Lepo pozdravljni.
Z velikim zanimanjem sem prebral vse kar ste napisali. Imam namreč problem. In to je, velika energetsko potratna hiša. V naslednji sezoni se mi obeta strošek 8000 litrov kurilnega olja ... pri trenutni cenovni politiki, bo to naneslo 8000 € najmanj.
Nujno moram iti v spremembo kotla. Obstaja par alternativ in med drugim je ideja nanesla tudi na koruzo. Vendar, če po pravici povem, me zadeva ni popolnoma prepričala.
- Cene koruze kot sem trenutno zasledil se gibljejo 250€ na tono in znajo iti še gor. Res je, da lahko kupiš tudi ceneje verjetno .... vendar moraš imeti pravo informacijo. Pri razmerju 2,5t koruze/1000l kurilnega olja, navsezadnje niti ne prišparaš tako veliko. Nakup in montaža 38kW kotla na pelete (z zalogovnikom in polžem) bi me stalo okoli 2.500€.
- Po izračunih trenutno stane 1kW toplotne energije ogretih s kurilnim oljem 12€, prav tako z elektriko. Vendar imajo toplotne črpalke izkoristek 3,5. Torej znese 1kW tolote cca 3,5€. Strošel toplotne črpalke na zrak katera deluje do -25°C je cca 3.500€.
- Živim v Ljubljani in bi dim verjetno zelo razveselil sosede.
- 8000 litrov kurilnega olja = 20tonam koruze ... moje kapacitete so trenutno največ 4 tone. Torej bi morali 5x pripeljati zadevo ...
Skratka ... po parih prebranih forumih kolebam med toplotno črpalko in peleti. Koruza me nekako ni prepričala.
LP
J.