Ogrevanje na koruzo in ostala žita

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
.
Citat:
Ja malo sem pretiraval, samo je to-to. En teden dela, dva človeka, dve motorki, par litrov bencina in imaš 20m3 drv. Tole je čisto ročno delo, od podiranja, žaganja, cepljenja, .... ne rabiš niti traktorja. Bukve v povprečnem slovenskem gozdu so pa tudi dovolj velike za 5m3 od ene .. jasno je potrebno "žrtvovat" dober les

Brez traktorja v gozdu nimaš kaj delat----to je jasno in glasno.
Glede 5m3 bukve v povprečnem gozdu------so , saj so -v cerkvenem gozdu-tukaj se pa strinjam

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
suzica!
je res da ne rabiš herbicidov,dandanes je vreme nepredvidljivo ti rukne toča ode koruza -pa ode kurjava za zimo kaj pa pol??
confused-1.gif

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Najbolj se bom smejal ko bo strela užgala v vaše mega toplotne črpalke.
bonk.gif

Kurilno olje itak nabija ceno v višave.
rolleyes-1.gif

V gozdu delo je pa tudi itak zelo nevarno.
confused-1.gif

Drugač pa poglejte ameriko--100% resnica-odkar so nehali na črno delat wiski-se ni več splačalo -imajo zdaj kar nekaj elektraren na koruzo----kurji gnoj-smetišča...itd itd
aplauz.gif

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:

Žito je problem vžgat. Ko pa to enkrat zagori, pa daje od sebe neverjetne temperature. Torej zna bit pleh problematičen. Tudi kurjenje na kupu zna bit problematično, razen če boš vsakih 10 min prisipal žito. če daš vse na kup, bo od začetka gorelo ko v peklu, potem pa se bo ustvaril sloj pepela ki bo preprečil nadaljnje gorenje in bo samo še tlelo ...
Ti ne treba nič delat in prisipat koruze na roke v peč----polža-motor -pa gasa
1118709-Fotografija0379.jpg

Priponke

• 1118709-Fotografija0379.jpg
    1118709-Fotografija0379.jpg
    74,1 KB · Ogledi: 443

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.537
5.076
113
Citat:
Uporabnik suzica pravi:Za koruzo namenjeno kurjavi NE RABIŠ raznorazne herbicide----saj ta koruza NE BO namenjena za krmo živali---a ne??
Pravilno bi bilo kvečjemu obratno, ker bi bilo za živali bolj zdravo.
Naj ti razložim po "kmečko". Na neki aktivni površini raste vse živo. Koruza najbolje raste, če je vsaj do višine dobrega pol metra "sama". To ji zagotovi herbicid. Ni lepo do narave, ampak ta kemija zagotovi, da je koruza "edinček" vsaj en mesec po setvi. Potem sama senči površino pod sabo in jo le kak slak dobesedno vrže po tleh. Koruza je rastlina, ki zraste v dobrih pogojih tudi preko tri metre v višino. Ampak ne boš verjel, so številni pleveli, ki jo brez herbicida in motike prerastejo. Koruza na taki "zapuščeni" njivi ne bo prišla preko 1 metra. Sem videl polno tega v JLA na vojaških posestvih. Pa je bila zemlja boljša kot v Sloveniji in dober poznavalec kot sem bil jaz
cheer.gif
, je lahko spoznal v jeseni, da je spomladi tam nekdo sejal koruzo. Samo ni bilo kaj za žeti razen biotske raznovrstnosti rastlin, ki jih mi smatramo za "plevele". Bi pa imel neko "zeleno" maso, ki bi jo lahko tudi kuril, če bi jo znal res dobro in poceni posušiti. Ampak, kdor danes kuri koruzo, kuri zrnje.
Da ne bomo odnehali, bi v nadaljevanju predstavil še ukrepe proti koruznemu hrošču: kolobar, insekticid...
Ne, ne bom...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik suzica pravi:
Za koruzo namenjeno kurjavi NE RABIŠ raznorazne herbicide----saj ta koruza NE BO namenjena za krmo živali---a ne??

Če že, potem bi bilo bolje, da za krmo živini ne bi rabil herbicidov (to namreč ni gnojilo za rast govedine)
confused-1.gif

Herbicide rabiš zato, da ti plevel ne zaduši koruze. Če nisi porajtal, koruza prvi mesec in pol raste hudo počasi. To je pa ravno čas, ko začne plevel delat nadure. Torej se brez herbicida lahko posloviš od 8 ton pridelka; vraga, kar poslovi se od pridelka, pika. Razen če boš dežural na njivi z motiko
aplauz.gif
)

Res je, v hosti nimaš kaj delat brez traktorja. Na njivi tudi ne! Lahko pa si na njivi in v hosti recimo z volovsko vprego
grims-1.gif

Glej prijatelj, noben ti ne brani kurit žita. Zakonsko ni prepovedano, energije ti daje za izvoz; če ti znese - udri po blagu. Ampak še enkrat, za kurjenje te robe moraš imet primeren gorilec. Še vsi peletniki niso primerni, ti za sekance pa sploh ne. Preveri pri toplovodarjih ...
Ne bo pa tole ratala splošna praksa. Vsaj ne verjamem no ...
Jaz recimo že ne grem v to. Če že, bi si raje omislil en kitajski
grims-1.gif
reaktor za bioplin. Malček me potem jebe skladiščenje tega plina (ker ga čez zimo ne bi delal, recimo), ampak če bi se ga lotil bi ga tudi pogruntal. Ta varianta je za vsakega kmeta veliko bolj sprejemljiva in izvedljiva. Po moje bi bil pa glede investicije tam tam, kurivo pa je pol itak zastonj.

Nazadnje urejeno:

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Citat:
za kurjenje te robe moraš imet primeren gorilec. Še vsi peletniki niso primerni, ti za sekance pa sploh ne. Preveri pri toplovodarjih ...
In zakaj taki gorilci za sekance sploh niso primerni za kuruzo??. Gorilec je s šamotom obložen!
Ali -kje je finta?

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
S šamotom je obložena gorilna komora cela, kolikor jaz vem, ker zadeva funkcionira na principu uplinjanja lesa. Pri gorenju tega plina pa se razvijajo precej hude temperature ...

Če se ne motim je fora v doziranju. Primerjaj obliko in velikost (sipkost) sekancev/pelet z žiti. To na kratko pomeni da boš imel ali prevelik tok kuriva ali pa premajhnega, če je regulacija naštelana izključno na sekance/pelete. Stvar cene, kolikor jaz razumem zadeve ...

Sicer pa lahko zadevo sprobaš, če že imaš gorilec na sekance. Zajebat skoraj ne moreš nič; v najslabšem primeru boš moral spucat ppolža in dozator ... Če že boš probaval, bodi v bližini, da boš zausavil mašino, če bo treba.

Aja, pa prej sem pozabil te vprašat; tvoja peč deluje brez elektrike?

Nazadnje urejeno:

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Mater, sem pa že včeraj razmišljal, da bi se iz njive dejansko dalo dobiti še več, če bi lahko ponucal celo rastlino. Recimo da bi vse kar je nad zemljo speletiral. Pri žitih (pšenica, rž) je to dokaj enostavno - počakaš da je zadeva zrela, enega lepega in suhega dne se to pokosi, zdrobi in stisne - zadeva zaključena. Zaplete se pri koruzi, ker so današnji hibridi delani bolj za silažo in so rastline zelene (in s tem vlažne) ma, skoraj da do pomladi. Je pa koruza privlačna zaradi mase ki jo da. Na ta način ne bi imel 8 ton kuriva ampak 25 - 30 ali celo več ton. To pa ni več hec. Pa še pol mašinerije je že na razpolago - zapelješ se s silokombajnom v njivo, material doma pa spustiš skozi peletirko. Me prav zanima če bi obstoječe peletirke za žaganje/oblance požrle tudi tole maso?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.537
5.076
113
S pol ha smo nekdaj zlahka napolnili stolpni silos, ki je imel verjetno okrog 60 m3 (točnih mer več ne vem). Če bi bilo to suho, bi najbrž gorelo precej podobno kot kaka smrekova drva (energetska vrednost na prostornino) in bi za vsaj za dve potratni hiši moralo biti dovolj.
Edina varianta, da bi bila stebla skoraj suha, bi bilo žetje po nekaj dnevnih temp pod 0 stopinj. Pa snega ne sme biti. Samohodni kombajni stvar zelo na fino zmeljejo, edino ali je res dovolj suho je zame uganka.
Še več mase da krmni sirek, nisi "vezan" na koruznega hrošča, samo tisto sranje je v jeseni še bolj mokro kot koruza. Kako pa je proti pomladi in če ga sneg ne vrže po tleh pa ne vem.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Cena?
Ker se ne grem prijavljat samo zato da bi pogledal ceno (ker ga zaenkrat ne mislim kupit). Izgleda pa frajerski
grims-1.gif

Sicer pa je meni jasno, da obstajajo gorilci, ki požrejo vse kar je gorljivega. Sem gledal enega takega na sejmu. Neko švedsko čudo, ki se lahko priklopi na obstoječ kotel (s požem vred). Cena? Okrog 2,5 k€. Samo gorilec. Rabiš še kotel.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Energetska vrednost te mase je visoka, brez skrbi. Ne vem cifre, ampak po moje precej višja od smreke.

Ni mi pa jasno zakaj misliš, da če je roba zmrznjena da je potem tudi suha? Ko se bo segrela, se bo pojavila tudi voda. Edino kar zares suši je suh zrak, ki se po možnosti giblje. Ni ga čez burjo
grims-1.gif

Prav tako mi ni jasno zakaj misliš, da sirek da več mase kot ena normalna silažna koruza. Kolikor jaz vem ni tako. Razen če so se pojavile kake nove sorte ...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.537
5.076
113
Imaš prav, moji informaciji sta na osnovi "zdi se mi".
Za prvo sklepam na osnovi pripovedovanja večjega kmeta, da ima najmanj stroškov s sušenjem zrnja, če s kombajnom počaka do zime. Mi zrnja nismo nikoli prodajali in nam sušenje ni predstavljalo problema.
Tudi za drugo se mi bolj ali manj zdi. Sirek je meni na oko višji od koruze. Na traktor forumu je en napisal:
Citat:
zraste do 4m in je na h 100.000kg silaže
.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ej, sirek s takim pridelkom pri nas bi pa jaz rad videl ... No ja, se da tudi koruzo stisnit na to cifro, ampak to so številke iz poskusov, specializirani silažni hibridi in višji zelostni razredi. Na realni njivi pa to vidiš hudo poredko.

Un kmet ki čaka zimo pa ima ravno zaradi čakanja manj stroškov. Dlje ko je storž na steblu, bolj se suši po naravni poti. Ampak to nima veze z zmrzovanjem. Pa tudi če to počne, nima šanse da mu pade vlaga pod 20. To pa je še vedno preveč za skladiščenje. Poleg tega možakar tvega ali deževje ali zgodnjo zimo ali ... Vsaj v centralni Sloveniji je to hudo tvegano početje.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.537
5.076
113
S temo sicer nima nobene veze, ampak trdi, da ima pri takem početju vlago pod 16. Meril mu jaz nisem. Zmrzal mora biti že zaradi tega, da se kombajn lahko pelje po njivi. Sicer je zmeraj vsaj "mastno". Del vlage, ki ti jo namerijo je v zrnju, del pa zunaj oprijet zrna. In vsaj tega bi pri suhem zimskem mrazu bilo po mojem manj.
Mislim, da je problem pozne žetve nevarnost razvoja raznih plesni. To za kurjavo sicer ne bi bil problem.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Seveda je povezano s temo. Če s čakanjem na zimo prišparaš na sušenju si zmagal ko gre za kurjavo.
Je pa ta cifra neverjetno nizka. A mi izdaš približno lokacijo njegovih njiv? Tako, za orientacijo in bodoče reference ...

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Pepe ti boš meni razlagal da nimam veze s kmetijstvom... Več kot misliš....