Izbira ogrevanja v novi bajti

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.623
10.828
113
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
a neko high tech prezračevanje je škoda denarjam, ker nikoli tega ne dobiš not.

Na hitro pokomentiram..tukaj ne gre za ekonomiko,ampak kvaliteto bivanja, stalno 24/7 svež zrak,manj radona, manj vlage, oziroma prava vlaga, manj prahu, nikjer smradu, itd. Ekonomske računice ni, je samo bivanjska..

Drugače pa, tele moderne bajte sskritimi ne vem kaj vse, pa ravne strehe,epsko ja. Ali pa zdaj te moderne bajte z lesom vblizini jepar "hudih"bajt začelo dobivat patino. Iz modernih so ratale zanemranje, grdo ko satan. Seveda, so bo lastnik potolazil,da to mora tako bit. :D Ne vem zakaj potem na katalogih tovrstnih hiš ni nobene s patino.Epiš da te kap.

Skriti želeboi, ko če par let zamakapa trgat fasado dol in izolacijo, tudi zelo faking epiš.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Kaj pa pravi projektatnt strojnih instalacij? Ima kaj pojma o zadevah katere pišemo?
Ga še nimam, trenutno imam samo tole (pa parcelo):
grin1.gif

2365811-hiska.jpg

Priponke

• 2365811-hiska.jpg
    2365811-hiska.jpg
    151,6 KB · Ogledi: 205

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.623
10.828
113
Super, med garažo in bajto naredi prehod. ni ga lepšegakot iz garaže it normalno v bajto, ko je zunaj dež ali pa sneg itd.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.836
5.934
113
sajkek
Citat:

Glede hlajenja, pa dobro naštudiraj pasivne elemente, torej konstrukcija hiše, materiali, streha, okna, senčenje, postavitev hiše, konstrukcija ostrešja, izolacije itd. Potem je klima nepotrebna.
Ko bo +14 dni nad 30C bo klima zelo potrebna.
Razen če uživaš pri tropskih temperaturah in visoki vlagi.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.623
10.828
113
No, glej z nekja reda probaš čimdlaje držat temperaturo na znosnih ne vem 25do 26. ko enkrat prebije je sranje. ampak glej sej je poletje. zvečer pa prisilno zračit odprianje oken po diagonali bajte. če pa moraš imet skoz 20 do 22, potem pa ne gre brez klime.

Smajo

Fizikalc
15. maj 2012
549
25
28
hraše
Toplotna s talnim, za sanitarno pa bojler s svojo črpalko, tako da poleti ne laufa ta velka in kamin za romantiko + en mrtu medved pred kamin. Za poletno hlajenje sem si omislil na sončni strani stensko. To zaženem v vročini, in nikoli ni več kot 23C. Je bila instalacija ceneje kot klima.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Citat:
Uporabnik Smajo pravi:
Za poletno hlajenje sem si omislil na sončni strani stensko.

Stensko kaj? Očitno ne klimo, ker praviš, da te je prišlo ceneje kot klima...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.778
113
pri taščici
Samo je treba biti pozoren na morebitno kondenzacijo pri talnem/stenskem hlajenju.
Igija vprasaj za strošek kanalske klime. Najbrz bo kaksnih 5kw dovolj. Ce bo hisa poleti zdrzala dva tedna vrocine (jaz temu ne verjamem) bo tudi pozimi kaksno mrzlo noc. Za morebitni izpad elektrike pa nek toplozracni kamin katerega bos zakuril enkrat na 10 let (žled, meter snega) da bodo pajcevine v dimniku pogorele (bi ga skril za neko masko, da tudi nimas stroska dimnikarja, potem pa samo masko odmaknes).

Ko bos videl predracune za instalacije bos zacel študirati, ce res rabis dajati 2x. Xxx evrov zato da bos imel non stop na destinko natancno temperaturo v prostoru in da bos za energent dal kaksnih 100 evrov mani letno, kot ce bi dal za instalacijo recimo okoli 5 jurjev (nimam pojma koliko so kanalske klime in STC ).
Predividevam da se v rekuperacijo da vtakniti neke vrsto klimo ki ti bo zrak dodatno ogrela/hladila.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Zdaj zavisi kaj bi rad dosegel in kaj si želiš. Če boš gledal zgolj na začetni strošek dolgoročno ne bo stvar najcenejša.
Tako da razišči kaj vse so opcije nato se vprašaj kaj želiš(-ta) in to spelji.

A imaš namen dejansko delat nizkenergijsko hišo ali ti 15 cm izolacije že pomeni varčnost?

Na vsak način daj talno (po stenskem ni potrebe). Ker si se odločil za prezračevanje poišči opcije da boš hladil hišo preko prezračevanja...nima smisla tu zraven štulit dodatni sistem. Glede na potrebe varčne hiše (klet bo ogrevana?..boš dal talno?) je trenutno optimalna izbira toplotna črplaka (računaj na letni strošek ogrevanja okoli 200 eur...torej je razmeroma vseeno tudi če cena elektriki zraste).
Zdaj od vrste tč pa...če imaš dovolj parcele (trave) razmisli o opciji zemlja/voda. O drugih opcijah ogrevanja nima smisla razmišljat.
Preko poletja pa...če želiš bit eko, vržeš na streho kolektorje (dva kosa) a boš rabil tu večji bojler (cca. 600 litrov) da ti vse ne prekuri + drži par dni (v dolgotrajnem deževju pač dela tč)...ni pa ta opcija najcenejša.
Zdaj kar se 'varnosti' tiče in gušta pa je tu kamin...kuriš ko te zamika ali se ti zazdi romantike in če ostaneš brez elektrike oz. toplotne. Kakršna koli peč na drva ali kamin pričara vzdušje ki ni primerljivo z nikomer...a spet, to stane a če hočeš imet si ga postaviš (dimnik +kamin) in ne razmišljaš o ceni.

Realno s prezračevanjem, talno + kurilnica s kaminom računaj tam 25 jurjev. Če si jih vzameš v zakup boš marsikaj lahko postavil in imel.

Kar se same hiške tiče...ravna streha ti kar kliče po problemih.

http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=35&t=64138
(Precej podobna tvoji?
wink-1.gif
)

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.996
6.611
113
En mali koment na kanalsko klimo. Samo po sebi ideja super, ko se začne to brezglavo štuliti v klasičen prezračevalni sistem, ne več tako zelo. preseki so majhni, posledično mora biti T nizka v rorih, ki neizolirani kondenzirajo. če so prezračevalne cevi v estrihih, je sicer to nekako tu zagotovljeno, so pa redkokdaj vertikale izolirane, ker se na to pomišlja kasneje. problem številka 2 je, da rekuperatorji, popularni pri jakosti 300m3/h, kjer bi vsi gnali na 150m3/h pač ne zagotovijo dovolj pretoka. Najmanjše klime so tam okoli 600m3/h. to pomeni, da je potrebno dobiti razliko. od zunaj valda ne pri neki NEH ali boljši hiši, od znotraj je pa treba biti zelo previden od kod boš jemal odpadni zrak, ki se bo mešal v hiši. Kurilnica s TČ sama po sebi ni slaba izbira, ker tam zrak ni ne smrdi. blizu kuhinje ali wcja, ali nkje kjer se drva kuri, je že vprašanje. tretjič, če boš hotel hladiti, bom moral nujno tudi prezračevati. bog ne daj da je vroče ravno takrat, ko sosed gnoji. če si v mestu, pač to ni problem, tam dihaš raznorazne pline 24/7 in si ne moreš pomagati.

to rečeno, zakaj bi tlačil neke dodatne sisteme aka kanalska klima v neke okvire kamor v osnovi niso namenjene (prezračevanje), ko pa ti lepo TČ vse to zrihta. samo konvektor nekam napelješ in zadeva rešena. razen da je zelo centralno to hlajenje, nima drugih pomanjkljivosti, tudi zrak razvlaži, kar pa je problem talnega hlajenja. Na talno hlajenje ne smeš gledati ko na nekaj kar ti shladi hišo, temveč nekaj, kar ti pomaga, da temperatura ne naraste oziroma ne prehitro. seveda je to mogoče le ob pridnem senčenju (predlagam žaluzije zaradi tega, drugače si v temi). Lahko so tudi kaki nadstreški ipd, ampak zunanja senčila itak daš. recimo jaz imam nikakve potrebe po hlajenju, pa vendar lani ko skoraj cel julij in avgust še ponoči ni šla T pod 30, smo imeli problem z vlago. Smo razvlažilec notri navlekli, sicer je to dodatno grelo in smo morali dodatno hladiti, ampak to ni bil tak problem, saj močna je TČ dovolj, vlage pa s talnim in stenskih hlajenjem ne spraviš ven. rešitev je bila, da s 24 dvignemo notranjo T na 25 ali 26 v najhujših dneh.

torej s sistemom, ki je namenjen prezračevanju prezračuj (rekuperator z vračanjem vlage)
s sistemom, ki je namenjen uravnavanju notranje T ogrevaj in hladi (TČ)

če bi pa res na vsak način rad tole dvoje miksal, pa poglej še za toplozračnim ogrevanjem in hlajenjem, je vsaj malo drugače zastavljeno, vendar je spet problem, da prezračevanja ne moreš ugasniti takrat ko se uravnava T.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.778
113
pri taščici
Evo o tem sem pisal. Investicija 25 jurjev (namesto 5) zato da bo potem imel letni strosek ogrevanja 200evrov namesto 600(COP 3) Da bo ujel 20 jurjev visjo investicijo bo moral uporabljati zadevo pol stoletja. In potem svizec zavije cokolado.
Je pa res da bo imel talno gretje, tc, kolektorje, kamin.... Skrstka udobje in luksuz. Samo kako bomo na ta luksuz gledali cez pol stoletja? Kot bi se danes grel s krusno pečjo v neizolirani hiši.
evil.gif

Ps: se vedno pa je bolje vtakniti dodatnih 20 jurjev v ogrevanje katerega bo uporabljal cetrt stoletja, kot pa v avto katerega bo uporabljal 10 let.

Nazadnje urejeno:

damo

Majstr
4. sep 2007
1.019
152
63
Jaz bi na tvojem mestu dal:

- sanitarna tč z ločenim uparjalnikom (da ti hladi špajzo)
- klima neke srednje kvalitete 1x v pritličju, 1x v mansardi
- toplozračni kamin z razvodom zraka
- talno gretje, vir toplote el. pretočni grelec (kot npr. Pantherm) 4kw
- on-demand prezračevanje (ki meri kvaliteto zraka in tem prilagaja izmenjavo)

Sam imam kot zgoraj opisano (razen prezračevanja, katerega bom montiral naknadno
frown-1.gif
). Bajta cca 180m2, dobro izolirana. Družina 2+2otroka, stroški:

- sanitarna voda cca 100eur/leto
- kamin cca 1-2m3 drv letno
- el. za ogrevanje cca 500eur/letno
- s klimo ogrevamo <5 dni letno, pa še to jo prižgemo le za kako uro
- s klimo hladimo v dnevni cca 5 dni letno, v mansardi cca 14 noči letno

Vse zadeve sem naredil oz. montiral sam (razen dimnika), približni stroški leta 2007:
- sanitarna tč z bojlerjem 1000
- 2x klima 2000 (vzel sem 5kw e-inverter, ker sem 1 sezono ogreval bajto samo na njih, pa še brez fasade)
- talno gretje (cevi, razdelilci itd.) 2000
- kamin (brez dimnika) 1000
- el. peč z obtočnimi črpalkami, ekspanzijo.... 400

Skupaj cca 6000-7000 eur. Če bi delal še enkrat, bi obvezno naredil še prezračevanje (oz. vsaj razvod), klime bi bile 3.5kw namesto 5, pa kamin bi malo bolj razpeljal topli zrak.

V letošnji ogrevalni sezoni sem porabil cca 160 eur elektrike in slab meter drv (letos sem malo bolj kuril kot ponavadi). Kuril sem oktobra 11,novembra 11, decembra 11 in januar do zdaj 9x, večinoma popoldne, ob vikendih pa cel dan. V hiši imamo povprečno 22C.

Nazadnje urejeno:

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Smo si različni...jaz bi prej vtaknil v avto, kot na nesmisle pri ogrevanju.

Se strinjam s tabo in bi res moral dobit rekuperator in klimo v enem pa ima vse rešeno. Je pa to spet ena taka stvar, ki mora biti dobro zastavljena v štartu, dovodi pri takem ogrevanju niso na stropu ampak pri tleh ali pa celo v tleh pod okni kot konvektorji.

Jaz bi definitivno šel v to smer, je pa treba razumet kaj hočeš in kaj boš dobil. Avstrijci majo hiše na ključ tako izvedene, kaj mu bodo pa slovensi pametnjakoviči rešili pa se ne bi upal garantirat nikomur.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.778
113
pri taščici
Tole si se pa zatipkal
100 evrov mesecno za SV?
Kaj te recimo moti da se ne ogrevas s klimami (se pa ogrevas s toplozracnim kaminom)