Okna: PVC ali les?

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Adaptiram hišo, dobil sem dve ponudbi:

1. LES: macesen, alu rolete, trojni termopan, skupaj 7000 EUR z montažo
2. PVC: AJM, profil Ideal 8000, skupaj 5500 EUR z montažo

Kaj priporočate, slabosti, prednosti? Foter navija za les, sam pa nisem tako prepričan.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Jaz bi les, če te žuli cena pa lahko navadno smreko namesto macesna.
Zakaj? Ne cem, sam sem jih tudi vzel, prejšnji teden je bila montaža. Mogoče zato, ker preverjeno zdržijo >30 let in ker ne maram belih.

Nazadnje urejeno:

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik ThorZEN pravi:
Adaptiram hišo, dobil sem dve ponudbi:

1. LES: macesen, alu rolete, trojni termopan, skupaj 7000 EUR z montažo
2. PVC: AJM, profil Ideal 8000, skupaj 5500 EUR z montažo

Kaj priporočate, slabosti, prednosti? Foter navija za les, sam pa nisem tako prepričan.
Če moreš, se stegni do kombinacije les-alu

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Z lesom je skos delo...treba ga je vzdrževat, lakirat, ipd. če hočeš da zdrži "30 let"...PVC so za moje pojme dobra izbira glede na razmerje cena/kvaliteta...Se mi zdi tudi, da so PVC bolj kompaktna in nepropustna...lesena pa z leti postanejo "zguncana" in nehajo tesnit dobro - vsaj kolikor sem uspela primerjave narest doma, ko smo lesena okna zamenjali s PVC (rjavimi). Če že hočeš lesene, bi jst na tvojem mestu vzela kombinacijo LES-ALU - gre pa za nekoliko dražjo zadevo, ampak pomoje se bolj splača kot čisti les.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Hmm, to me skrbi pri lesu ja, vzdrževanje. Pri PVC tega praktično ni, ne vem pa kako je z življenjsko dobo PVC?

Alu-les verjetno odpade.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Bolj kot ne iz prve roke - bela sem rekel da odpadejo, a glej ga zlomka - na barvno folijo je mnogo manj garancije. Kaj se s to folijo zgodi v 10 letih se ne ve, a garancije nanjo je povečini manj kot na barvo pri lesenih. Poleg tega plastična z barvno folijo dosežejo ali celo presežejo ceno lesenih z odkapniki. Sam sem namreč dobil ceneje lesena z kljukami in obema odkapnikoma kot bi dal za plastična z neko imitacijo lesa.

Res pa je da plastična zgnila ne bodo, načeloma jih ni treba vzdrževat, kaj se pa zgodi ko postanejo stara in "grda" pa ne vem.Menda že prodajajo barvo za plastična okna. Pa sem mislil da je samo les treba barvat.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
P.S. - da ne bo kdo mislil da sem totalno proti plastičnim, le svoj pogled sem napisal in vzrok, zakaj sem raje vzel lesena.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Bela meni v kombinaciji s pravo fasado, zgledajo prav lično, tako da folije ne bi vzel. Hvalijo se tudi, da barva ne zbledi. V stanovanju imamo bela PVC in v štirih letih so še vedno snežno bela, je pa to prekratki rok za kakšno resno oceno.

Kje pa si vzel lesena? Ker v mojem primeru so lesena dražja s primerljivimi PVC, pa niti AJM ne slovi kot najcenejša firma.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
nova lesena se tudi ne abrvajo tako pogosto, kot so se stara. pač obdelava, laki tudi napredujejo.

glede tesnenja. vse je v okovju, ki je pa isto. les še malo diha in je topel na dotik.

bela pvc se userjejo in jih več ne spucaš.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Če moreš, se stegni do kombinacije les-alu

Takele izjave....

Vsepovsod naj bi se človek stegnil, potem pa prideš do bajte ki bo stala 200 in več jurjev....

To je 200 slabih plač-veš koliko časa je treba varčevat?

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Tudi za les. Še moje/naše izkušnje: Imamo stara okna KLI Logatec, stara preko 30 let. Resneje so bile štrihana pred nekako 5-imi leti (prej sicer ene 2-krat z barvo ki je bila bolj za okras kot za zaščito). Okna so cela, brez črvov, gnilobe ali kaj podobnega. V moji okolici pa zlahka najdeš 40, 50 let stare bajte (dobesedno) z lesenimi okni, ki ne vejo kaj je barva, pa so še kar na svojem mestu.

Pa še ena proti PVC (za moje pojme glavna): okvirji od oken so širši in mehkejši (vsaj pri cenovno "normalnih" modelih), posledično je v stanovanju manj svetlobe in zelo rad poka omet ob oknu (tako zunaj kot znotraj).

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Omet poka pri vsakem oknu, zato pa obstajajo plastični zaključki za omet, točno za ta namen.

Po objektih vidim precej takih in drugačnih oken, pa moram reči da mi kvaliteta lakiranja nikjer ne vzbuja pretiranega zaupanja.

Okna se zelo gleda, dokler ne pride pohištvo in ostalo, takoj nato boste že premišljevali o zavesah, ko si v hiši imaš pametnejše stvari kot vzdrževanje oken, zato bi se jaz vedno odločil za okna ki ne zahtevajo veliko pozornosti.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
No ja, hitro poči omet, res je pa tudi da je ravno plastika dokaj "zvijava" če se tako izrazim in se to prej zgodi ob plastičnih oknih kot pri lesenih. Thor naj se odloči tako da bo njemu prav, jaz sem se tako da je meni.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Mislim da moraš tako pri Lesenih kot PVC oknih vsaj enkrat letno namazati mehanizme.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
še moja malenkost:

Les je potrebno vzdrževati - to je dejstvo. BOg obvarij kupit naoljena okna..ker tisto je pravi dizaster. Običjano barvana bo pač potrebno obnavljati - torej ko gre za celo hišo - si jih prešetješ, ter potem ugotavljaš kdo jih bo barval. Spet drugo...ko okno enkrat barvaš...adijo estetika.

Načeloma jepa isti drek kaj daš - plastika lai les. Plastika je bolj neobčutljiva, ne rbai vzdrževanja...montiraš in to je to. 1 x letno umiješ okvirje pa si zmagal.

Tisto o 30 lets tarih oknih pa
evil.gif
....nima veze. Taka okna jepotrebno menjati ker dobesedno vleče denar (toploto) skozi njih...tako prepih, kakor tudi porazne izolacijske lastnosti. Smo jih imeli tudi mi....po 33 letih vizuelno kot nova (vmese kakih 2 x štrihana) drugače pa tipi topi. Samo koj eprišla zima je bil pa pravi poraz....nismo mogli toliko nakuriti, da bi vsaj temepraturo imeli 20 stopinj...sproti je šlo vse na plano (da o zvočni izolaciji niti ne razpravljamo!).

Če že zdaj kupuješ..vsaj toliko glej da vzameš 3 slojno zasteklitev z vsaj U=0,7 - torej išči tudi temu primerne ponudbe.

Jaz sem bil tudi na začetkuprivrženec lesa, pa smo na koncu celo hišo preoblekli s plastiko....pa moram rečt da nimam nobenih pomiselkov če smo naredili prav - so taka kot se šika (okna Slatin)....tzak da...če bi bile cene tam tam (Les - plastika) bi človek še razmišljal...tako da....20 - 30 % višja cena lesenih oken,,,zakaj že?