Noži

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Uporabnik Jurij pravi:
10 let pranja v stroju ni pustilo posledic na WMF nožu, star nož je pran že skoraj 30 let v stroju, zadnja leta je ostrina bolj švoh, ampak tudi v štartu leta 76 ni bil ravno vrhunec od noža, pač del servisa.
Če se posledice praška za strojno pranje kažejo po 25 letih, noža ne bom 25 let pral na roke, ampak po 25 letih kupil novega
smile-1.gif

Čak ti hočeš reč, da že 30 let nisi nabrusil noža in da je ostrina nekaj podobnega kot ob začetku?
Sorry, sam po mojem ti še nisi imel ostrega noža v roki. WMF gor al dol.
 

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Ne, nož se brusi po potrebi, se pa zaradi let ne pusti več lepo nabrusiti in je deklasiran v "nož za v kamp".
smile-1.gif
Hotel sem reči, da ima uporaba bistveno več posledic kot strojno pranje in se zaradi tega ne bom zafrkaval in ga pral na roke. Ko nož svoje odsluži se kupi novega.
 
Nazadnje urejeno:

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
proizvajalci itak vedno malo pretiravajo
to jeisto kot piše na majcah, da se pere na 30 ročno
pol daš v prlani na 50 in ni nič
samo manj cajta bo vrjetno trajalo
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Ma hudiča pa namontiri si žajfo u kuhno, še na alterju ga je teško brat, kva šele da bi ga doma u kuhni gledu

lp D
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Tole s pranjem nožev je ena sama fama. Moji se lepo v pomivalcu, pa zelo redko vidijo kako pripomoček za ostrenje. Pa ne padejo na kolena pred paradajzom ...
Po moje 10 let pranja v stroju pusti manj posledic kot ena grda uporaba (žiga žaga po kosteh, kak pult iz kamna ipd) ...
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Tisti, ki ima pult iz kamna, ima tudi za nove noze. Kaj ti bo brusenje, ce imas kolo ?
evil.gif


Jaz perem kuharski noz rocno. Z zajfo za posodo. Zakaj ? Ker je tako bolj obvladljivo in bistveno hitreje.Pralni stroj ne odstrani vedno vsega, kar se nalima gor, nimam casa cakati, da gospod blagovolijo splakniti vse skupaj in samega sebe (tocno pranje = ena minuta), ce se kaj trdovratno drzi, dam samo malo vec tople vode itd. Zajfa pa pomaga, da gre dol mascoba.

Razumem pomisleke glede pranja v storju, ki temeljijo na dejstvih o prehodu jekla iz ene strukture v drugo, odvisno od temperature. V resnici je v svetu tako, da nobena stvar ni digitalna, torej da pod neko temperaturno absolutno ni nobenih prehodov, nad njo pa preide vse, ampak se pri razlicni temperaturi zgodi vec prehodov (podobno kot se npr. cokolada pri neki temperaturi zacne taliti, a nimas ob tej temperaturi celotne cokolade razlite po obleki, ampak je del pocast, del pa se vedno trden, ce jo primes). Pri pranju v stroju je pac noz izpostavljen visji temperaturi dlje casa. Pri pranju na roke je noz izpostavljen temperaturi, ki jo zdrzijo moje roke (= nizja kot jo zdrzi stroj) in se to precej manj casa. Ob tem je dejstvo, da je najbolj na udaru zunanja plast jekla, ki je najtanjsa ravno na rezilu (ki naj bi ostalo najbolj trdno - zato se pri kvalitetnih nozih izvaja differential hardening). Fizikalno gledano je torej prehodov v mehkejso obliko (tempering) jekla torej ob rocnem pranju manj, a pravo vprasanje je tole: koliko je teh prehodov na casovno enoto v praksi pri 60 stopinjah C ? Lahko, da jih je 100x vec, kot pri 45 C, ampak je to se vedno zanemarljivo malo. Lahko je pa to veliko. Stevilke je potrebno postaviti v kontekst, a ce bi se omembe vreden tempering dogajal pri tako nizkih temperaturah, potem ocitno ne bi bilo potrebe ustreznih peceh in visji temperaturi, saj bi obstajal ugoden trade-off za malo vec casa in nizjo temperaturo. Tega pac ni, torej je najbrz tudi ta teorija o mehcanju nozev zaradi temperature v pomivalnem stroju privlecena za lase.
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
467716-post_slo.gif


Sicer pa: to o ročnem pranju (zaradi časa) imaš prav, tudi sam nož dostikrat operem na roke, ker je hitreje. Ampak se pa nič ne obotavljam porinit nož v pomivalca. Ker če mu bo tisith 55 ali 60 stopinj škodilo, ga pa (in proizvajalca tudi) k... gleda.
 

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Točno tako. Bog ne daj potem z nožem prerezati pravkrar skuhane hrenovke...mislim, da neke temperature pod 100 stopinj ne bi smele vplivati na ostrino nožev...
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Niso temperature problem bukselni.
grin1.gif


V pralnih strojih so čistila izredno agresivna in dlje časa prisotna, tko nož hitreje zgublja ostrino. Itak se vsak nož brusi in tudi pri tem pride do razlik (kako enostavno se brusi). Profi kuhar, mesar ipd. ga bo potegnil avtomatsko vsake toliko časa, pa nimajo slabih nožev.

Ja....ti noži višjega cenovnega razreda tudi dobro oz. kar dolgo držijo prvotno ostrino, ampak tudi tista ni nič posebnega, raje ga na 2 mesca malce popravim pa imam nož ostrejši kot ko so prvi dan prišli iz tovarne.
 

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Citat:
Tega pac ni, torej je najbrz tudi ta teorija o mehcanju nozev zaradi temperature v pomivalnem stroju privlecena za lase.

Dobro pogruntano, je pa treba kar dosti prebrat, da se do tega stavka prebiješ
evil.gif
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Sorry, pozna ura, pa res mi je lezalo na srcu in je moralo na plano, zato tudi par zatipkov
redface-1.gif
 

dbesed

Zelenc'
17. sep 2011
2
0
1
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Tega nisem vedel, zagledal sem se v tole:

Sakata na Mimovrste

Jaz bi ti predlagal, da raje kot set kupi vsak noz posebaj, saj po vecini jih rabis samo 2 in prides bol poceni skozi pa se kvalitetnejsi so. Ce nisi zelo zahteven glede kvalitete ti predlagam znamko Victorinox (30 eu za "chef" noz). Jeklo je podobno kot pri vseh ostalih bol znanih nemskih nozih (wurstof, henckels, wmf, itd...) kaljeno tam okoli okrog 55 HRC kot je ze povedal Radirko.Brusijo se ponavadi pod kotom (22 stopinj na stran).

Ce bi pa rad kaj bolsega potem ti predlagam, da vzames kak japonski noz. Tudi ti niso pretirano dragi saj ze za 70 eu dobis veloko bolsi noz npr ( http://www.ebay.com/itm/Japane...2#ht_2476wt_836 ). Tako nozi so ponavadi kaljeni med 59-61 HRC. Kar omogoca da so bruseni pod manjsim kotom (15 stopinj na stran) in so zaradi tega ostrejsi. Majsi problem pri tem je da jih v Sloveniji tezko dobis, se najbolsi vir je ebay. Sicer sem v ljubljani opazil da majo Shun noze, tko da ne vem mogoce se razmere izbolsujejo
confused-1.gif


Po mojem je se najbol pomembno kako za noze skrbis ker bo en poceni noz, ki je bil ravno nabrusen 10 krat bolsi od enega dragega ki ni videl brusnega kamna ze kak mesec. Zato ti priporocam da si polek dobrega noza nabavis tudi kak brusilni kamen (waterstone po anglesko) granulacija 1000/6000 npr kaj takega ( http://www.ebay.com/itm/KING-J...42#ht_500wt_715 ).
Za se naucit kako se noze brusi pa mas na internetu obilico filmckov. Na tej strani so razlozene osnove ( http://www.chefknivestogo.com/vitu.html )

Upam da sem bi v pomoc.