odhod v tujino

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Ah da, v kolikor imata oba službi in živita približno z enakimi ambicijami. V tem primeru se strinjam, da je lažje, že zaradi delitve stroškov.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Jap, z otrokom bo vse skupaj še 5 x težje. Že če greš s partnerjem, se mi zdi, da je vse vsaj 2 x težje. Jaz z otrokom žal ne bi šel nikamor, dokler si res ne bi uredil stvari v tujini.

a pse si potem pustil doma?

newem

Pripravnik
20. nov 2007
279
0
16
Citat:
Uporabnik gremo_ven pravi:
zdravstvo je poceni, bone bi bilo treba ukinit, študij bi mogel biti plačljiv, Robertu grem na organ, ker sam pljuvam in naj vrnem družbi kar mi je dala (ta ga zmaga, ker vse kar imam, so mi dali starši oziroma sem se krvavo boril za to
smile-1.gif
) ukiniti bi mogli minimalno plačo, ker ustvarja nekonkurenčnost v državi, zagrabi za vsako delo ne glede kako je plačano hahahahaha revčki...res...slovenceljni....prou smilite se mi nekateri na trenutke....namesto kakega pametnega nasvet, mlademu človeku, ki išče boljšo pot v življenju, sama negativa..najraje bi si še gate slekli za to državico, ki je nenasitna! (razen svetlih izjem, ki so pa tako že pred leti popokali kufre)...""""".Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!"""" (Ivan Cankar)
Zgodovina in prihodnost Slovenije v treh stavkih!

Evo, sem v tvojih letih in delam v multinacionalki na Švedskem, brez želje po vrnitvi še vsaj nekaj let. Moj prvi pomislek, ko se prebral tvoje prispevke(upam, da seminarske bolj strukturirano pišeš), je dejansko vprašanje. Rekel si, da s tvojo punco? zaročenko? ne znata veliko Nemščine. Kaj pa sta oba počela v gimnaziji, ko se je bilo obvezno se učiti drugi tuji jezik(glede na to, da večina gimnazij ponuja Nemščino kot primarni tuji jezik smatram, da si jo imel)?

Pa prosim brez odgovora, da takrat nisi smatral tujega jezika kot pomembnega, ker če si, potem raje ostani doma in ne hodi v tujino.

Drugi pomislek, ki ga imam jaz, je tvoja noseča punca. Gremo v teorijo, ona rodi v tujini, torej 1 leto sploh nebo iskala službe, po 1 letu bo otrok šel v tamkajšni vrtec in ona začne iskati službo. Ima omejene izkušnje, oziroma jih sploh nima(omenil si, da bi delala v drugi panogi), omejeno znanje tamkajšnega jezika in je mati malega otroka. Žal, ampak njene možnosti o službi so zelo omejene. Ali lahko ti kot inženir preživljaš 3-glavo družino, sam, s svojo "entry level" plačo?

Moj nasvet bi bil, da najdi službo doma za vsaj 2 leti, punca naj v miru rodi, ti dobiš izkušnje, (nizko) plačo, boš pa pač moral pogoltniti. Ne da, se kar na vrat na nos v tujino, posebej ne z družino. Sam, ni tako velik problem, če imaš "glavo" za to, ampak z mlado družino in brez garantirane službe, je to definitivno no-go. Tujina bo počakala 2 leti.

In ne vzami tega kot "tale je pameten o vsem na svetu, a v resnici nima pojma", ampak vzami kot dobro nameren nasvet.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.044
1.844
113
Emona / Carnium
KSZ
Varianta je, da gre sam v tujino in se vsak vikend in še kdaj med tednom, vrne in pomaga punci pri pedenanju otroka. Imam dva kolega, ki sta šla za kruhom v tujino in točno to počneta, ko imata zadosti časa, da se pripeljeta v Ljubljano. Pogosto samo za par ur in 2x toliko vožnje. Ampak, sumim, da je pa to "čist tu mač in da tacga lajfa pa on nau furu k ni za tak lajf študeru in krvavel". Krvavel...peesda a maš menstro al kaj.

Shaban

Fizikalc
14. apr 2010
1.001
1
36
ksz

Jst grem tud na Dunaj v decembru... grem mal povohat situacijo
wink-1.gif

Zna bit da najdem kj... priznam pa da imam tm zaledje
cheer.gif

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.682
1.312
113
Citat:
Uporabnik gremo_ven pravi:
zdravstvo je poceni, bone bi bilo treba ukinit, študij bi mogel biti plačljiv, Robertu grem na organ, ker sam pljuvam in naj vrnem družbi kar mi je dala (ta ga zmaga, ker vse kar imam, so mi dali starši oziroma sem se krvavo boril za to
smile-1.gif
) ukiniti bi mogli minimalno plačo, ker ustvarja nekonkurenčnost v državi, zagrabi za vsako delo ne glede kako je plačano hahahahaha revčki...res...slovenceljni....prou smilite se mi nekateri na trenutke....namesto kakega pametnega nasvet, mlademu človeku, ki išče boljšo pot v življenju, sama negativa..najraje bi si še gate slekli za to državico, ki je nenasitna! (razen svetlih izjem, ki so pa tako že pred leti popokali kufre)...""""".Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!"""" (Ivan Cankar)
Zgodovina in prihodnost Slovenije v treh stavkih!

Si zelo zrela oseba.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Jst tut pravim že skos, da brez zaledja staršev rabiš 2 jurja za dostojno življenje v ljubljani.

Res, da se da tudi z jurjem preživet brez kakega šparanja ali investicij samo tole ni življenje.

Nazadnje urejeno:
13. jul 2011
2.677
626
113
Mah ja, nemščino sem imel v gimnazji tudi jaz, pa je ne znam kaj prida - kot tudi ne ostali moji sošolci. Je pač tak jezik, da se v šoli naučiš osnove, potem pa ga je treba redno uporabljati, da ga lahko govoriš. Saj se ne moreš, naprimer, za čisto vsak samostalnik na pamet naučiti kakšnega spola je. To ti pride v uho s prakso.

Druga stvar, opazil sem, da strokovnjaki neobičajno razumete stavek "...sva pred kratkim dobila hčerkico."
Tako da, ravno z vsemi topovi ni treba po fantu.

Za ostale dobronamerne nasvete pa
zmaga.gif

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Ti nasvetu so tako in tako bedasti: v redu, če sprašuješ neko specifiko alla koliko stane pivo na Jungerstrasse. Ti splošni nasveti alla Smiljan Mori ('nisi bil priden pri nemščini ipso facto uleži se v krsto') pa so povsem brezpredmetni, vsak je posameznik, internet imajo vsi.

gremo_ven

Zelenc'
9. nov 2013
12
0
1
ja v srednji šoli sem se pač po spletu okoliščin učil italijansko....bo že....sem že na tečaju...

trance0

Fizikalc
13. jan 2013
498
51
28
Slovenija
Da se boš res solidno in zadovoljivo naučil nemški jezik za službeno rabo, boš potreboval vsaj znanje nemščine na nivoju B2(= gimnazijska matura na osnovnem nivoju), še bolje pa bi bila C1 stopnja. Za doseg teh stopenj boš potreboval vsaj dve leti zelo intenzivnega študija v Sloveniji ali pa eno vsaj leto v nemško govoreči deželi. Stopnji A2 in B1 zadoščata večinoma le za 'enostavnejše' službe, kot so sobarica, strežnica, pomočnik prodajalca, fizikalec v skladišču ipd.

Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.