odprta okna niso več nujno potrebna, vstopni svež zrak je pa že vnaprej ogret, tako da izgube niso tako velike kot pri odprtem oknu....to je pa lažje prodat alkaj, zdaj ko sem napisal, da bo tudi za denarnico boljše? Zgleda da je to lažje prodat kot pa faktor dobrega počutja.
crazy1.gif

Sicer pa mislim, da če bi to kdo drug napisal, brez da bi bil tako direkten kot jaz, bi se marsikdo strinjal znjim, le tisti mogoče ne, kateri so pred kratkim gradnjo dokončali into komplet ignorirali, sicer pa tudi tem ostane redno odpiranje trojnozasteklenih oken.
smirk-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
Nekoč so forsirali kratkotrajno luftanje pri ful odprtem oknu. Na tak način pač veliko več zraka zamenjaš kot pa ob kipnenem oknu ali pa oknih brez dihting, temperatura predmetov v prostoru pa se zaradi menjave zraka bistveno manj.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
danes take peči sploh več ne moreš postaviti...kjer pa so bi jih pa mogli zmetat ven.

Če že delaš danes peč na plin imaš v obstoječi dimnik speljano tuljavo (za dimne pline) znotraj te pa še eno tuljavo manjšega premera, za dovod zraka. Torej je zajem od zunaj.

Res je..pri taki vrsti zračenja imaš zgoj odvod....samo je tako...če lahko zrak uhaja mora nekje tudi prihajati - torej zrak kroži.
In kaj si dosegel, če imaš zrakotesna okna, zračnike pa odprte za svež mrzel zrak
13.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
dosti bolje je da so okna diht in ti 3 x dnevno odpreš okna na prepih, ter zamenjaš zrak.

Ker pri takem režimu zračenja se ne izgublja dosti topolote...ker zgolj zamenjaš zrak, ki pa je (gledano z vidka mase) zanemarljiv za pogreti - torej so tudi izgube minimalne.

Pa pozabljaš na vrata.....vsakič ko vstopiš/izstopiš narediš konkretne vrtince v prostoru ter istočasno poskrbiš za zamenjavo zraka.

Drugače pa..logično d s em privrženec varčne gradnje! Isti ti je šupak ali imaš 3 slojno zasteklitev pa zračiš 3 x dnevno, ali 2 slojno zasteklitev pa zračiš 3 x dnevno..takrat zgubiš toplote kot jo zgubiš (npr. 3 x 2 minuti)...vseh ostalih 23 ur in 54 minut pa zgubljaš več pri katerih oknih???

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

In kaj si dosegel, če imaš zrakotesna okna, zračnike pa odprte za svež mrzel zrak
13.gif
Hehe, to je tudi meni zanimiva uganka.
Sicer se pa strinjam z Maleckyim.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:

13.gif

Zračnik vleče zrak ven...ne noter.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Vleče ja...

Ogenj tudi vleče....in ogenj ugasne, če nima od kje potegnit...

Še enkrat...kaj je potem tako slabega, če se še bolje poskrbi za zračenje kot v sodobnem bivanju primitivno odpiranje oken?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
problem rekuperacije je v tem da glavnino zraka vrača nazaj - svežega dodaja nekje 10 %...torej ko žena kuha vampe, jih preko rekuperacije potem vohajo v vseh sobah. Druga težava - že prej omenjeno - bakterije v prezračevalnem sistemu....kako to čistiti, odstraniti? S kom?....potem si pa daleč stran od čistega in svežega zraka....