Ogrevanje na koruzo in ostala žita

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.808
560
113
42
povsod malo
ksz
Ko smo že ravno pri hrani.
Prijatelj je včasih kuril čokolado od gorenjke pa ne tisto za prodajo ampak tisto odpadno.
Je pa smrdelo ko hudič po zažganih laseh tako, da je mogel nehat kurt ker so ga sosedi skoraj ubili zaradi smradu.

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
S šamotom je obložena gorilna komora cela, kolikor jaz vem, ker zadeva funkcionira na principu uplinjanja lesa. Pri gorenju tega plina pa se razvijajo precej hude temperature ...

Če se ne motim je fora v doziranju. Primerjaj obliko in velikost (sipkost) sekancev/pelet z žiti. To na kratko pomeni da boš imel ali prevelik tok kuriva ali pa premajhnega, če je regulacija naštelana izključno na sekance/pelete. Stvar cene, kolikor jaz razumem zadeve ...

Sicer pa lahko zadevo sprobaš, če že imaš gorilec na sekance. Zajebat skoraj ne moreš nič; v najslabšem primeru boš moral spucat ppolža in dozator ... Če že boš probaval, bodi v bližini, da boš zausavil mašino, če bo treba.

Aja, pa prej sem pozabil te vprašat; tvoja peč deluje brez elektrike?

Glej -jst imam mizarsko delavnico-------stranski produkt je pa žaganje---------oblanci------prah --in tudi seveda tudi sekanci-torej moja peč vse popapa---tudi šravfencinger se je v peči znajdu-14 cm dolžine.Torej polž in presipnik pogoltneta marsikaj.
Sam ni finta ve tem.
Bistvo tega pogovora je če lahko v plehnati peči ukuriš kuruzo---gorilca itak ne bo stopilo.
lp

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.535
5.075
113
Severovzhodna Slovenija.
Mislim pa, da stvar ni zrasla na slovenskem zeljniku. Da koruza pozno jeseni stoji in čaka zimo, si pred kakim desetletjem lahko kar masovno opazil v Avstriji proti Gradcu. Danes je tega najbrž zaradi ukrepov ozelenitve manj.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Če ti peč in gorilec vse to prebavita, potem ti bosta tudi koruzo. Očitno imaš dobro regulacijo.
Jaz vem da pri meni, ko zmečem v peč par storžev (ki niso za drugam), voda v peči praktično zavre od vročine. Ampak ko se storži vnamejo, kar pa zna trajat nekaj časa. Vržem jih pa na žerjavico od lesa ... Imam starejšo štadlerco, seveda plehnato. Parkrat sem jo že prekuril (zmanjkalo elektrike, varnostnega obvoda pa nimam inštaliranega) pa je še živa. Vseeno pa mi nekako duša ne da, da bi jo obremenjeval s takimi temperaturnimi skoki.
Zato sem rekel da je važna regulacija ...

Nego, a peletirke pa nimaš? Mislim za oblance in žaganje. Najbrž se teh dveh frakcij nabere več kot kosovnih, ali pač?!

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Praviš, da imaš sekance. Pa žaganje in oblance. Sklepam, da imaš doma mizarsko delavnico. Torej pri obdelavi lesa najbrž ostajajo večji ali manjši kosi ostankov, ki jih potem sfrezaš v sekance. In če imaš mizarsko delavnico, potem se ti najbrž nabere več oblancev in žaganja kot večjih kosov. Samo ugibam ...

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Aja, zdaj pa štekam.
JA----peletirke nimam, sem oziroma smo s prijatelji delali ene dve leti nazaj stiskalnico za brikete------vendar zadeva ni in ni hotela delat.

Smo prdedelovali mašino na vse načine , vendar na končni cevi se je vse skupaj zabilo-skratka nič od nič-samo okoli 3000€ sem stran vrgel.

No potem pa izvem da so te peči na sekance dostopne tudi ljudjem za malo manj denarja (prej so imele te zadeve samo večja mizarska podjetja) in sem najdu človeka ki mi je to tudi vse skupaj naredil (bider).

Je pa res vse skupaj fantastično-saj dela zdaj že okoli dve leti brez problemov-požre pa tudi vse -------od hrastovega praha pa do kosov dolžine okoli 14 cm.

Te briketirke so bile včasih popularne ---ker so bile peči na sekance zelo drage-in SE JE SPLAČALO OBLANJE IN ŽAGANJE STISKAT SKUPAJ V POLENA.

Najbolj hecn in čudn se mi pa zdi zakaj imetniki peletnih peči NE KUPUJEJO oziroma kurijo ŽAGANJE ali KORUZO-------kar je bistveno ceneje ---in zadeva bi tudi delala.

NE NE------peleti morajo biti obvezno-un iz avstrije so pa itak najboljši
bonk.gif
-- pa pakira za avstrijce)

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ni rečeno, da vsi gorilci na pelete požrejo vse kar vtakneš not. Sem se zanimal na sejmih, pa so samo odkimavali.
Če je tvoj peč predelal Bider (ni poceni, tako hudičevo drag pa tudi ne), potem verjamem, da gorilec požre vse ...

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Ravnokar nabavljam peč na pelete in nekaj malega vem. Koruzo prebavljajo le tiste funkcionalno (in seveda cenovno) enostavnejše peči, pa še to ne vse. En prodajalec mi je rekel, da če bi že kuril koruzo, bi kuril v razmerju 50:50 koruza:peleti, nikakor pa ne čiste koruze. Pri kurjenju žit se tudi izločajo kisline, ki imajo negativen učinek, vsaj na peč.

>> NE NE------peleti morajo biti obvezno-un iz avstrije so pa itak najboljši (kovač jih dela -- pa pakira za avstrijce)

Možno, je pa tako da pri avstrijcih veš, da kvaliteta bo, saj imajo stroge standarde, ki se jih morajo držati. Pri bosancih pa tudi slovencih to ni nujno. Avstrijci tudi edini pridejo s cisterno in ti pelete vpihnejo v zalogovnik.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Zdaj pa mene že hudo zanima kakšne vražje kisline naj bi se sproščale?! Če gre za normalen gorilec/peč zadeva itak deluje na principu uplinjanja organske mase. Torej v bi v principu morala skozi raufnk it samo CO2 in voda. Dobro, tako idealno to ne teče to mi je jasno, ampak ne vem pa kakšne hude kisline naj bi ušle tistim visokim temperaturam v kotlu
sprasujem se.gif

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Sam sem to zasledil na forumih, pa tudi prodajalec tako pravi. Kaj več pa žal ne vem.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.252
7.048
113
Nisem prebiral cele teme...

ampak pri nas sosed kuri na tak način, rekel je da dobi tono koruze za 80 eur, kar mora ponoviti parkrat letno.

Ampak...smrdi ko hudič in ni ravno fajn za sosede, pa tudi ni najbolj legalno, če se ne motim.

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Evo-sem dones probal zadevo::
V gorilec peči na sekance sem ročno natresel cca 2 kg koruznega zrnja na podlago malo žerjavice od sekancev. Polža sem izključi in samo prižgal ventilator in čakal kaj bo. Koruza se ni in ni hotela sama užgat. Potem pa vključim še polža in dodam nekaj sekancev v gorilec in potem je začelo goret. Eno minuto je bilo treba da se je tudi koruza vžgala in potem je bilo prav za občudovat-kako gori in gori tiste dve kili koruze-plamen je bil zelo velik in tudi peč se je zelo hitro segrevala. Torej teorije da ima koruza zelo veliko kurilno vrednost držijo. Potem sem še ventilator ugasnil-vendar je koruza še zmerom zelo dobro gorela-pri sekancih tega ni.

Kar je pa @darjan napisal da dimni plini smrdijo kot hudič--------to ni res---zunaj se je prav lepo vonjalo po "pečeni" koruzi, natanko tak vonj ko na tabornem vonju pečemo mlado kuruzo-------so se mi skoraj sline cedile.

Torej zadeva dobro deluje in bo treba zdaj čez leto nekje dobiti nekaj ton koruze po čim nižji ceni-morda jo lahko dobim skorej zastonj pri kakšnem kmetu-katera ni primerna za krmo. Oblanja in žaganja za mešat s koruzo pa imam itak dovolj. Pa zgleda da ne bo treba sekancev delat-pa še fina faj lepo dišalo bo okoli delavnice in hiše.
lp

Jeronimo

Zelenc'
8. maj 2011
21
0
1
Lepo pozdravljni.

Z velikim zanimanjem sem prebral vse kar ste napisali. Imam namreč problem. In to je, velika energetsko potratna hiša. V naslednji sezoni se mi obeta strošek 8000 litrov kurilnega olja ... pri trenutni cenovni politiki, bo to naneslo 8000 € najmanj.

Nujno moram iti v spremembo kotla. Obstaja par alternativ in med drugim je ideja nanesla tudi na koruzo. Vendar, če po pravici povem, me zadeva ni popolnoma prepričala.

- Cene koruze kot sem trenutno zasledil se gibljejo 250€ na tono in znajo iti še gor. Res je, da lahko kupiš tudi ceneje verjetno .... vendar moraš imeti pravo informacijo. Pri razmerju 2,5t koruze/1000l kurilnega olja, navsezadnje niti ne prišparaš tako veliko. Nakup in montaža 38kW kotla na pelete (z zalogovnikom in polžem) bi me stalo okoli 2.500€.
- Po izračunih trenutno stane 1kW toplotne energije ogretih s kurilnim oljem 12€, prav tako z elektriko. Vendar imajo toplotne črpalke izkoristek 3,5. Torej znese 1kW tolote cca 3,5€. Strošel toplotne črpalke na zrak katera deluje do -25°C je cca 3.500€.
- Živim v Ljubljani in bi dim verjetno zelo razveselil sosede.
- 8000 litrov kurilnega olja = 20tonam koruze ... moje kapacitete so trenutno največ 4 tone. Torej bi morali 5x pripeljati zadevo ...

Skratka ... po parih prebranih forumih kolebam med toplotno črpalko in peleti. Koruza me nekako ni prepričala.

LP

J.