Okna: PVC ali les?

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
Pri nas imamo 15 let stara lesena okna od jelovice. Tudi naslednja bodo lesena. Glede vzdrževanja: na hiši imamo 22 oken. Vsako leto si vzamem eno soboto časa, da vse pošmirglam in 2x prebarvam. Ob takem vzdrževanju bodo sigurno zdržala še 10-15 let.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
imam od gašperj. dvakrat na leto vzamem govico, gor dam eno tekočino in obrišem okvir. barvanja ne bodo videla deset let, kar garantira tudi proizvajalec.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.967
1.850
113
doma imam lesena, na vikendu plastika. Meni so obojna super. Edini problem pri plastiki zna bit da se nabira plesen v bajti, ker preveč dihta. Barvanje lesa ni noben argument ne za, niti proti. par ur dela na nekaj let ne pomeni nič, kar bi vplivalo na odločitev za nakup. Če bi se še enkrat odločal bi vzel cenejša, ali plastika, ali les, vseeno

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.576
89
48
Od križišča mal naprej na desno
Jst sem tudi letos menjal lesena za lesena, plastike tut pogledal nisem, ker mi že na oko niso všeč.
Les je lep
smile-1.gif

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

Tisto o 30 lets tarih oknih pa
evil.gif
....nima veze. Taka okna jepotrebno menjati ker dobesedno vleče denar (toploto) skozi njih...tako prepih, kakor tudi porazne izolacijske lastnosti. Smo jih imeli tudi mi....po 33 letih vizuelno kot nova (vmese kakih 2 x štrihana) drugače pa tipi topi. Samo koj eprišla zima je bil pa pravi poraz....nismo mogli toliko nakuriti, da bi vsaj temepraturo imeli 20 stopinj...sproti je šlo vse na plano (da o zvočni izolaciji niti ne razpravljamo!).

Hmja no, v redu je
smirk-1.gif

Takole bom reku: pred novo fasado (lansko pomlad) smo pokurli nekje 2500-3000 litrov kurilca.
Zdaj nekje 1700 litrov (cca. 200 kvadratov se ogreva).
Se mi ne zdi tako slabo, še posebej ker prevsem peč še zdaleč ni optimalna (stara cca. 10 let, kombinirana).
Glede izolativnosti oken pa samo tole:
kakšen K naj bi imela stara okna z dvema šipama in zrakom vmes?
Samo kot zanimivost:
Če grem pozimi, ko je mraz šlatat staro okno in eno novo s K-jem šip 1.1, vsaj ne otip ni neke blazne razlike (obe sta topli).
Je pa na otip velka razlika v temperaturi zunanjih zidov pred in po vgradnji fasade (10 cm stiropor).
Tko da nevem - bom poročal, koliko se bo poznalo, ko bomo menjali okna (enkrat ko bo spet kaj €€€
redface-1.gif
)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
No vincent pa še kdo drug je napisal da se po 20.30 letih v vsakem primeru menja okno, ker je zasteklitev slaba... A si upa kdo napovedati kak k bo pri oknih čez 30 let, Bo to 0,5; 0,1; 0,01?

Sicer pa bom rekel takole:
Nekje na podeželju bi raje vzel lesena, v urbanem okolju raje plastiko. Moram ob priliki pri žlahti preverit kako se obnesejo PVC na kmetiji

Dravni

Pripravnik
30. okt 2007
41
0
6
Ljubljana
Sej obstajajo tudi lesena okna z tri slojnim steklom, vglavnem po Nemčiji vsi mečejo plastiko in aluminij ven pa tudi plastične cevi za vodo, ker se tam nabirajo bakterije

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
ne kotali buč.

plastika cev in okno nimata nič veze.

Hanzi....ta okna bojo (ni važno plastika ali les) čet 30 let vsaj 3 x boljša kot so bila tista okna izpred 30 let. Tam enostavno tesnila sploh niso bila predvidena, stekla da bila pritisnjena ob distančnik (seveda vse brez tesnjenja)...pa ni bilo druge kot da je vleklo preko njih.
faktor U takih stekel je preko 3. W/m2K.

Zdajšnja okna imajo plin (Ki lahko uide) ter kovinski nanos za zmanjšane sevanja (ki ne uide) ...in tako okno bo čez XY let svetlobno leto bolj energetsko učinkovito, kot tista, pred 30 leti.

In pri oknih je danes ravno energetska učinkovitost tista, ki šteje....načeloma se čez vsakega vidi, le za silo redno ga je treba čistiti.

Okvir pa...les - plastika....več ali manj isti drekec....le cenovna razlika je (kot kaže) precejšnja...torej stvar presoje ali se ti splača ali ne (pa kaj boš z nakupom enih ali drugih profitiral).

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Citat:
Uporabnik Dravni pravi:
pa tudi plastične cevi za vodo, ker se tam nabirajo bakterije

To je tudi mene prepričeval en vodovodar, ki ni znal plastike variti. No že dolgo ne nasedam pravljicam, pa sem dobil drugega vodovodarja.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
@vincent: jaz sem bolj ciljal na tista okna čez trideset let. Zna se zgodit da se bodo naši potomci čez 30 let ubadali z enakim vprašanjem kot nekateri sedaj tule.
Okna bodo čez 30 let veliko bolj dovršena in bomo v veliki dilemi ali jih menjamo za nova ali ohranimo stara. Zato se mi poraja vprašanje ali se splača investirat v okna ki naj bi vzdržala 20 let več ob enakem ali celo manjšem vzdrževanju. Mogoče bomo izumili "pametna" okna., ki se bodo ob slabem zraku v prostoru ali preveliki temperaturi samodejno odprla in potem nazaj zaprla.
Kdo pa ve kako "pametne" hiše bomo delalii čez 30 let. In takrat se bodo tisti z nekaj več pod palcem spraševali o novih oknih ne gleda na to ali bodo imeli pvc ali lesena.
Samo vprašaj se koliko km kablov je bilo v povprečni novi hiši pred 20 leti in koliko jih je danes.;)

Nazadnje urejeno:

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jaz DIHAM, hiša mora DIHAT, če nimate rekuperacije oz. urejenega zračenja, je še samo DOBRO, da majo okna mal lufta.
wink-1.gif

Jao, folk se bi zapiral notr zarad vsacga centa...najbol da še sebe izolirate + plastično vrečko čez glavo.
crazy1.gif

Kdor dela novo bajto, al pa konkretno vse prenavlja pa si ne naštima en prezračevalni sistem je....

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
@all:
lesena okna imajo garancijo nekje 10 do 20 let, vendar kot so omenili je potrebno vzdrževanje... Poceni okna (ker kvalitetna lesena so dragga) pa znajo priti najdražja.
Pri plastiki pa takole... Načeloma vsi uporabljajo Sücho profile s sedmimi komorami, enak tip zasteklitve in enak tip okovja. Torej so tudi cene tam tam. Variirajo nekje do 15% (največ pri postavki ure dela). So pa tudi pacijenti ala AJM, ki se majo za "high-class" in so tudi do 40% dražji od ostalih najnižjih ponudnikov, izvedba je pa disaster...
Tako da sam bom dal plastična okna, zdržala bodo vsaj 10 let, ker sedaj z lesenimi dobesedno mečem kurjavo skozi okno...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.774
113
pri taščici
A ima res AJM take bajne cene. Ravno danes sem imel njihovega merilca na izmerah (ne na moji bajti). Sicer pa sem že naročil tudi konkurenčno ponudbo, tako da v nekaj tednih bom tudi sam izvedel.
AJM pa zato ker je pol oknov v bajti že njihovih in sedaj nekoga tretejega notzri vlečt z drugačnimi okni se mi zdi trapasto. Samo če pa bo razlika 40% pa ne dam žegna za AJM. Si bom pa mislil svoje o tistem ki jih je pri AJM naroču pred pol leta....

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Koliko sem jaz gledal ponudbe je bil AJM ponavadi 10-15% cenejši, kot konkurenca.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Hanzi....ta okna bojo (ni važno plastika ali les) čet 30 let vsaj 3 x boljša kot so bila tista okna izpred 30 let. Tam enostavno tesnila sploh niso bila predvidena, stekla da bila pritisnjena ob distančnik (seveda vse brez tesnjenja)...pa ni bilo druge kot da je vleklo preko njih.
faktor U takih stekel je preko 3. W/m2K.

Saj nekaj časa je tesnil tisti steklarski kit, ki je po par letih razpokal in odpadel.
grin1.gif

Citat:
Zdajšnja okna imajo plin (Ki lahko uide)

Po koliko letih? Treh?
evil.gif

Stric je pred 25 leti sam pripeljal aluminjaste profile iz ZRN in potem tu naredil okna. Nikoli mu jih ne bo treba barvat.
hysterical-1.gif

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Ko sva midva pridobivala predračune so bili AJM tudi med dražjimi, če ne celo najdražji...to je cca. 1,5 leta nazaj.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Kar sem jaz prebral kup forumov v zvezi s PVC okni, je bilo 98% AJM-ovih strank kritičnih do te firme in so jo totalno spljuvali. Okna so baje ok, samo vgradnja naj bi pa bila katastrofalna.

Kar sem prebral po forumih je bilo to meni dovoljšen razloh da sem se ognil AJM in šel po predračune k drugim firmam. Trenutno je najcenejši Satler, samo je nekaj odstopanj v razredu oken tako da dokončne analize še nisem naredil. Bom ko dobim vse predračune.