Tisti, ki ima pult iz kamna, ima tudi za nove noze. Kaj ti bo brusenje, ce imas kolo ?
Jaz perem kuharski noz rocno. Z zajfo za posodo. Zakaj ? Ker je tako bolj obvladljivo in bistveno hitreje.Pralni stroj ne odstrani vedno vsega, kar se nalima gor, nimam casa cakati, da gospod blagovolijo splakniti vse skupaj in samega sebe (tocno pranje = ena minuta), ce se kaj trdovratno drzi, dam samo malo vec tople vode itd. Zajfa pa pomaga, da gre dol mascoba.
Razumem pomisleke glede pranja v storju, ki temeljijo na dejstvih o prehodu jekla iz ene strukture v drugo, odvisno od temperature. V resnici je v svetu tako, da nobena stvar ni digitalna, torej da pod neko temperaturno absolutno ni nobenih prehodov, nad njo pa preide vse, ampak se pri razlicni temperaturi zgodi vec prehodov (podobno kot se npr. cokolada pri neki temperaturi zacne taliti, a nimas ob tej temperaturi celotne cokolade razlite po obleki, ampak je del pocast, del pa se vedno trden, ce jo primes). Pri pranju v stroju je pac noz izpostavljen visji temperaturi dlje casa. Pri pranju na roke je noz izpostavljen temperaturi, ki jo zdrzijo moje roke (= nizja kot jo zdrzi stroj) in se to precej manj casa. Ob tem je dejstvo, da je najbolj na udaru zunanja plast jekla, ki je najtanjsa ravno na rezilu (ki naj bi ostalo najbolj trdno - zato se pri kvalitetnih nozih izvaja differential hardening). Fizikalno gledano je torej prehodov v mehkejso obliko (tempering) jekla torej ob rocnem pranju manj, a pravo vprasanje je tole: koliko je teh prehodov na casovno enoto v praksi pri 60 stopinjah C ? Lahko, da jih je 100x vec, kot pri 45 C, ampak je to se vedno zanemarljivo malo. Lahko je pa to veliko. Stevilke je potrebno postaviti v kontekst, a ce bi se omembe vreden tempering dogajal pri tako nizkih temperaturah, potem ocitno ne bi bilo potrebe ustreznih peceh in visji temperaturi, saj bi obstajal ugoden trade-off za malo vec casa in nizjo temperaturo. Tega pac ni, torej je najbrz tudi ta teorija o mehcanju nozev zaradi temperature v pomivalnem stroju privlecena za lase.