Ogrevanje/elektrika

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.717
4.419
113
Nekje 9 kw bo dovolj.
Če imaš kaj novejšega pa je lahko tudi manj, ker novi plini imajo boljši Cop pri niskih temperatura.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.321
1.939
113
tla in stropi niso izolirani (tudi višine ni zadosti), spodaj je garaža/klet, gor na podstrešju pa imam namen dodat izolacijo po tleh (steklena/kamena volna, nisem še zihr)

Če želiš poštimat zadeve potrebuješ izolacijo na stropu pritličja (če to ne bo ogrevano), ker če imaš en del brez vsakršne izolacije ti tam toplota tako prebija, da ti podre komplet sistem.

Podstrešje na vsak način tudi izoliraj. Izbiro volne določi glede na to, koliko hodite po podstrešju (imaš opcijo narediti leseno ogrodje in daš stekleno volno vmes, lahko daš kameno, in čez dile in imaš pohodnost,..lahko kombiniraš. Kamena volna je precej dražja od steklene, se jo pa lažje naredi pohodno. Se splača pogledat po oglasih, če kdo prodaje ostanke od izolacije hiše - vsaj tako sem jaz ugodno prišel do kamene volne.

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.156
1.252
113
42
Verjetno butasto vprašanje.
Jaz gledam med 3 ponudniki v Prekmurju za toplotno. Grem do vsakega za ponudbo Ane. Pač malo mi je bedno nekoga vabit pogledat pa delat ponudbo pa te vzamem drugega :zardelalter:

sad

Guru
24. avg 2007
21.277
9.905
113
Ponudba, brez da si ponudnik ogleda stanje, je vredna zelo malo. Ker je lahko dela z napeljavo cevi (vrtanjem, ...), itd. za 2 uri ali pa 5 dni.
Razen, če boš ti že vse prej pripravil in on samo še postavi toplotno na mesto in priključi.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.090
9.602
113
Ne to mi je jasno da pridejo pogledat. Samo mi je pač nerodno klicati da pride gledat a potem izberem drugega ponudnika. Sej vem da je standard samo se bolje počutim ce mi kdo potrdi da je tako :D
Točno tako je in nič drugač. Bi pa na tvojem mestu razmislil o toplotni, če imaš svoja drva. Ne bi nikol verjel kok udobno se lohk na drva greješ. Če boš kej okol LJ skakal ti z veseljem ob pivu demonstriram.

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.156
1.252
113
42
Bolj malo sm jaz v lj :D
Bom danes malo se ustavil pri teh ponudnikih pa nej pridejo drugi teden pogledat

sad

Guru
24. avg 2007
21.277
9.905
113
Točno tako je in nič drugač. Bi pa na tvojem mestu razmislil o toplotni, če imaš svoja drva. Ne bi nikol verjel kok udobno se lohk na drva greješ. Če boš kej okol LJ skakal ti z veseljem ob pivu demonstriram.
Ne seri z udobno proti TČ.
Drva pa lahko prodaš in si v plusu.

• Haha
Reactions: Hanzi

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.156
1.252
113
42
Bomo vidl malo ponudbe pa koliko imam jaz placa za karkoli/kjerkoli.
Mogoče bom vseeno šel na udobje. Kamin pa TČ pa mir. Mački bodo nadveseli s kaminom.

sad

Guru
24. avg 2007
21.277
9.905
113
In zakaj bi kuril kamin, če boš imel toplotno črpalko? To mi res ni jasno. A kamin je že noter?
Ker če ni, zakaj bi vgrajeval dvojni ogrevalni sistem, potem pojdi samo na drva ali pa samo na TČ. Razen, če želiš imeti rezervo. To je potem drugo.

• Všeč mi je
Reactions: tony

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.156
1.252
113
42
1. Vseeno sm bolj ali manj zadnja kuca na vasi.
2. Zelo razvajene kratkodlake mačke v bajti+baba
Zato imam raje rezervo. Pa še fajn zgleda

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.194
4.163
113
Za rezervo in prehodno obdobje je kamin oz. kaminska peč ok, samo če kuriš v sezoni ko ti dela TČ potem:
a. boš kuril vedno vsak dan, da ti TČ dela z ustrezno manjšo močjo ves čas
b. boš imel en dan 30C čez dva dni pa 18C ipd. nihanja (upoštevaj še neenakomerno razporeditev toplote po prostorih)

TČ s talnim gretjem ima zamika pol dneva do par dni pri hiši z veliko toplotno kapaciteto. Če zakuriš kamin imaš pa toploto v roku ure ali dveh. Skratka sistema se izkjučujeta in jih hkrati ne moreš uporabljat, vsaj ne da bi bilo to konfortno.

tony

Guru
23. jul 2007
9.801
1.575
113
No tak na oko bi rekel da bi moralo biti 6 KW za dosti.
Bi pa bilo fajn pred tem iti do enega energetskega svetovaleca, da naredi izračun.
Absolutno, ni vrag, da ni energetska svetovalnica celo zastonj.

Pa tudi, če bi moral to plačati stotak ali dva, se zagotovo izplača. TČ majstri bodo vedno, če morajo delati na pamet, prodali močnejšo in dražjo napravo.

Goba, tudi ti si zrihtaj izračun topl. izgub objekta, pa boš lahko dobil več ponudb za TČ tudi brez, da ti hodijo na ogled objekta :zmaga:

tony

Guru
23. jul 2007
9.801
1.575
113
Ne vemo izolacije tal in stropov..recimo da so v skladu z zunajim ovojem: 6 kW. Mislim, da je smoterno uporabit TČ tudi za gretje SV. Potem lahko tudi pomivalni stroj priklopiš na toplo vodo (opcija je tudi pralni, preko mešalne pipe).
Obvezno, se splača.

Malo boljši (Electrolux, Miele) pomivalni stroji tudi uradno dovolijo priklop tople vode. Pred leti sem sam na plinski bojler priklopil tudi Gorenjevega, brez težav. (Morda na koncu ni mogel tako lepo posušiti posode, ampak me ni motilo.)

Za pralni stroj pa ima Miele modele, ki imajo priklop za hladno in toplo vodo, drugih na našem trgu nisem našel. (Ima pa, zanimivo, AEG na zadnji strani 2 luknji, vendar od tam naprej priklopa še za vročo vodo ni. Ne vem, v čem je štos, morda za tuje trge delajo kakšen model, ki to podpira...)