Novo Slovensko smučišče?

Floki

Guru
6. sep 2007
10.141
3.196
113
To bi se moralo že letos zgraditi če ne bi bili nekateri bohinjci preveč pohlepni.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.710
3.951
113
Ljubljana
hmpg.net
Ideja o smučišču je sicer "živa" že dolgo časa, saj drugače je Eko hotel v Bohinski Bistrici obsojen na propad. Zato se lastnik trudi okoli bank (ni uspel), EU (ni uspel), evo sedaj pa "demo" postavitev žičnic.

Živi bili pa videli.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ja. Samo kleni Bohinjci bodo verjetno zadevo pripeljali tja, kjer so že ostali zanimivi turistični projekti.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
no ja... ampak to je pa res zahteven projekt... koliko lastnikov zemljišč je vmes? koliko gozda bi bilo potrebno posekat? sicer jest osebno podpiram to, ampak lastnikom pač ni jasno, da obogatet s tem ne bojo mogli, pa čeprav si tako zelo želijo.

Upam, da se bo investitior lahko zmenil z vsemi lastniki, ampak zelo zelo dvomim da se bo pa gradnja začela letos...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.300
7.071
113
pri taščici
Se pravi je smučišče najemnik parcel in ne lastnik? Se da na teh zemljiščih poleti vsaj živino pasti? Sicer lastniku „gozda” ostanejo samo še davki in virtualni dohodki ki se upoštevajo v dohodnino, premoženje in vse kar za sabo to potegne. Isto je z daljnovodom v gozdu. Pri ceniti nepremičnin niso tega upošteval.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.573
5.138
113
Če bodo iz gozda prekategorizirali v travnik, bi se dalo subvencije dobit. Za gozde površine mislim, da jih ni.
Ampak glede na našo birokracijo, se mi zdi, da je to misija nemogoče. Prekategorizacija na začetku... Nikakor ne verjamem, da bi ti investitorji imeli lahko papirje urejene. Če bi bilo res, bi že bila neka civilna iniciativa nasproti, da se to ne sme narediti.

juris

Fizikalc
12. sep 2008
1.635
0
36
Citat:
Uporabnik Maurioniss pravi:
Ve kdo kaj? Ali bo kaj na tem ali pa gre samo še spet za eno "univerzijado"?

http://www.24ur.com/novice/slovenija/preverjeno-decembra-novo-smucisce.html
Sej nočem biti zloben, ampak to je samo še ena zgrešena investicija. Kobla se je že zdavnaj pokopala in ne bo več kar tako priklicala smučarje nazaj v svoj planinski raj. Saj je podobno z vsemi "boljšimi" slovenskimi smučišči. Bolj navdušeni smučarji smo se že zdavnaj preusmerili v bližnjo tujino. Na tisoče nas hodi redno čez mejo. Jaz že 10 let sploh ne smučam več v Sloveniji in mi po celo nekaj milostnih poizkusih tudi na pamet več ne pade, da bi zgubljal čas pri nas. Tako tereni kot zimske razmere so samo urco daleč od meje toliko boljši, da ni kaj za mislit.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik juris pravi:
Tako tereni kot zimske razmere so samo urco daleč od meje toliko boljši, da ni kaj za mislit.

En mesec na leto uživaš v kanadskem celcu?

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik juris pravi:
In kje si ti sedaj našel Kanado?

Tereni v Kanadi so bistveno boljši, da ni kaj za mislit.

Smučarski dan v Avstriji ali Italiji je bistveno dražji kot v Sloveniji. Če ti je glavni imperativ kvaliteta smučišča, ti mora tudi tistih par dodatnih tisočakov za Kanado predstavljati drobiž. V nasprotnem, pa boš mogoče razumel, da se tudi za slovenska smučišča najde določena ciljna publika...

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Naša smučišča so za to kar ponujajo, predraga. Dražja od bližnje Avstrije, če razumeš.
Ampak, ja, vsakemu svoje, kot si lepo napisal v zvezi s Kanado.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik sparkyboy pravi:
Naša smučišča so za to kar ponujajo, predraga. Dražja od bližnje Avstrije, če razumeš.

Razumem kaj hočeš povedati, upam da ti razumeš tudi mene, da je takšna ocena zelo subjektivna.

Za dnevno smuko ena družina porabi v Avstriji 50+ EUR več, čeprav so otroci lahko čisto zadovoljni s krogci v KG. Po drugi strani te pride 6 smučarskih dni v Avstriji neto (brez prevoza, hrane in pijače) 200+ EUR/osebo, kar je cena, pri kateri se začnejo aranžmaji v Franciji in je spet debilno se drajsati po enem 80 km velikem smučišču, če imaš za isti denar 3x več urejenih in 10x več neurejenih prog...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.573
5.138
113
Jaz včasih grem v Avstrijo ali pa v Italijo. Dejstvo je, da ko imam jaz čas iti smučat, je na naših smučiščih velika gneča. Jaz mislim, da naša smučišča imajo manj prostih m2 na smučarja kot v Avstriji. To na nek način pomeni, da so (vsaj čez vikende) več kot dovolj zasedena in imajo dovolj obiskovalcev. Po tej plati težko rečemo, da nimajo obiskovalcev. Kvečjemu jih je preveč. Drugo vprašanje pa je, če se da preživeti v poslu, kjer služiš 50 do 100 dni na leto. Avstrija je znana po tem, da je njeno gospodarstvo najbolj subvencionirano na svetu. Gotovo del dobijo tudi smučarski centri in predvsem po tej plati je treba gledati uspešnost njihovih smučarskih središč.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Drugo vprašanje pa je, če se da preživeti v poslu, kjer služiš 50 do 100 dni na leto. Avstrija je znana po tem, da je njeno gospodarstvo najbolj subvencionirano na svetu.

Bolj je vprašanje, če se da imeti konkurenčna smučišča, če vanje vlagajo samo žičničarji, ne pa še vsi ostali, ki imajo od njih korist...
wink-1.gif

juris

Fizikalc
12. sep 2008
1.635
0
36
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Citat:
Uporabnik juris pravi:
In kje si ti sedaj našel Kanado?

Tereni v Kanadi so bistveno boljši, da ni kaj za mislit.

Smučarski dan v Avstriji ali Italiji je bistveno dražji kot v Sloveniji. Če ti je glavni imperativ kvaliteta smučišča, ti mora tudi tistih par dodatnih tisočakov za Kanado predstavljati drobiž. V nasprotnem, pa boš mogoče razumel, da se tudi za slovenska smučišča najde določena ciljna publika...
Ah ja!
Pa saj bi šel v Kanado, zakaj ne. Ata Ferk je po povratku leta 2010 reku, da je Whistler Mountain fantastična. Sem ta trenutek preveril na internetu in snežna oddeja je na srednji postaji debela 722 cm !!!
A bodimo realni, smučaš zaradi užitka in ta v Avstriji in Italiji sploh ni toliko dražji, glede na to kaj dobiš za svoj denar. Zame se je ravno predrago drajsati po razmočenem kucljastem slovenskem drajsališču.