še moja malenkost:
Les je potrebno vzdrževati - to je dejstvo. BOg obvarij kupit naoljena okna..ker tisto je pravi dizaster. Običjano barvana bo pač potrebno obnavljati - torej ko gre za celo hišo - si jih prešetješ, ter potem ugotavljaš kdo jih bo barval. Spet drugo...ko okno enkrat barvaš...adijo estetika.
Načeloma jepa isti drek kaj daš - plastika lai les. Plastika je bolj neobčutljiva, ne rbai vzdrževanja...montiraš in to je to. 1 x letno umiješ okvirje pa si zmagal.
Tisto o 30 lets tarih oknih pa
....nima veze. Taka okna jepotrebno menjati ker dobesedno vleče denar (toploto) skozi njih...tako prepih, kakor tudi porazne izolacijske lastnosti. Smo jih imeli tudi mi....po 33 letih vizuelno kot nova (vmese kakih 2 x štrihana) drugače pa tipi topi. Samo koj eprišla zima je bil pa pravi poraz....nismo mogli toliko nakuriti, da bi vsaj temepraturo imeli 20 stopinj...sproti je šlo vse na plano (da o zvočni izolaciji niti ne razpravljamo!).
Če že zdaj kupuješ..vsaj toliko glej da vzameš 3 slojno zasteklitev z vsaj U=0,7 - torej išči tudi temu primerne ponudbe.
Jaz sem bil tudi na začetkuprivrženec lesa, pa smo na koncu celo hišo preoblekli s plastiko....pa moram rečt da nimam nobenih pomiselkov če smo naredili prav - so taka kot se šika (okna Slatin)....tzak da...če bi bile cene tam tam (Les - plastika) bi človek še razmišljal...tako da....20 - 30 % višja cena lesenih oken,,,zakaj že?